1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Öğrenciler denizlere simülatörle hazırlanıyor
Öğrenciler denizlere simülatörle hazırlanıyor

Öğrenciler denizlere simülatörle hazırlanıyor

Türkiye'de ilk tam donanımlı köprü üstü simülatörünün kurulduğu KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nde, öğrencilere kaptanlık eğitimi, her türlü meteorolojik şartların oluşturulabildiği ortamda veriliyor

A+A-

Türkiye'de ilk tam donanımlı köprü üstü simülatörünün kurulduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nde, öğrencilere kaptanlık eğitimi, her türlü meteorolojik şartların oluşturulabildiği ortamda veriliyor.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, denizcilik eğitiminde simülatör kullanımının zorunlu bir eğitim haline geldiğini söyledi.

Teorik eğitimlerin uygulamasının öğrenciler staja çıkmadan önce simülatör sisteminde yapıldığını belirten Başar, "Simülatör sistemimiz, tam donanımlı köprü üstü simülatörü. Sistemde gemideki tüm gerçek donanımlar, elektronik, seyir ve haberleşme sistemleri bulunuyor. Öğrencilerimiz stajdan önce veya stajlarını tamamladıktan sonra eğitimlerini en üst noktada burada tamamlıyor. Gemi ortamında maliyetli olan eğitimler daha düşük maliyetlerle simülatörde bir çok kez deneniyor" dedi.

Doç. Dr. Başar, simülatör ortamında aynı zamanda bilimsel çalışmaların, Ar-Ge çalışmalarının da yapıldığını ifade ederek, "Özellikle liman modellemeleri, acil durum müdahale sistemleri gibi çalışmalar yapılabiliyor. Bunun haricinde simülatör ortamında gemide çalışan kaptanların ve zabitlerin yenileme eğitimleri de yapılıyor" diye konuştu.

Öğrenciler farklı hava şartlarında ve limanlarda gemi kullanıyor

Türkiye'de ilk tam donanımlı köprü üstü simülatörünün bölümlerinde kurulduğunu vurgulayan Doç. Dr. Başar, şöyle devam etti:
"Daha sonraları iki üniversiteye daha simülatör kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde tam donanımlı köprü üstü simülatörleri bulunuyor. Tam donanımlı olmayan simülatör sistemleri bulunan bölümler de var. Türkiye'de simülatör kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Tüm denizcilik okulları bu simülatör altyapısını ve diğer ekipmanları kurmak zorunda, çünkü uluslararası bir iş. Uluslararası kurallar çerçevesinde hem eğitimi hem de mezun olduktan sonra uluslararası alanda çalışıldığı için gerekli şartlardan biri."

Doç. Dr. Başar, öğrencilere kısıtlı görüş imkanlarında, farklı meteorolojik şartlar, limanlar ve su yollarında denemeler yaptırdıklarını belirterek, "Aynı şekilde acil durum çalışmaları, köprü üstü takım yönetimi çalışmaları ve ekipmanların daha verimli kullanılması çalışmaları öğrencilere uygulamalı olarak deneyimli öğretim elemanlar tarafından yaptırılıyor" dedi.

Öğrencilerin birinci sınıftan itibaren simülatör ortamında dümen tutma işlemiyle çalışmaya başladıklarını anlatan Başar, "Öğrencilerimiz 4. sınıfa kadar simülatör üzerinde farklı eğitimler alıyorlar. 4. sınıfa gelen öğrenci, köprü üstü takım yönetimi çalışmaları sayesinde tüm sistemleri ekip mantığıyla kullanabiliyor. Bir öğrenci eğitim süresince 50 saat simülatör ortamında kalıyor ve bu şekilde eğitimini tamamlıyor" diye konuştu.

Uluslararası Denizcilik Üniversiteleri Birliği'nin (IAMU) 2009 yılından itibaren üyesi olan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nün 85'i 1. sınıf olmak üzere toplam 450 öğrencisi bulunuyor. Bölüm her yıl düzenli olarak uluslararası standardizasyon kuruluşu olan RINA ve Yükseköğretim Kurulu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından denetlenerek, Kalite Yönetim Standartlarına uygunluğu STCW 78 sözleşmesinin ilgili kısımlarına göre belgelendiriliyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1056 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.