Odtü: Fethiye Körfezi 750 yat kapasiteli marinayı kaldırır
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından Fethiye Körfezi'nin yat kapasitesini belirlemek üzere 8 ay önce başlatılan çalışma sona erdi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından Fethiye Körfezi'nin yat kapasitesini belirlemek üzere 8 ay önce başlatılan çalışma sona erdi. İlgili çalışma ile Körfez'de yat bağlama yeri ile ilgili sıkıntı olmadığı ve 750 yat kapasiteli bir marinanın ilçeye yapılabileceği belirtildi.
ODTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner başkanlığında 2011 yılında başlatılan araştırma çalışması tamamlandı. Fethiye Körfezi'nin yat bağlama kapasitesini belirlemek amacıyla yapılan toplantının bilgilendirme toplantısı, Fethiye Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın aynı sıra Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini de yerini aldı.
Toplantıda çalışma sonuçları ile ilgili sunum yapan ODTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, uzun süreden beri Fethiye Körfezi'yle ilgili bilimsel araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Araştırma süresince dalga, rüzgâr ve derelerin Körfez'e olan etkisini araştırdıklarını kaydeden Yalçıner, özellikle Mut Deresi'nden kaynaklanan kirlenmeye dikkat çekti. DSİ kanalı ve diğer derelerden fazla bir tahribat olmadığını, ama Mut Deresi nedeniyle bazı yerlerde sığlaşma olduğunu söyleyen Ahmet Cevdet Yalçıner, “Şövalye Adası, Fethiye Körfezi için çok önemli. Olabilecek bir tsunamiyi önleyecektir. Ayrıca adanın iki tarafında bulunan boğaz, Körfez'in kendisini temizlemesine katkıda bulunuyor. Bu adanın iki tarafında kamera yerleştirip Körfez'e girip çıkan trafiği inceleyeceğiz.” dedi.
Fethiye Körfezi’nin mevcut ölçümler ve değerler göz önünde bulundurulduğunda parametrelere göre 750 yat kapasiteli marina yapılabileceğini, eğer ölçüm değerleri değişir ve kirlilik daha da azalırsa bu rakamın arttırılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Eğer gerekli önlemler alınır, kirliliğe neden olan faktörler ortadan kaldırılırsa talebe göre bu sayı arttırılabilir. Mevcut Ece Saray Marina'nın kapasitesi artırılarak bu kapasiteye ulaşılabilir. Veya istenirse Karayolları yanına ya da şu an balıkçı barınağı olarak kullanılan alanın yanına marina yapılabilir. Hangi bölgede ne yapılacağı tabi ki planlamaya bağlı. Ama teknelerden atılacak en küçük bir atığın dahi önlenmesi gerekir. Mevcut verilere göre yat sayısı 750’nin üzerine çıkarsa sıkıntı olur. Eğer çevresel parametreler uygun hale getirilirse kapasitenin arttırılmasında sınır yok. İzleme ve değerlendirmelere göre davranılmalıdır. Ayrıca körfezde kurvaziyer gemi iskelesi için de şartlar oluşturulabilir.”
Çalışma hakkında düşüncelerini açıklayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da Fethiye Körfezi’nin kirlendiğini bu nedenle derelerin acil ıslah edilmesi gerektiğini söyledi.
Körfez'de acilen bir marinaya ihtiyaç olduğunu fakat bir tane yat ve tekne bağlayacak yer olmadığını kaydeden Saatcı, bunun için girişimlerin devam ettiğini belirtti.
Başkan Behçet Saatcı, 2008’de deniz yüzeyinin kiralanmasıyla ilgili taleplerine ilgili makamlardan hala cevap alamadıklarını hatırlatan Saatcı, "Fethiye’nin geleceği ve turizmden gerekli şekilde pay alabilmesi için Körfez'e marina yapılması artık şart oldu. Bunun Fethiye Belediyesi arkasına ya da daha uygun bir yere yapılamasını istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
haberimport.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.