1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Operasyon milli bir görevdi"
"Operasyon milli bir görevdi"

"Operasyon milli bir görevdi"

Libya'dan 20 bine yakın kişinin tahliyesinde en kritik rolü İDO üslendi. Operasyonu 'milli bir görevdi' diye nitelendiren İstanbul Deniz Otobüsleri Genel Müdürü Ahmet Paksoy, "Gece yarısı kriz masasından gelen telefonla sefer emrini verdik." dedi. Dünyada

A+A-

Libya'dan 20 bine yakın kişinin tahliyesinde en kritik rolü İDO üslendi. Operasyonu 'milli bir görevdi' diye nitelendiren İstanbul Deniz Otobüsleri Genel Müdürü Ahmet Paksoy, "Gece yarısı kriz masasından gelen telefonla sefer emrini verdik." dedi. Dünyadan takdir toplayan tahliyeler için Paksoy'u birçok kişi tebrik için aradı.

Libya'da yaşanan halk ayaklanması, farklı ülkelerden binlerce kişiyi mağdur etti. Ancak Türk hükümeti olayın ardından ani bir kararla bu ülkedeki binlerce vatandaşımızı tahliye ederek önemli bir başarı ortaya koydu. Bu tahliye operasyonları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO) ait olan 'Osman Gazi 1' ve 'Orhan Gazi 1' feribotlarıyla gerçekleştirildi. Libya'ya iki kez çıkarma yapan bu feribotlar, İstanbul'a ulaştı.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, aralarında kaptan, dalgıç, kaynakçı, polislerin de yer aldığı 80 kişilik ekip için özel karşılama töreni düzenledi. Sadece Zaman'ın takip ettiği törende kurumun özelleştirme süreci ve Libya'daki büyük tahliye operasyonu hakkında açıklama yapan Paksoy, "Libya operasyonu İDO için 'milli bir görevdi', alnımızın akıyla çıktık." dedi. Tahliye çalışmalarının 20 Şubat Pazar gecesi 24.00'te kriz masasından arayan Denizcilik Müsteşarı'ndan aldığı "Ahmetçiğim gemileri hazırla, Libya'ya gidiyoruz." talimatı ile başladığını belirten Paksoy, ardından kriz masası ile eşzamanlı olarak çalışmaya başladıklarını söyledi.

1.20110307093308.jpg

80 kişilik İDO çalışanının birçoğunun eşine ve çocuğuna veda edemeden yola çıktığını kaydeden Paksoy, bu operasyonla Türkiye'nin denizdeki etkinliğini yeniden ortaya koyduğuna dikkat çekti. Bu süreçte İDO'nun taliplilerinden de tebrik telefonları aldığını aktaran Paksoy, özelleştirme süreci devam ederken, Libya'daki binlerce Türk vatandaşının başarı bir şekilde tahliye edilmesinin kendilerine olan ilgiyi daha da artırdığına vurgu yaptı. Paksoy, ayrıca yatırımcının İDO'nun mali performansını, insan kaynağı niteliğini, teknik ve hizmet altyapısını da yeniden görme imkânına sahip olduğunun altını çizdi.

Kahramanlar Gibi Karşılandık
Libya'daki tahliye operasyonunu gerçekleştiren Osman Gazi feribotunun kaptanları Zekeriya Cömert ve Vural Erol da yaşanan süreçle ilgili duygularını dile getirdi. Kaptan Cömert, denizciler arasında 'bir gemiyi iki kaptan batırır' deyişi bulunduğunu hatırlatarak, "Biz de iki kişiydik ama öyle olmadı. Öyle bir manevi hava vardı ki egolarımız yıkılmıştı. Bu süreç ayrıca Türkiye'nin nasıl tek yürek olabildiğini de gösterdi. Gemide polisten askere, basın mensuplarından sağlıkçılara kadar herkes tek yürek olmuştu." şeklinde konuştu. Kaptan Erol ise ilk seferde Osman Gazi'yi Allah'ın koruduğunu söylüyor. Çünkü çetin hava şartlarında yola çıktıklarını anlatan Erol, Bingazi'deki yerli halk tarafından Kurtlar Vadisi kahramanları gibi karşılandıklarını söylüyor. "Fakat liman kılavuzu askerleri görünce epey korktu." diyen Erol, yolcularla dönüşe geçtiklerinde ise muhaliflerin 'elveda' demek için havaya ateş açtıklarını söylüyor. İkinci sefere gittiklerinde ise liman yakınlarında bomba patladığını aktaran Erol, "Ama sağ salim yolcularımızı getirdik ya bu ve onların duaları bize yeter." dedi.

2.20110307093230.jpg

İBB, özelleştirmeden 3 milyar dolar gelir bekliyor
İDO'nun şartname ve bilgi odası şifresi satışından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 550 bin dolar para kazandı. Belediyenin sadece şartname satışından yarım milyon dolar parayı kasasına koyması yatırımcıların özelleştirmeye verdiği önemi ortaya koyarken, yatırımcıların da kim olduğu iyice netleşiyor. Koç Holding, ihaleye İsveçli Stena Lines ile konsorsiyum kurarak girecek. İhale aşamasında en güçlü oyuncu olarak gösterilen konsorsiyumun İsveçli ortağı Stena Lines, 2010'da 15 milyar dolar yatırım yapmış, 7 milyar dolar da ciro elde etmişti. 35 feribotu, 65 tankeri ve 9 Ro-Ro gemisi bulunan şirketin, Baltık Denizi ve İskandinav bölgesinde faaliyet gösteren 16 hattı bulunuyor. İMKB'de işlem gören 360 milyon kayıtlı sermayesi bulunan Rhea Girişim de Yunanistanlı Nel Lines ile ihale için konsorsiyum oluşturdu. Sabancı Holding, Akfen, Zorlu, Demirören Şirketler Grubu, Ulusoy Holding, Brightwell, uluslararası yatırım fonu Kohlberg Kravis&Roberts'ın (KKR) satın aldığı UN Ro-Ro, Tahran Havayolları-Suudi yatırım fonu ortaklığı, Global Yatırım da satışla ilgilenen diğer firmalar. Bu arada şartname satın alanlardan Boydak Holding yöneticilerinin "Şartnameyi inceledik, bizi aşar." dediği öğrenilirken, Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Holding'den de şartname alındıktan sonra ciddi bir geri dönüş olmadığı öğrenildi. Bu arada İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın özelleştirmeden 3 milyar dolar gelir beklediği öğrenildi.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, ayrıca şirkete beklenenin üzerinde talep olduğuna dikkat çekti ve kapalı zarflarla alınacak tekliflerin 31 Mart'ta son bulacağını söyledi. Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından da İDO'nun özeleştirilmesi gerçekleştirilecek. Bu süreçte ciddi rekabet yaşanacağını kaydeden Paksoy, sözlerine şöyle sürdürdü: "İDO'nun hikâyesini, satın alacak olan şirket yazacak. Çünkü İDO, İstanbul, Bursa, Bandırma, Tekirdağ gibi önemli lokasyonlara sahip. Ve ihalenin ardından Ro-Ro seferleri başlayacak. Bunun yanında denizcilikte farklı alanlara girebilir. Kruvaziyer, yük taşımacılığı yapabilir. Bu hikâyeleri yatırımcı yazacak."

3.20110307093321.jpg

Zaman

Bu haber toplam 1309 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.