1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Orkinos kotalarında artış yok
Orkinos kotalarında artış yok

Orkinos kotalarında artış yok

Orkinosların kaderi ICCAT toplantılarında belirleniyor. Komisyon, son 10 yıldır orkinos avlanma kotalarını arttırıyordu. Ancak bu yıl bilimsel kurulun önerilerini dikkate alan komisyon orkinos kotalarını arttırmadı.

A+A-

Orkinosların kaderi, her yıl düzenli olarak yapılan Uluslararası Atlantik Komisyonu’nun (ICCAT) toplantılarında belirleniyor. Komisyon, son 10 yıldır orkinos avlanma kotalarını arttırıyordu. Ancak bu yıl bilimsel kurulun önerilerini dikkate alan komisyon orkinos kotalarını arttırmadı.

Bu yıl 18’incisi düzenlenen ICCAT toplantısı Fas ’ta yapıldı. 12-19 Kasım tarihleri arasında bir hafta boyunca süren toplantılarda 48 ülke orkinos avcılık kotalarını sabit tutma konusunda anlaştı. Buna göre 2013’te orkinoslar yıllık 13 bin 500 ton avlanabilecek. Bilim insanları, bu oranın orkinos stoklarının yenilenmesini sağlayacağını belirtti.

Türkiye de katıldı

Uluslararası Atlantik Komisyonu’na hükümetlerin delegeleri, sivil toplum örgütleri ve ticari balıkçılar katılıyor. Geçen yılki toplantı İstanbul ’da yapılmıştı. Japonya ve Kanada gibi yoğun orkinos avlayan ülkelerin katıldığı toplantılarda bugüne kadar bilimsel komitenin önerilerine fazla önem verilmiyordu. Ancak Fas’ta geçen hafta yapılan toplantıda bilimsel komitenin önerileri doğrultusunda mevcut kotaların korunması yönünde bir karar çıktı. Toplantılara Türkiye hükümetinden Su Ürünleri Genel Müdürlüğü seviyesinde katılım oluyor.

WWF- Akdeniz adına toplantıları takip eden Balıkçılık Sorumlusu Dr. Sergi Tudela, kısa vadeli menfaate dayalı sürdürülebilir olmayan balıkçılık uygulamalarına karşı bilimsel verilere dayalı yeni kararların Avrupa Birliği önderliğinde ön plana çıkarılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.
WWF’nin 2000-2010 yıllları arasını kapsayan yeni araştırmasında 18 bin 704 ton canlı mavi yüzgeçli ‘Atlantik Orkinosu’nun ICCAT’ın bilgisi dışında Panama üzerinden satıldığı ortaya çıkarılmıştı.

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem yasadışı avın tüm dünyada ve Türkiye’de de denizde canlı yaşamını tehdit eden en önemli etkenlerden biri olduğunu ve bu gibi kararlar sayesinde balık stoklarının toparlanabileceğini söyledi.
 

virahaber.com

Bu haber toplam 1033 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.