Okyanusta teknoloji hazinesi
Japon araştırmacılar, Çin’in tekelinde bulunan ve neredeyse tüm teknolojik cihazlarda kullanılan elementleri Pasifik Okyanus’unda buldu.
Japon araştırmacılar, Çin’in tekelinde bulunan ve neredeyse tüm teknolojik cihazlarda kullanılan elementleri Pasifik Okyanus’unda buldu. Dünya rezervi 110 milyon tonken, bulunan element miktarının 100 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Bu elementler iPhone’dan iPad’e kadar hemen her yüksek teknolojik üründe kullanılıyor.
Jeologların tahminlerine göre Pasifik Okyanus’unun çamurla kaplı zemininde 100 milyar ton az bulunan element bulunuyor. Çin şu anda ileri teknoloji ürünlerinde kullanılan ve dünya üzerinde çok az bulunan elementlerin yüzde 97’sini üretiyor.
Pasifik’te gerçekleştirilen keşif Çin’in bu konudaki etkinliğine son verebileceği belirtiliyor. İngiliz gazetesi Nature Geoscience’da yer alan haberde araştırmayı yürüten biliminsanlarının başında yer alan Tokyo Üniversitesi’nden Yasuhiro Kato, okyanus dibinde tam 78 noktada mineralleri bulduklarını açıkladı.
Bölgede ağır yoğunlukta materyallerin bulunduğunu söyleyen Kato, bir kilometrekarelik alandan dünya ihtiyacının beşte birinin karşılanabileceğini vurguladı. Bulunan alanların üçte birinin seyrek bulunan materyaller açısından zengin olduğunu aktaran Kato, 80 ila 100 milyar ton arasında materyal bulunduğunu belirtti.
Çin’in tekelinde bulunan elementlerin dünya rezervi şu anda 110 milyon ton. Japonya’nın okyanus dibinde bulduğu element miktarının yaklaşık 100 milyar ton olması tahmin ediliyor.
Bu önemli gelişmeyle Japonya, Çin’in yüzde 97’lik tekelini kırmaya aday görünüyor.
Malezya hükümeti de Avustralya’nın finansal desteğiyle gerçekleşecek maden arama çalışmalarına onay verme sürecinde. Birçok şirketin Pasifik Okyanus’unda arama yapabilmek için lisans almaya çalışıyor.
Bulunan materyaller iPhone’dan iPad’e kadar neredeyse tüm yüksek teknoloji ürünlerde kullanılıyor.
teknolojirehberim.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.