1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Ortaya çıkacak adanın adı ne olacak?
Ortaya çıkacak adanın adı ne olacak?

Ortaya çıkacak adanın adı ne olacak?

Kadir Topbaş katıldığı televizyon programında Kanalistanbul projesinde ortaya çıkacak adanın ismi hakkında bilgi verdi.

A+A-

Habertürk kanalında yayınlanan Hayatın İçinden programının bugünkü konuğu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tı. Topbaş, İstanbul'un kaderini değiştirecek bir proje olarak gördüğü Kanalistanbul ile birlikte oluşacak yeni adanın adının "Ada İstanbul" olacağı sinyalini verdi. Topbaş, projeye dair merak edilenleri, olası deprem riskine karşı alınan önlemleri ve Formula 1 organizasyonundaki sıkıntıları aktardı.
İstanbul'un deprem kuşağında olması nedeniyle Kanalistanbul'a gelen eleştirileri değerlendiren Topbaş,  "İstanbul Boğazı'dan günde 20 gemi geçiyor olsaydı böyle bir proje düşünülmezdi, ama 150'ye yakın gemi geçiyorsa, bu tehdit oluşturduğu anlamına gelir" dedi. Başbakan Erdoğan'ın Belediye Başkanı olduğu dönemde bu projeyi planladığını belirten Topbaş, "İstanbul'da ciddi bir deprem riski var, kenti yenilemek zorundayız, bunu yaparken yeni alanlara ihtiyaç duyuluyor, bu proje de bunun ürünü" dedi. Topbaş, bugün gazetelerde yer alan olası deprem halinde toplanılacak Ataköy, Zeytinburnu ve Esenyurt bölgelerine binalar yapılması konusunda şunları söyledi: "Göreve geldiğimizden bugüne kadar 19 milyon 600 bin metrekare yeşil alanı hizmete soktuk, buralar aynı zamanda toplanma alanı niteliği taşıyor. Bu sayının revize ediliyor ve web sitesinden de halka  duyurulacak." Topbaş, "İstanbul 2. dereceden deprem bölgesi, 10 ilçede çalışma yaptık ve çok yorgun yapıların olduğunu biliyoruz. Artık kenti yenilemek zorundayız" dedi. "Proje incelenmeden birçok eleştiri yapıldı" diyen Topbaş, "sonuçta bıçakla pasta kesmiyoruz, 623 km. sahil bandı olan ülkeye 100 km. daha sahil ilave ediyoruz, 2 yeni şehir açıyoruz, yeni limanlar oluşturuyoruz" dedi.

"İSTANBUL'A GÖÇ YOK"
Topbaş Kanalistanbul projesine yöneltilen eleştirilerden biri olan göç konusuna da değindi. Artık İstanbul'un eskisi gibi yılda 300-400 bin civarında göç olmadığını ifade eden Topbaş, göçün durağan haline geldiğini belirtti. Topbaş, "İstanbul'a tersine beyin göçü olabiliyor ancak Anadolu'ya yapılan üniversiteler, duble yollar sayesinde İstanbul eskisi kadar göç almıyor" dedi.
"SU SIKINTIMIZ YOK"
14 milyon nüfuslu İstanbul'un, su sıkıntısı çekmeyeceğini belirten Topbaş, "barajlarımız dolu, Melen'den su geliyor, ayrıca 2. hat için de çalışmalarımız var" dedi.  Kanali stanbul projesi yapılırken, bölgedeki yeraltı sularına ve su havzalarına hassasiyet gösterileceğini belirten Topbaş, geçtiği hat üzerinde, kanalın direnaj görevi yapmaması için mühendislerle birlikte çalışmalarımız sürüyor, bunlar belli bir maliyet ile kontrol altına alınabilecek konular, " dedi.
F1
Formula 1 pistinin ciddi bir maliyete neden olduğunu belirten Topbaş, "250 bin ton asfalt dökerken  ciğerim yandı" dedi. "Bu kadar maliyete ve pilotların pisti heyecan verici bulmalarına rağmen, bu ciddi maliyetin karşılığı iyi bir seyirci ve reklam değeri olmalıydı" diyen Topbaş, Formula 1 Yönetiminin talep ettiği  26 milyon doların karşılanmasının mümkün olmadığını belirtti.
BELEDİYE ÇALIŞANLARINA MÜJDE
Anayasa referandumu ile geçen memur sendikalarına toplu sözleşme hakkının verilmesi için kanun çıkmasını beklediklerini belirten Topbaş, seçime kadarki süreç için İstanbuk Belediyesi  çalışanlarına müjde verdi. Bu sabah yapılan toplantılar ile BEM-BİR-SEN ile Sosyal Denge Anlaşması Sözleşmesi yapacaklarını ve bunun için önümüzdeki hafta meclisten yetki alacaklarını ifade eden Topbaş, "tüm memurlar bugüne kadar çok ihmal edilmiş. Amacımız memur-işçi arasındaki ciddi gelir farklılıklarını kapatarak, beklentileri karşılamak" dedi.

Habertürk


Bu haber toplam 941 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.