1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Osmanlı'nın batık gemileri için Karadeniz'de araştırma yapılıyor
Osmanlı'nın batık gemileri için Karadeniz'de araştırma yapılıyor

Osmanlı'nın batık gemileri için Karadeniz'de araştırma yapılıyor

Orduya destek amacıyla yük taşımacılığı yaparken Karadeniz'de batan Osmanlı'ya ait "Rehber" ve "Neveser" adlı gemilerin bulunması için çalışma başlatıldı. Sakarya Nehri'nin denize döküldüğü alanda dalgıçlar tarafından arama yapıldı.

A+A-

İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz'e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan Hitler'in batık denizaltısı U-20, Karasu açıklarında bir tatbikat sırasında keşfedilmişti. Dalış turizmine kazandırılan denizaltının ardından yine Karasu açıklarında battıkları tahmin edilen Osmanlı'nın "Rehber" ve "Neveser" isimli gemileriyle ilgili arama çalışması başlatıldı.

Karasu Belediyesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında dalgıçlar, Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü alandan 3 mil açıkta dalış yaparak Osmanlı'nın batan 2 gemisine ait iz bulmaya çalıştı. 2 farklı noktada gerçekleştirilen dalışlarda bir ize rastlanılmadı.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'na ait Rehber ve Neveser adlı geminin yerlerini tespit etmek için bugün dalgıçlarla çalışma başlattıklarını söyledi. 2 geminin tespit edilmesi durumunda dalış turizmine kazandırılacağını ifade eden İspiroğlu, şu bilgileri verdi: "İnşallah tespit edersek bu batıkların yerini dalış turizmine kazandırmak için çaba sarf edeceğiz. Yaptığımız ön araştırmalarda Osmanlı kaynaklarından batıkların bu bölgede olduğu özellikle Sakarya Nehri ağzına çok yakın yerlerde bulunduğu bilgisine ulaştık. Burada da dört beş batığın tespit edildiği, bunların rehber ve neveser adlı gemilere ait olup olmadıklarını belirlemek istiyoruz. Hitler'in U-20 adlı denizaltısı da Karasu sınırları içerisinde. Yaklaşık karadan 2 kilometre açıkta 24 metre derinlikte bulundu. Dalış turizmine kazandırıldı. Yerli ve yabancı dalgıçlar gelerek bu denizaltına dalıyorlar."

DALIŞ TURİZMİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Dalış turizminin hem ilçe hem de ülke için istenilen seviye de olmadığını vurgulayan İspiroğlu, şunları kaydetti: "Almanya'da 5 milyon dalış yapan insan var. Bunların bir milyonunu ya da 100 binini ülkeye çekebilsek, kendi eserleri olan U-20'yi onlara tanıtabilsek ilçemiz turizm açısından çok büyük bir gelir elde edecek. Turizm açısından sınıf atlamış olacak."

Sakarya Sualtı Kulübü ve Sakarya Arama Kurtarma Eğitim Merkezi (AKEM) ekibinin Başkanı Bekir Yücel, bugün gerçekleştirdikleri dalışlarda net bir veri elde edemediklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı: "Bugün 2 dalış gerçekleştirdik. Birinci dalış bölgemiz derindi. Lakin bir tabakayla karşılaştık. Dalışların devam etmesi gerekiyor. Aranılacak olan bölgede net dalışlar yapacağız. Bir karartı var. Bu bölgeyi tararsak büyük bir ihtimal o karartıdan bir şeyler çıkacağını tahmin ediyorum. Buranın biraz daha açık halinde dalış yaparsak net bir veri alırız. Sert bir tabakaya rastladık. Kum altında olabilir. Dalışların devam etmesi gerekiyor. 4-5 dalış daha yapacağız."

virahaber.com

Bu haber toplam 2834 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.