Özelleştirme rekoru kırılabilir
Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi kararları dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece iş artık şirketlerin devir teslimine kaldı. Sözleşmeler imzalanıp hisseler devir edildiğinde devlet, özelleştirme bedellerini tahsil edecek.
Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi kararları dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece iş artık şirketlerin devir teslimine kaldı. Sözleşmeler imzalanıp hisseler devir edildiğinde devlet, özelleştirme bedellerini tahsil edecek.
Peki, elektrik dağıtım şirketlerinden ne kadar tahsilat yapılacak? Boğaziçi, Dicle, Gediz,Trakya, Anadolu,Toroslar, Akdeniz olmak üzere yedi elektrik dağıtım tesisinin hisse satışından toplam 10.8 milyar dolar alınacak.
Hemen hatırlatalım, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi, işletme hakkına dayalı hisse devri şeklinde yapılıyor. Dolayısıla elektrik dağıtım alt yapısının mülkiyeti özel sektöre devir edilmiyor. Sadece belli bir süre için işletme hakkı veriliyor. İşletme süresinin sonunda devlet yeniden ihale yoluyla tesisleri özel firmalara verebilir.
Gelelim dün alınan özelleştirme kararlarının önemine… Bu yıl yedi elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesinin yanında , ihalesi tamamlanıp sadece yargı kararlarını ve bürokratik işlemleri bekleyen tesisler var. İskenderun Limanı, hidrolik santraller, şeker fabrikaları alıcılara teslim edilmeyi bekliyorlar.
Ayrıca özelleştirme duyurusu yapılan Hamitabat termik santralinin teklifleri de 27 Haziran'da alınacak. Böylece 2011 yılında özelleştirme gelirleri bir rekor kırabilir. Çünkü tek bir yılda en çok özelleştirme geliri 2005'te 8.2 milyar dolar olarak tahsil edilmişti. 2011'de sadece yedi elektrik dağıtım şirketinin bedelleri tahsil edildiği takdirde 10.8 milyar dolar alınacağından yeni bir gelir rekoru olabilir bu.
Peki, bu rekora niye önem veriyoruz? Çünkü 2011 bütçesinde özelleştirme gelirleri 13.7 milyar lira olarak tahmin edilmişti. Eğer 2011'de özelleştirme tahakkuklarının tahsilatı yapılırsa 21 milyar lira gelir elde edilecek.
Tahminlerin üzerinde özelleştirme geliri tahsil edilmesiyle, kamu bütçesi açığının milli gelire oranını yüzde 2'nin altına geriletebilir. Böylece, "bütçe IMF olmadan yönetilemez" diyenlere, bu kez de özelleştirme gelirleriyle yeni bir ders verilebilir.
İşte rakamlar....
2011 yılına devredilen özelleştirme tahakkukları (milyon $)
Süleyman Yaşar/Sabah
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.