Panama Kanalı'nda kömür temizliği
Panama’da kuru yük gemisinin, kömür taşıma bandına bindirmesi ve bandın üstünde bulunan 30 tonluk kömürün denize dökülmesinin ardından, boğazı temizlemek için çalışmalar devam ediyor.
Panama’da geçtiğimiz Cuma sabah saatlerinde kuru yük gemisinin, kömür taşıma bandına bindirmesi ve bandın üstünde bulunan 30 tonluk kömürün denize dökülmesinin ardından, Georgia Boğazı’na daha fazla kömür dökülmesini engellemek ve boğazı temizlemek için çalışmalar devam ediyor.
Panama kanalını geçmek için çok büyük olan 180,000 tonluk Cape Apricot, geçtiğimiz hafta cuma sabahı Westshore terminallerinin en büyük yükleme alanına çalışan kömür taşıma bandına bindirdi. Olayda bandın 100 metrelik bölümünü suya gömen gemi, o esnada bantta beklemekte olan 30 tonluk kömürü de bantla birlikte suya düşürdü.
Westshore sözcüsü Ray Dykes “Bir geminin, kömür yolunuza bindirmesi beklenilen bir şey değil, bu bir arabanın restoran camından içeri girmesine benziyor, ancak bu durumda restoran sahibi biz oluyoruz” dedi.
Dykes, vakum kamyonlarının, gemilere kömür taşıyan bantta kalan 100 tonluk kömürü çektiklerini açıkladı. Dykes, bağımsız bir çevre danışmanının durumun çözümlenmesi, hasar derecesini belirlemesi ve Westshore terminalinin sudaki kömürle ilgilenmesi için en iyi yolun ne olacağını anlatması ve yönlendirmesi için tutulduğunu ifade etti. Çevre danışmanının vereceği rapora göre bandın güvenli olmayan kısımları sökülecek ve yeniden inşasına başlanacak.
Olaya sebep olan Cape Apricot’un hasar almadığını açıklayan Dykes “Bu kaza petrol sızıntısı gibi değil, çünkü kömür katı ve kolay kolay çözülmüyor, şayet dökülen tonaj 5 ton daha fazla olsaydı, taraklama yapılması gerekecekti, ancak bu sefer böyle bir sorunumuz olmadı” açıklamasını da yaptı.
İklim değişimine karşı harekete geçen oy verenler örgütünün sözcüsü ise yaptığı açıklamada, “Bu kaza Port Metro Vancouver’in kömür ihraç büyümesini yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin en büyük örneğidir, kaza sonucunda okyanusa yüksek oranda kömür tozu karıştı ve kömür tozunda, kurşun, arsenik ve cıva gibi zehirli ağır metaller bulunmaktadır” dedi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.