1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Onuncu adada ilk bilimsel çalışma
Onuncu adada ilk bilimsel çalışma

Onuncu adada ilk bilimsel çalışma

Milliyet, su altı arkeologlarıyla birlikte Maltepe açıklarındaki batık Vordonisi Adası’na daldı. Yapılan ilk bilimsel çalışmalar adanın, Sedef Adası’ndan büyük olduğunu düşündürüyor.

A+A-

İstanbul’un onuncu adası olduğu bilinen ve yaklaşık bin yıl önce meydana gelen depremle sular altında kaldığı düşünülen Vordonisi Adası için ilk bilimsel çalışma tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını sürdüren arkeologlar, Patrik Photios’un sürgün edildiği manastırın izlerini ararken buldukları kiremit parçaları ile umutlandı. İlk bulgular Vordonisi Adası’nın günümüzdeki Sedef Adası’ndan daha büyük olduğunu düşündürdü.

Manastırın izi arandı

Varlığı antik dönem haritalarında geçerken, 1010 yılında gerçekleşen büyük İstanbul depreminde sular altında kaldığı düşünülen Vordonisi Adası’nda bilimsel keşif başladı. Bizanslıların ‘Küçük Ada’, Osmanlıların ‘Manastır Kayalıkları”, günümüz denizcilerinin ise ‘Dilek Kayalıkları’ adını verdiği Vordonisi’nin gizemli tarihini aydınlatmak için Düzce Üniversitesi harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan yüzey araştırması izniyle batık ada ve çevresinde araştırma yapan sualtı arkeologlarına Büyükadalı Serco Ekşiyan, Volkan Narcı ve Ercan Akpolat da rehberlik yaptı. Sualtı arkeologları Bizans İmparatorluğu döneminde 858 yılında Patrik Photios tarafından yaptırılan manastırın izlerini aradı.

5 kilometre kıyısı var

Batık Vordonisi Adası’nda yaşam olduğunun en büyük kanıtı sayılan manastırın günümüze kadar ulaşan parçalarını arayan bilim insanları denizin 10 metre derinliğine kadar dalışlar yaptı.

Sualtı arkeologları buldukları kiremit parçalarını incelemek üzere çıkarırken, parçaların o dönemin mimari özelliklerini yansıtıp yansıtmadığının araştırılacağı öğrenildi. Düzce Ünivesitesi arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilir, “Çalışmalarımız Patrik Photios’un ömrünün kalan kısmını geçirmek üzee sürğün edildiği söylenen manastırı ve antik dönemin izlerini bulmaya yönelikti. 15 gün boyunca bu izleri araştırdık” şeklinde konuştu.

Bilir, “Ada tahminimizden daha büyük kıyı uzunluğu 5 km’yi buluyor. Yani Prens Adaları içindeki Sedef Adası’yla kıyaslanabilecek büyüklükte. Bulduğumuz kiremit kalıntılarını inceleyeceğiz. Gelecek yıl sığ sismik cihaz ve yan taramalı sonar kullanırsak daha net sonuçlar alacağız. Vordonisi, Türk sualtı arkelojisi açısından oldukça önemli sonuçlar doğurabilir” dedi.

Belediye başkanı da daldı

Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş da, tarihi boyunca ilk kez bilimsel araştırmaların yapıldığı Vordonisi Adası’na daldı. Depremle su altında kaldığı düşünülen adanın çevresindeki katmanları görüntüleyen muhabirimiz, bilim insanlarının çalışmalarını gözlemledi. Bilimsel çalışmalara destek veren Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da antik dönemin izlerinin arandığı Vordonisi Adası’na dalış yaptı. Başkan Kılıç, “Bu adanın varlığını kanıtlayarak UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Gökhan Karakaş / Milliyet

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2346 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.