1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Özelleştirmeden 6.8 milyar TL gelecek
Özelleştirmeden 6.8 milyar TL gelecek

Özelleştirmeden 6.8 milyar TL gelecek

Maliye Bakanı Şimşek, İzmir Yük Limanı, Kruvaziyer Limanı, Derince Limanı, Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı ile Fenerbahçe Kalamış Marina'nın imar çalışmalarında son aşamaya gelindiğini bildirdi.

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Özelleştirme gelirlerinden bu yıl bugün kadar Hazine'ye toplam 1,8 milyar lira aktarıldı. Yıl sonuna kadar kesinleşmiş toplamda 6,8 milyar lira özelleştirme geliri söz konusu olacak" dedi.

Şimşek, son bir kaç yıldır özelleştirme hedeflerini yüksek tuttuklarını, piyasa şartlarından dolayı, bütün çabalarına rağmen hedeflerinin altında kaldıklarını belirtti. Şimşek, özelleştirmelerden maksatlarının "daha fazla verimlilik, daha fazla rekabet, daha fazla inovasyon" olduğunu belirterek, esas olanın hizmette ve üretimde verimliliği artırmak olduğunu söyledi. Bugüne kadar Hazine'ye toplam 1,8 milyar lira aktarıldığına dikkati çeken Şimşek, "Biz normalde 10 milyar civarında bir rakam öngörüyorduk" dedi.

Şimşek, yıl sonuna kadar kesinleşmiş satışlardan gelecek taksitler göz önüne alındığında, 552 milyon liranın öngörüldüğünü ifade ederek, Halkbank'ın arzıyla birlikte, bu sene için toplamda 6,8 milyar lira civarında bir özelleştirme gelirinin söz konusu olacağını vurguladı.

Bu yılın son aylarında elektrik dağıtım şirketleri, elektrik üretim santralleri, otoyol, köprüler ve Başkentgaz'ın ihale işlemlerine devam edileceğinin altını çizen Şimşek, "Otoyollar, köprüler ve bunlar üzerindeki tesislerin bir bütün halinde özelleştirilmesi"nin önem verdikleri bir satış olduğunu belirtti.

Şimşek, otoyollar sözleşmesinin bir imtiyaz sözleşmesi olacağına dikkati çekerek, işleticinin, otoyollar ve köprülerin onarımı bakımı ve ücretlerin toplanmasından sorumlu olacağını, özelleştirme sonrasında otoyollar ve köprüler üzerindeki işletme faaliyetlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edileceğini belirtti.

Bu ihaleye 3 konsorsiyumun teklif verdiğini hatırlatan Şimşek, önümüzdeki günlerde bunun nihai görüşmelerinin yapılacağını, bu sene içerisinde bunun da tamamlanmasının gündeme gelebileceğini ifade etti.

Şimşek, şu ana kadar 12 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirildiğini vurgulayarak, hali hazırda 13 özel elektrik dağıtım şirketinin olduğunu, dağıtım piyasasının yüzde 50'sine yakınının özel sektörün elinde bulunduğunu söyledi.

Bugüne kadar elektrik dağıtım şebekelerinin işletme hakkının özel sektöre devri ile yaklaşık 5,5 milyar liralık gelir elde edildiğini belirten Şimşek, "Bu sene içerisinde Boğaziçi ve Gediz özelleştirmesini de tamamlamayı ümit ediyoruz. Geriye kalan dağıtım şebekelerinin özelleştirmelerine de hemen akabinde çok hızlı bir şekilde devam edilecektir" diye konuştu.

Şimşek, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinin tamamlandığını, en yüksek teklifin 546 milyon dolar olduğunu kaydederek, önümüzdeki günlerde Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun bu konudaki kararını vereceğini bildirdi.

Özellikle elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirmesine önem verdiklerini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Enerji sektöründeki KİT'lerin maalesef nakit akışları nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Elektrik üretilmesi için gaz veren bir şirket var, bunları üreten şirketler var. En sonunda da dağıtıcıya veriliyor. Dağıtıcı bu paraları toplayamadığı zaman veya kayıp kaçak oranı makul bir düzeye çekilmediği zaman, hakikaten bunun faturası kamu dengelerine yansıyor. İster istemez vatandaşlar da bundan etkileniyor. Bu elektirk dağıtım şebekelerinin özel sektör eliyle işletilmesi hem kamu dengeleri açısından, hem enerji KİT'lerinin nakit akışı açısından, hem de nihai tüketiciye verilen hizmetin kalitesi açısından çok değer verdiğimiz bir süreç.

Elektrik üretiminde 14 adet akarsu santralinin ihaleleri tamamlanmış olup, onay süreci devam etmektedir. Buna ilaveten, Hamitabat Termik Santrali için son teklifler bu hafta içerisinde alınacaktır. Ayrıca, Seyitömer ve Kangal Termik Santralleri için özelleştirme süreci 6 Kasım'da başladı.

Önümüzdeki dönemde onları da bitirmeyi hedefliyoruz. Başkent Doğalgaz AŞ'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesinde son teklif verme tarihi 17 Aralık ve daha önce bir kaç kez buranın özelleştirilmesi başarılı olamadı. Bu dönemde biz işi biraz sıkı tutuyoruz. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

Arkadaşlarım gerek Avrupa'da, gerek Uzak Doğu'da gerekse Körfez ülkelerinde yoğun bir tanıtım çabası içerisindeler. Öyle ümit ediyorum ki, bu bahsettiğim ülkelerden yoğun bir talep söz konusu olabilir. İnşallah onu da başarıyla tamamlama imkanımız olur."

Bakan Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Yük Limanı, Kruvaziyer Limanı, Derince Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmesi'ne ait Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı ile İstanbul'da yer alan Türkiye'nin en büyük Marinası Fenerbahçe Kalamış Marina'nın imar çalışmalarında son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Bu imar çalışmalarının tamamlanması sonrasında kısa zamanda özelleştirme süreçlerini de başlatacaklarını belirten Şimşek, "Bu alanlarda 2013'te ilerleme kaydetme ihtimalimizi yüksek görüyorum" dedi.

Şimşek, Kemerköy Liman Sahası'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devrine ilişkin olarak açılan ihalede son teklif verme tarihinin 14 Kasım'da dolduğunu belirterek, bunların önümüzdeki günlerde nihai pazarlık görüşmelerinin yapılacağını bildirdi.

virahaber.com
 

Bu haber toplam 952 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.