OR-Gİ Havaalanı'nın temeli atıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 Haziran seçimleri öncesinde Ordu’da yaptığı mitinginde sözünü verdiği 'Ordu-Giresun Bölgesel Havaalanı İnşaatı Projesi (OR-Gİ)' başladı.
İlk defa 1970 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından söz verilmesine rağmen, üzerinden 41 yıl geçen ve 3 cumhurbaşkanı, 11 başbakan, 15 ulaştırma ve 15 bayındırlık bakanı eskiten projenin temeli, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı. Bugüne kadar yoğun tartışmalara ve olaylara konu olan havaalanı, 2013 yılı sonunda hizmete girecek.
Avrupa'nın ve Türkiye’nin ilk, dünyanın ise ikinci denize dolguyla inşa edilecek Ordu-Giresun Havaalanı’nın temel atma töreni, Ordu'ya 19, Giresun'a 25 kilometre uzaklıktaki Gülyalı ilçe sahilinde yapıldı. Törene; AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, milletvekilleri, DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Kara, çok sayıda bürokrat ve vatandaş katıldı. Toplam nüfusu 1,5 milyonu bulan, Ordulu ve Giresunluların hasretle bekledikleri havaalanı, 2-2,5 milyon yolcu kapasiteli olacak. Altyapı için 150 milyon liralık yatırım yapılacak olan havaalanı, deniz üzerine yapılacak 1 milyon 770 bin metrekarelik dolgu üzerine kurulacak. Projenin inşaatı Cengiz-IC İçtaş Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilecek.
BİR HAYAL GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR
Temel atma töreninde konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bir hayalin gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Projenin, Ordu ile Giresun kardeşliğini pekiştireceğini ifade eden Bakan Şahin, “Tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu günü yıllardır bekledik. 2011’de daha çok bekledik. İnanarak veya inanmayarak konuşanlar oldu. Şimdi bu güzelliğin, bu beraberliğin temelini atma mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje, Ordu ile Giresun’un kardeşliğini daha da pekiştirecek, güçlendirecek. Havaalanı bizim için olmazsa olmazımızdı. Şimdi ise hayaldi gerçek oldu. Bu proje, doğru olduğuna inanılan bir projeye elbirliği ile yürüme projesidir. Gurbet, sılaya yaklaşıyor.“ dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Ordulu ve Giresunluların havaalanı bayramını kutladı. AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan farkının bir kez daha ortaya konduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, “Bir şey söylersek yaparız. Bir efsane daha gerçek oluyor. Hayırlı olsun. 528, Ordu-Giresun havaalanını, altyapısını 528 günde tamamlayacağız. Yüklenici firmalardan da 41 yıllık özlemi biran önce bitirmelerini istiyorum. Giresun’un tünellerini yaparak Akdeniz’e bağlayacağız.“ ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından, Ordu-Giresun Bölgesel Havaalanı İnşaatı Projesi’nin temelini İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, milletvekilleri, DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Kara birlikte attı.
Vatandaşların, yaklaşık yarım asırlık özlemi ise tören boyunca pankartlardan okundu. Pankartlar, sözünü yerine getiren Başbakan Erdoğan’a duyulan sevgiye işaret ederken, vatandaşlar da büyük sevinç içindeydi. Simitçi Osman Yılmaz, havaalanının bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını belirtirken, törene Hollanda’dan gelen Temel Dokgöz, hasretle bekledikleri havaalanlarına en sonunda kavuşacaklarını dile getirdi. Çok mutlu olduğunu söyleyen Dokgöz, “Söyleyecek söz bulamıyorum. İnşallah 2 sene sonra memleketime uçakla geleceğim.“ diyerek
sevincini dile getirdi.
"PROJE İÇİN İLK SÖZÜ 1970'DE DEMİREL VERDİ AMA YAPAMADI"
Projenin yapılacağına dair ilk sözü, 1970 yılının eylül ayında Ordu’ya gelen Başbakan Süleyman Demirel verdi. Aynı yıl o dönemde Ordu milletvekili olan Ferda Gülay Meclis'e bir soru önergesi vererek havaalanı sözünün akıbetini sorar. Dönemin Ulaştırma Bakanı’nın yanıtı ise ''Ordu, Samsun ve Trabzon'a çok yakın. Havaalanına ihtiyaç yoktur.” oldu. 1975’te, Ordu’ya bu kez dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk geldi. Korutürk’e, Ordu'nun sorunları adlı bir dosya sunulur. Dosyada 3 önemli proje sıralanır. Liman, dereyolu, havaalanı. 1978’te ise havaalanı yapımına kaynak yetersizliğinden dolayı 1982'de başlanacağı açıklanır.
Bölge işadamları, denize dolgu havaalanı yapılabileceği fikrini, dönemin Valisi Sami Seçkin ile paylaşır. Kabul görünce, Ordu-Giresun Havaalanı fikri ortaya çıkar. 1992’de Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, Ordu'nun, havaalanı için uygun olmadığını, bu nedenle havaalanının Fatsa-Ünye arasında bir yerde yapılacağını açıklar. 1993’te ise projenin yapılamayacağı anlaşılır. Havaalanının bölge havaalanı olarak Çarşamba'ya yapılacağı belirtilir.
Aynı yıl havaalanı için bir çalışmayı da dönemin Ordu Valisi Mustafa Malay başlatır. Valinin düzenlediği toplantıya sadece 6 kişi katılır. Tepkisini "Çok ayıp ettiler.'' sözleriyle dile getiren Vali Malay'ın, havaalanı için elinde bağış makbuzuyla kapı kapı dolaşması dahi eleştirilir. 1997’de dönemin Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, partisinin Ordu İl Başkanı Güner Sağra'yı telefonla arayarak havaalanı için dış kredinin bulunduğunu söyler. Ancak bunun doğru olmadığı daha sonra ortaya çıkar. Ayını yıl havaalanı mendireğinin 2. kısım inşaatının ihalesinde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı dedikoduları nedeniyle ihale, dönemin Valisi Kemal Yazıcığlu tarafından iptal edilir. 2000 yılında dönemin hükümeti tarafından yatırım programından çıkartılan Ordu-Giresun Havaalanı inşaatı, 2009’da tekrar yatırım programına alındı.
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.