OMV CEO'su: Türkiye'de Hayal Kırıklığı Yaşadık
Orta Avrupa'nın en büyük enerji şirketi Avusturya merkezli OMV, Türkiye pazarından çıkmayı planlıyor.
Şirketin CEO'su Rainer Seele'ye göre OMV'nın gelecek planları arasında Türkiye artık önemli bir rol oynamıyor. Şirketin Türkiye'de faaliyetlerine ilişkin olarak Seele şu açıklamayı yaptı: “Türkiye'deki yatırımlar hayal kırıklığı oldu. Ekonomik gelişmeler beklentilerin altında kaldı. Ayrıca devletin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı. Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri ile artık makul bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz.” dedi.
OMV CEO'su Rainer Seele şirketin geleceğine ilişkin olarak Wirtschaftsblatt Gazetesi'ne konuştu. Gazeteye yaptığı açıklamada Rainer Seele, “Gaz piyasasındaki yeni konseptimiz üzerine çalışıyoruz. Türkiye bu konseptte önemli bir rol oynamıyor. Adım adım tamamen bir çekilmek bizim için ihtimal dışı değil.” ifadesini kullandı.
Kısa süre önce tepe yönetiminde değişikliğe giden şirketin enerji dağıtım faaliyetlerinden sorumlu yetkilisi Manfred Leitner çarşamba günü Reuters'e, şirketin Samsun'da bulunan doğalgaz santralini satabileceğini söylemişti. CEO Rainer Seele Samsun'daki yatırıma kendisinin karar vermediğini, ancak santralin şirkete ciddi yükler getirdiğini ifade etti. Santral yüzünden şirketin sadece ikinci çeyrekte 205 milyon Euro zarar ettiği belirtiliyor.
Türkiye'ye yaptıkları yatırımlarda hayal kırıklığı yaşadıklarını söyleyen Seele, “Ekonomik gelişmeler beklentilerin altında kaldı. Ayrıca devletin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı.” dedi.
Sahibi oldukları Petrol Ofisi ile ilgili ciddi endişeler taşıdığını da belirten Seele, “Bu alanda hata yaptığımız için endişelenmiyoruz. Aksine Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri yüzünden artık makul bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz.” diye konuştu. Petrol Ofisi markası altında Türkiye'de 2 bin 200 benzin istasyonu işleten ve 2013 yılında 25 milyar liralık satış gerçekleştiren OMV'nın tepe yöneticisi Seele, “Türkiye'deki kazancımızı iyileştirmek için elimden geleni yapacağım. Ancak halihazırda ‘zor bir gelecek görüyorum' tahmininde bulunabilirim.” dedi.
2006 yılında Petrol Ofisi'nin yüzde 34 hissesini 1 milyar 54 milyon dolar ödeyerek satın alan Avusturyalı şirket, en son 2010 yılında Doğan Holding'den kalan hisselerin yüzde 54'ünü 1 milyar Euro'ya satın alarak Petrol Ofisi'ndeki payını yüzde 90'ın üzerine çıkarmıştı.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.