1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Olta balıkçılığına vergi gelebilir!
Olta balıkçılığına vergi gelebilir!

Olta balıkçılığına vergi gelebilir!

ABD'nin ardından Rusya da sahilden oltayla avlanan amatör balıkçılara vergi getirmeye hazırlanıyor. Alınan kararlar tüm dünyada tartışılıyor. Türkiye'de durum ve görüşler ise şöyle:

A+A-

ABD'nin ardından Rusya da sahilden oltayla avlanan amatör balıkçılara vergi getirmeye hazırlanıyor. Alınan kararlar tüm dünyada tartışılıyor. Türkiye'de durum ve görüşler ise şöyle:

Türkiye'de oltalar şimdilik vergisiz ancak "ya bizde de olursa?" sorusuna herkes farklı yanıt veriyor

Dünya,yılda milyarlarca dolarlık gelir getiren amatör olta balıkçılığına vergi uygulamasını tartışıyor. ABD başta olmak üzere birçok ülkede olta balıkçılığı vergiye tabi.

Şimdi de Rusya bu konuda çalışmalar yapıyor. Bu gelişmeler akıllara, "Türkiye'de oltaya vergi uygulanabilir mi? sorusunu getiriyor.

ABD'de amatör ruhla yapılan balıkçılık devlet için oldukça iyi bir gelir kapısı. Öyle ki, ülkede yıllık 23.7 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaşan amatör balıkçılığı sisteme sokan ve böylece doğal hayatı da koruyan ABD hükümeti, bu işi vergiye bağlayarak her yıl yüz milyonlarca dolar gelir sağlıyor.

Şimdi de Rusya, yıllık 870 milyon dolarlık bir ekonomik hacme ulaşan amatör balıkçılık sektörü için vergilendirme sistemi üzerinde çalışmalar yapıyor.

Rus hükümeti, farklı bölgelerdeki 6 bin 500 olta balıkçılığı noktasını ise belirli kurallara göre çevirmeyi planlıyor. 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de ise olta balıkçılığı tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi gözardı edilemeyecek kadar önemli bir sektör.

Olası Vergiye Şartlı Destek
Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Metin Karagöz, olta balıkçılığının daha bilinçli ve doğal hayatı koruyacak şekilde yapılmasını savunuyor ve olası bir vergi uygulamasını şartlı olarak destekleyebileceklerini söylüyor.

Karagöz, "Önemli olan bunun nasıl bir düzenleme içerdiği. Vergi uygulaması ile avlanma ücreti ödendiği zaman bunun bizlere artı olarak geri dönmesini isteriz.

Devlet burada sadece 'Ver bakalım' dememeli. 10 lira alıyorsa 3 lirasını bize hizmet olarak geri sunmalı. Bu uygulamada olta balıkçılığını belgelendirme ve eğitim kısmı olursa bu bedeli ödemeye hazırız" dedi.

Destek veren de var karşı çıkan da
Osman Yılmaz - Emekli (61): Bence olabilir. Sakıncası yok. Sonuçta doğal kaynaklardan faydalanıyoruz.

Serap Yakupoğlu - İşletmeci (21): Para alınmaması gerekir, sömürüye girer. Deniz herkesin ve bu kişisel bir uğraş.

Yasin Çelebi - Serbest (30): Bence çok iyi. Yanlış avlanmayı engellemek için önemli bir adım olur. Aksi takdirde balıklar ziyan oluyor.
Şuheda AYKUT

Avlanma ehliyeti şart
Olta balıkçılığının da tıpkı ehliyet gibi belirli bir eğitim sürecinden sonra sertifika ya da lisans ile yapılması gerektiğinin altını çizen Karagöz, "Amatör balıkçılar avlanma konusunda eğitime tabi tutulmalı. Milli parklarda 10 lira verip balıkların büyüklüğü, ağırlığı, boy ve zaman sınırlamasına bağlı olarak avlanılıyor. Bunun genele yaygınlaştırılması lazım" dedi.

Yeni Alanya

 

Bu haber toplam 1209 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.