Palamudun izi 386 km uzakta bulundu
TÜDAV’ın başlattığı ‘Palamutlar Nerede’ projesinin ilk yılı geride kaldı. Sırtlarına numara takılarak denize salınan 974 palamuttan 16 tanesi ağlara takıldı. En uzun yolculuğu yapan ise 386 km uzakta yakalandı.
Akdeniz’den Karadeniz’e göç ederken Çanakkale ve İstanbul Boğazı’nı kullanmalarına rağmen hakkında yeterli bilgi olmayan palamut balığını araştırmak için geliştirilen “Palamutlar Nerede” projesi birinci yılını doldurdu. Türk Denizcilik Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile Metro Toptancı Marketleri’nin projesi kapsamında markalanan toplam 974 palamut denize bırakılırken bunlardan 16 tanesi balıkçıların ağlarınatakıldı. En uzun mesafeyi Samsun’dan bırakılan iki palamut gitti. Bunlardan biri 324 kilometre uzaklıktaBartın-Kuruçaşile mevkiinde yakalanırken, bir başka palamut da 386 kilometre uzaklıkta Artvin-Hopamevkiinde tutuldu.
Tüketicinin en çok sevdiği balıklardan biri olan palamut, 1 yıldır bilimsel bir çalışmayla araştırılıyor. Türk Deniz Araştırmalar Vakfı, lüfer ve hamsinin ardından palamutun Karadeniz’deki durumunu, göç yollarını, beslenme ve üreme alışkanlıklarını ve çevre kirliliği ile iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini belirlemek için bir çalışma başlattı.
Göç yolları izleniyor
Metro Toptancı Marketleri’nin desteğiyle başlatılan çalışma kapsamında sırt yüzgecinde marka olan palamutlarla karşılaşan balıkçıların da TÜDAV’a bilgi vererek araştırmaya destek olması istendi. Balıkçılar aradan geçen 1 yılda markalanan palamutların 16 tanesini vakfa bildirdi. İstanbul Boğazı, Rumeli Kavağı, Kilyos, Samsun açıkları ve Çeşme-Sakız Adası bölgelerinden yapılan bildirimler sonunda elde edilen bilgiler derlendi. Veriler palamutların göç yollarını da gözler önüne serdi.
Gelecek kuşaklar da yesin
TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Palamudun göç yollarını ve stoklarını öğrenmemiz gelecek kuşaklarımızın bu balığı yemesi için çok önemli. Proje ile Akdeniz ve Karadeniz’deki palamut balıklarının göç yolları güncellenecek, balığın ne zaman, hangi ülkenin sularını dolaştığı ortaya çıkarılacak, kirlenme,iklim değişikliği ve aşırı avcılık sonucu stoklarındaki değişim tahmin edilmeye çalışılacak. Araştırmasonucunda bir kitap yayınlayacağız. Balığın korunması ve sürdürülebilir avcılığı ile ilgili, ulusal ve uluslararası birimlere av yasakları ve koruma tedbirlerinin bilimsel verilere göre konulması için tavsiyelerde bulunacağız” diye konuştu.
Gökhan Karakaş/Milliyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.