Osmanlı da Katar’da milis gücü kuracaktı
Yedi Arap ülkesinin Katar’a ekonomik ve siyası yaptırım uygulamasıyla ülkedeki Türk üssünün önemi arttı.
A+A-
Türk-Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Tütüncü, 1914 yılında Katar’dan çekilen Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgede gizli ve silahlı bir yerel direniş örgütü kurmayı hedeflediğini söyledi. Tütüncü, “Osmanlı, Katar’da İngiliz işgaline direnmeleri için gayri nizami harp birlikleri kurmayı düşünmüş.
Binbaşı Ömer istedi
Belgeye göre; bölgeyi İngilizlere terk eden Osmanlı askerlerinin arkalarında yerel halktan oluşan bir gayri nizami harp gücü kurmak istediği belirlendi. Belgenin tam tercümesini yapan Dr. Mehmet Tütüncü, “Katar, 29 Temmuz 1913 Londra Antlaşması ile İngilizlerin egemenliğine girdi. 14 Nisan 1914 tarihinde Harbiye Nezareti’ne (Osmanlı Genelkurmayı) bir mektup yazan Teşkilatı Mahsusa’nın Katar sorumlusu Binbaşı Ömer Fevzi Bey (Bitin) bir teklifte bulunmuş. Binbaşı Ömer, İngilizlere karşı Katar’da yerel halktan oluşan bir direniş teşkilatı kurulmasına işaret etmiş” dedi.
Tarihçi Dr. Tütüncü, şunları anlattı: “Binbaşı Ömer, niyetini söyledikten sonra İstanbul’dan cevap beklemeden bölgenin valisiyle birlikte bu işe girişeceğini de eklemiş. Başbakanlık Devlet Arşivleri’ndeki bu belgeye göre 1914 yılındaki Katar krizi ile günümüz arasında müthiş benzerlik var.
Belge ilk olarak Prof. Dr. Zekeriya Kurşun tarafından 2004 yılında ‘Katar’da Osmanlılar’ adlı kitabında bahsedilmişti. Aynı yıl mektubun ardından başlayan 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu kendi derdine düştü. Dünyayı saran savaş nedeniyle Binbaşı Ömer Bey’in girişiminin ne kadarının hayata geçirildiğini bilmiyoruz. Ama Osmanlı’nın bir milis gücü oluşturarak 103 yıl önce stratejik önemi yüksek bölgede kalma isteği bugünlerde de bir kez daha anlaşılıyor.”
Haber: Gökhan Karakaş / Milliyet
Bu haber toplam 2186 defa okunmuştur
Etiketler : Gökhan Karakaş
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.