1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Palamut gitti, yerine çinekop ve lüfer geldi
Palamut gitti, yerine çinekop ve lüfer geldi

Palamut gitti, yerine çinekop ve lüfer geldi

Eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olan lüferde, İstanbul ile Çanakkale boğazları ve Marmara Denizi'nde son haftalarda bolluk yaşanıyor. Lüferin olumsuz etkisi nedeniyle palamut sayısında azalma kaydedildi

A+A-

"Boğazın sultanı" olarak bilinen, eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olması dolayısıyla hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldüren çinakop ve lüferde son haftalarda bolluk yaşanırken tezgahlarda palamut bulmak güçleşti.

Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, palamutta geçen yıl bolluk yaşandığını hatırlattı.

Palamut avında bu sezonun iyi başladığını ancak bu bolluğun kısa sürdüğünü belirten Dalarel, geçen yıl son derece az av veren ve bu yüzden fiyatı da fahiş olan lüferde ise bu yıl tersine fazlalık yaşandığını söyledi. Bu bollukta av yasağının etkili olduğunu, balıkçıların da genellikle kurallara uyduğunu dile getiren Dalarel, "Lüferde bir bolluk yaşanıyor ama bu av açısından çok istikrarlı değil. Dönem dönem bol av veren lüferin fiyatı, bazen az avlandığı için yüksek seyredebiliyor. Yine de fiyatlar genel olarak geçen yılın yarısı hatta yarısından bile aşağıda seyrediyor" dedi.

Hamsi, istavrit, palamut gibi balık sürülerinin peşinden İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'ne akın eden lüferlerin, kendinden büyük balıklara bile saldırabildiğini vurgulayan Dalarel, bu nedenle palamut sürülerini kaçırdığını anlattı.

Karadeniz ve Marmara Denizi'ne açılan balıkçı teknelerinin bol miktarda çinakop, lüfer ve hamsiyle döndüğü bilgisini veren Dalarel, "Tabii lüfer sahneye çıkınca palamut kesildi. Çok az miktarda avlanıyor" ifadesini kullandı.

Gemlik Körfezi'nde, Kapaklı, Fıstıklı, Karacaali, Büyükkumla ve Küçükkumla köylerinde birçok ailenin, geçimini balıkçılıktan sağladığına da değinen Dalarel, ilçede yaklaşık 80'i 20 metreden büyük 500 civarında balıkçı teknesi bulunduğunu ancak barınak yokluğundan büyük sorun yaşadıklarını ve bu konuda destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Lüfer

Lüfer, yumurta bırakmak için yaz aylarında Ege Denizi'nden Marmara Denizi'ne, buradan da Karadeniz'e çıkan göçmen bir balık olarak tanımlanıyor.

Eylül aylarının son, ekimin ise ilk günlerinde hamsi, istavrit, palamut sürülerinin peşinden İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nı geçerek Ege Denizi'ne inen lüfer, en çok boğazlarda ve Marmara'da avlanıyor.

Ağızları iri, dişleri sivri, keskin ve güçlü olan lüferin, aralarında palamutun da bulunduğu kendi boyunda hatta daha büyük balıklara saldırdığı, palamut sürülerini kovaladığı biliniyor.

Uzunlukları bir metreyi, ağırlıkları 10 kilogramı bulabilen bu balık, büyüklüklerine göre (küçükten büyüğe doğru), defne yaprağı, çinakop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara olarak isimlendiriliyor.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1452 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.