1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. ODTÜ gemisi Karadeniz'de hamsi bulamadı
ODTÜ gemisi Karadeniz'de hamsi bulamadı

ODTÜ gemisi Karadeniz'de hamsi bulamadı

Karadeniz'de hamsinin nüfus sayımını yapmak için harekete geçen Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Karadeniz'de av vermesi gereken hamsiyi bulamadıklarını, bu yılın yavrusunun henüz sürü olamadığını söyledi.

A+A-

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Su Ürünleri Araştırma Merkezi'ne ait 'Bilim 2' gemisi, Karadeniz'de hamsinin durumunu araştırıyor. Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Karadeniz'de av vermesi gereken hamsiyi bulamadıklarını, bu yılın yavrusunun henüz sürü olamadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi kapsamında ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Su Ürünleri Araştırma Merkezi'nden 10 kişilik araştırma ekibi Karadeniz'de hamsinin durumunu araştırıyor. Araştırma kapsamında İğneada, Zonguldak Ereğli, Bartın, Amasra, Sinop, Samsun, Rize ve Hopa'da hamsinin boyu ve miktarı konusunda çalışma yapılıyor. 10 araştırmacı ve 14 personelin bulunduğu ODTÜ'ye ait 'Bilim 2' adlı gemi, yaklaşık 3 haftadır Karadeniz'de devam eden araştırmaların ardından Bartın'ın Amasra İlçesi'nde demirledi.

'BU SENENİN YAVRUSU HENÜZ SÜRÜ OLUŞTURMAMIŞ'

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, geçen seneye göre hamsinin bu yıl geç ürediğini söyledi. Doç. Dr. Gücü, "Yaklaşık 3 haftada İğneada'dan, Hopa'ya bir tur topladık. Şu an tekrar geriye döndük. Bu araştırmada akustik sistem kullanıyoruz. Gelen yansımalardan boyu, cinsi ve miktarı hakkında bilgi topluyoruz. Burada ayrıca suyun sıcaklık parametrelerini ölçtük. Henüz hamsiyi bulamadık. Hamsiyi bulamadık derken, beklediğimiz büyük, 1 yaşını doldurmuş av vermesi gereken balıkları bulmaya çalışıyoruz. Bu konunun dışında küçük deniz yavrusu oldukça büyük miktarda hamsi yavrusu gördük. Bu senenin yavrusu henüz sürü oluşturmamışlar. Dağınık olarak bulunuyorlar. Bu proje ikinci senesinde. 0 yaş grubu geçen senenin yavruları 7 santimetre iken şimdi 5 santimetre. Bu veriler de bize geç ürediğini göstermektedir. Karadeniz'de gecikmenin birebir göstergesidir. Bu gecikmenin yaklaşık 20 gün ile 1 ay kadar olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene hamsi Ekim başında avlanmaya başlanmıştı. Bu sene ise neredeyse Kasım ayının sonuna geliyoruz, fakat şu anda bir şey yok. İleriki günlerde olacağını ümit ediyoruz" dedi.

'HİÇBİR YERDE HAMSİ YOK'

Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, diğer ülkelerle de irtibat halinde olduklarını ve hiçbir yerde hamsi olmadığını belirtti. Doç. Dr. Gücü, "Bu gecikmenin nedenini iklim şartlarına bağlıyoruz. Geçen sene örneğin olduğundan çok daha soğuk bir yıldı. Balıkçılardan edindiğimiz bilgi ile olağan üstü bir durum olarak nitelendirebiliriz. Palamutta belki bundan etkilendi ve çok yüksek av verdi. Diğer ülkelerle de irtibat halindeyiz ve onlarda da aynı sıkıntının olduğunu söylüyorlar. Hiçbir yerde hamsi yok" diye konuştu.

'HAMSİNİN YÜZDE 60- 70'İ BALIK UNU YAĞI FABRİKALARINA GİTTİ'

Hamsinin büyümeden avlanmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Gücü, şöyle konuştu:

"Sürekli yeni nesil geliyor ama etkin kullanamıyoruz. Bunun daha fazla büyümesine imkan verecek şekilde avlanabilirsek bugünkü avın belkide 5- 6 katı daha fazla hamsi avlamamız mümkün. Geçen sene avlanan hamsinin yüzde 60- 70'i balık unu yağı fabrikalarına gitti. Doğrudan tüketicinin bununla ilgili yapabileceği yok. İdarecilerin bu balık ununa giden miktarı piyasaya çevirmeleri gerekmektedir. Bunun için av sezonunun uzaması gerekmektedir. Günlük olarak denizden çekilen balık miktarının azaltılması gerekiyor."
 

Bu haber toplam 1076 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.