1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. PANAMA GEMİ SİCİLİ DENİZCİLİK SEKTÖRÜ İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLADI
PANAMA GEMİ SİCİLİ DENİZCİLİK SEKTÖRÜ İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

PANAMA GEMİ SİCİLİ DENİZCİLİK SEKTÖRÜ İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Rekabet gücünü artırmak isteyen Panama Gemi Sicili, Deniz Ticareti Genel Kanunu’nda değişiklik yapmak için denizcilik sektörü ile görüşmelere başladı.

A+A-

Panama Denizcilik Otoritesi, 1993 yılından bu yana sahip olduğu gemi bayraklandırmadaki lider konumunda kalma ve rekabet gücünü artırma stratejileri kapsamında,

6 Ağustos 2008 tarihli 57 sayılı Deniz Ticareti Kanunu’nun değiştirilmesi için görüşmelere başladı. Yaklaşık 3 ay boyunca haftalık bir toplantıya denk gelen 12 oturumdan oluşacak bu çalışmanın ana fikri, 14 yıl öncesine dayanan mevcut düzenlemelerin kapsamlı bir incelemesini yapmaktır.

Mevcut yönetiminin temel direklerinden biri olarak kabul edilen bu proje, sağlam ve kapsamlı bir uluslararası pazarlama planı, yeni departmanların oluşturulması, çalışmaların mevcut departmanlara veya bölümlere yeniden atanması, yeni teknolojilerin benimsenmesi ve diğerlerinin yanı sıra Sicil ‘in yeniden yapılanma ve yönlendirme hususlarını içerecek şekilde tasarlanmaktadır.

Uluslararası rekabet gücü, uluslararası denizcilik sektörünün dinamik ve değişen doğası ve Panama Devleti'nin Panama Gemi Sicili etrafında şekillenen ticareti, sürdürülebilir bir faaliyet büyümesine katkıda bulunan, açık ve şeffaf mevzuata dayanması gereken bir ülke stratejisi gerektirmektedir.

gorsel-denizticaret-1-002.jpg

Söz konusu otoritenin kuruluşundan bu yana hedefi, küresel denizcilik endüstrisinin kalıcı analizi ile Panama Sicili ve ona rakip sicillerin istatistiklerinin izlenmesi tarafından yönlendirilmiştir. Yapılan bu araştırmalar, her pazarın ihtiyaçlarını bulmak ve anlamak için zaman almıştır.

Panama Denizcilik Otoritesi sadece Deniz Ticareti Genel Kanunu’nda yapılan bu revizyon ve değişiklikler üzerinde çalışmakla kalmamış, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Denizciler Genel Müdürlüğü ve Gemi Mülkiyeti Kamu Sicili Genel Müdürlüğü ile de çalışmalar yapmıştır. Bunlar Panama Gemi Sicili’ni oluşturan ve Panama bayrağının rekabet gücünü artırmak için birlikte çalışan üç müdürlüktür.

Bu güncelleme ve incelemenin, Panama Deniz Hukuku Birliği (APADEMAR) ile görüşmelerin yapıldığı 2020 yılında başladığını belirtmek gerekir. Ayrıca Yunanistan, Singapur, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere gemi sahibi uluslararası müşterilerle ve Paris Mutabakat Zaptına taraf ülkelerin (Paris MoU) Liman Devleti Kontrolü yetkilileriyle de toplantılar yapılmıştır. Görüşmeler, bulundukları ülkedeki yerel temsilciler de olan Deniz Ticareti Konsoloslarının katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, bu konuda, Ulusal Havacılık Servisi, Panama Deniz Mahkemeleri, Panama Deniz Hukuku Birliği, Panama Ulusal Barolar Birliği, Panama Deniz Ticaret Odası ve Uluslararası Tanınmış Kuruluşlar Birliği'ne (IARO) gönderilen notalar aracılığıyla,

6 Ağustos 2008 tarih ve 57 Sayılı Kanun’da belirtilen hususlara ilişkin değerli yorum ve tavsiyeleri rica edildi. Belirtilen kurumlara gönderilen altı notadan sadece dört kurum değerli katkı ve yorumlarıyla yanıt verdi. Bu yanıtlar usulüne uygun olarak gözden geçirildi ve kaydedildi. Ancak, katkı ve yorumlarını sunmayan diğer iki kurumun, kendi görüşlerini, mecburi olarak tartışılması için düzenlenecek çalışma masasında gündeme getireceği düşünülmektedir.

2022 yılı için eksiksiz bir gözden geçirme yapılarak, müşterilere cevap veren, güncellenmiş ve uluslararası pazara göre ayarlanmış bir standardın oluşturulması planlanmaktadır. Böylelikle Sicil, gemi sahiplerine yenilikçi seçenekler sunan diğer devlet dışı siciller ile eşit şartlarda rekabet edebilir konuma gelecektir.

Bu amaçla denizcilik sektörü üyeleri, birlikler ve kamu kurumları bu gelişmeye katılmaya çağrılmıştır. Çağrılanlar arasında Panama Deniz Hukuku Birliği (APADEMAR), Ulusal Barolar Birliği (CNA), Ulusal Havacılık Servisi (SENAN), Panama Armatörler Birliği (ARPA), Tanınmış Kuruluşlar (IARO), Panama Deniz Ticaret Odası (CMP), Su Kaynakları Otoritesi (ARAP), Dışişleri Bakanlığı (MIRE), Panama Kamu Sicili (RPP), Kamu Güvenliği Konseyi yer almaktadır. Belirtilen bu ve diğer katılımcı kurumlar söz konusu revizyon çalışmaları için kendi deneyim ve becerileriyle katkıda bulunmuşlardır. Bu görüşmelerdeki hedef, Sicil ’in işleyişinin dayandığı hukuki platformun yirmi birinci yüzyılın ihtiyaçlarına uygun olması için çalışmaktır. Çünkü mevcut Deniz Ticaret Kanunu'nun oluşturulduğu 2008 yılındaki dünya senaryosu önemli ölçüde değişmiştir ve bu değişiklikler küresel pazarda etkisini göstermektedir.

Panama Denizcilik Otoritesi adına, diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki müdürlükler de görüşmelere katılmıştır: Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Gemi Mülkiyeti Kamu Sicili Genel Müdürlüğü, Denizciler Genel Müdürlüğü, Limanlar ve Yardımcı Denizcilik Sanayisi Genel Müdürlüğü, Hukuk Müşavirliği Ofisi ve Maliye Müdürlüğü.

Vira Haber

Bu haber toplam 7111 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.