Öncelik kamuoyunu bilinçlendirmek
Uygunluk değerlendirmesinin Türkiye gelişimini ve tanıtımını desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdüren UDDER, yeni dönemde kamuoyunun bilinçlendirilmesine ağırlık verecek.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakereleri sürecinde kamu, özel sektör ve uygunluk değerlendirmesi kuruluşları arasındaki işbirliği her geçen gün daha da önem kazanıyor. Kalite altyapısının önemli unsurlarından birisi olan “uygunluk değerlendirmesi”nin Türkiye’deki gelişimini ve tanıtımını desteklemek amacıyla 2006 yılında Ekonomi Bakanlığı önderliğinde kurulan Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer) 15 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurulu’nda gelecek dönem yönetim ve denetim kurulu üyeleri belirledi. Yeni yönetimiyle çalışmalara başlayan UDDer, uygunluk değerlendirmesi alanında taraflar arasında koordinasyon sağlayarak kamuoyunun bilinçlendirilmesine destek olacak çalışmalara ağırlık verecek.
UDDer’in bu süreçte özellikle teknik mevzuatı hazırlayan ve uygulanmasını denetleyen kurumlar ile bu mevzuata uygun olarak faaliyet gösteren kuruluşların, uygunluk değerlendirme kuruluşlarını da içerecek şekilde sistemin temel taşlarının oluşturulmasında kilit rol oynuyor.
TARAFLAR ARASINDAKİ KOORDİNASYONU SAĞLIYOR
Derneğin kuruluş amacı hakkında bilgi veren UDDer Yönetim Kurulu Başkanı Ayfer Adıgüzel, Türkiye’de yapılandırılmış bir sivil toplum kurulu olarak kurulan UDDer’in amacının uygunluk değerlendirmesinin Türkiye’de gelişimini ve tanıtımını desteklemek, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin bölgesel ve uluslararası düzeyde tanınması için çalışmalar yapmak, bu alanda kamu ve özel sektör kuruluşları, yüksek öğretim kurumları, ticaret ve meslek odaları, tüketici örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu sağlamak olduğunu söyledi.
ÖNCELİK KAMUOYUNU BİLİNÇLENDİRMEK
UDDer’in kamu kesiminden, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından, ürün, personel, yönetim sistemleri belgelendirmesi, test ve deney laboratuarları ve muayene kuruluşlarından ve gerçek kişilerden olmak üzere hali hazırda toplam 74 üyesi bulunduğunu belirten Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“UDDer uygunluk değerlendirmesi faaliyetlerinin her boyutunda gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı paydaşlar için odak noktası ve ilk başvuru merkezi olmak ve bu konudaki çalışmalara öncülük etme vizyonuyla hareket ediyor. Hedefimiz, vizyonumuza erişmek üzere hazırlamış olduğumuz iş planı ile süratle çalışmalara başlanması, YK üyelerimiz arasında yapılan görev dağılımı ile etkin bir çalışma takvimi oluşturularak, üyelerimizle gerçekleştirilen arama konferanslarında belirlenmiş olan yol haritamıza erişim konusunda gayret göstermektir. Öncelikle 74 olan üye sayımızın uygunluk değerlendirmesi alanındaki aktörlerin (ürün, sistem, personel belgelendirmesi, gözetim ve muayene hizmetleri, test ve kalibrasyon laboratuar hizmetleri) UDDer üyeliğinin özendirilmesi ve teşviki ile artırılarak sektörün tek çatı altında toplanması, sorunların çözümünde derneğimizin güçlü bir yapıya kavuşturulması için yoğun çaba sarfedilmesidir. UDDer faaliyet kapsamı itibariyle ülkemizde tüm tarafları bünyesinde barındırabilecek en geniş çatı kuruluşu olacak nitelikte olup, bu dönemde kendisini geniş kitlelere duyurmak üzere çalışmalar yürütecektir. Bu amaçla temalı etkinlikler düzenleyerek sektörü bir araya getireceğiz.”
Ayfer Adıgüzel, yeni dönemde uygunluk değerlendirmesi alanında kamu ve özel sektör kuruluşları ve STK’larla yakın ilişkiler kurarak, piyasaya güvenli ve kaliteli ürün sunulmasını sağlamaya yönelik olarak kamuoyunun bilinçlendirilmesine destek sağlamak, bu amaçla çeşitli eğitim ve bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenmesi konularının UDDer’in gündemindeki en önemli konu başlıkları olduğunu söyledi. Adıgüzel, UDDer’in ayrıca üyelerinin uygunluk değerlendirmesi alanında etkinliğini artırmasını, yurt içinde olduğu kadar üyelerinin yurtdışında da verilebilmesini desteklemek üzere çalışmalar yürüteceğini vurguladı.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.