O liman özel sektöre kiralanacak
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Zonguldak ekonomisine katkı sağlaması adına Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Zonguldak Limanı’nın özel sektöre kiralanması yönünde çalışma başlattıklarını söyledi.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, geçtiğimiz günlerde AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu’na sunduğu limanların genişletilmesiyle ilgili dosyanın içeriği hakkında bilgi verdi. Başkan Demir, Zonguldak ekonomisine katkı sağlaması adına Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Zonguldak Limanı’nın özel sektöre kiralanması yönünde çalışma başlattıklarını söyledi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile istişare ettiklerini ifade eden Demir, İnan’la limanın özel sektöre kiralanması konusunda mutabakat sağladıklarını söyledi.
Kanunda, “TTK, bu limanı işletir” ibaresinin, “TTK, bu limanı işletir ya da işlettirir” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirten Demir, yasa değişikliği taslağını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yakın zamanda Meclise göndereceğini açıkladı.
“İşletme modeli önerimiz var”
Zonguldak Limanı için uzman bir ekibe rapor hazırlattıklarını belirten Demir, şöyle konuştu: “Zonguldak ekonomisinin gelişme vaat eden potansiyel alanlarıyla ilgili ve alternatif sektörlerle ilgili bazı çalışmalarımız ve önerilerimiz vardı. Bunları 7 Haziran’da dosya haline getirmiştik, ama hükümet kurulamayıp 1 Kasım’a kalınca, bu sefer yeni hükümetin kurulmasını bekledik. Milletvekillerimiz göreve başladıktan sonra da uygun ortam oluşunca, Ankara’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdik. Bütün yaptığımız bu çalışmaları hem genel ekonomik meselelerle ilgili, hem de sektöreler özel hazırladığımız raporları paylaşmıştık. Bu başlıklardan birisi de TTK Zonguldak Limanı’ydı. Bu limanın Zonguldak’a daha fazla değer katacak ekonomik anlamda bir hale getirilmesi için bir işletme modeli önerimiz vardı. Temelde şunu söyleyebiliriz: Biz TTK tarafından işletilmekte olan limanın güncel durumdan daha fazla potansiyeli olduğunu düşünüyoruz ve böyle bir hesap yapıyoruz. Uzmanlardan oluşan bir ekibe rapor hazırlattık. Konuyu derinlemesine inceledik, Zonguldak Limanı’nın potansiyel erişim alanlarını, Ankara civarındaki sanayi bölgelerini, İç Anadolu’daki sanayi bölgelerini ve bunların Zonguldak Limanı üzerinden yapabilecekleri ithalat ve ihracat bağlantılarıyla ilgili detay ve hesaplamalar yaptık. Zonguldak Limanı’nın yıllık 4,5-5 milyon kapasiteye kadar çıkarılarak, bu mümkünden daha fazla değer üretmesi anlamında bir yöntem önerdik. Bunun için de TTK Genel Müdürlüğümüzle de işin başından beri istişare içindeydik. Raporumuzun sonucunu Genel Müdürümüzün kendisiyle de paylaştık. Genel Müdürlüğümüzle de mutabakat halindeyiz. Görünen o ki, TTK Zonguldak Limanı’nın işletme haklarının bir süreliğine özel sektöre kiralanması en mantıklı model gibi duruyor. Özelleştirme yöntemi hem karmaşık, hem çetrefilli bir süreç. En pratik yöntem işletme haklarının özel sektöre kiralanması.”
“Bir kanun değişikliği yapılması gündemde”
Zonguldak’taki tek sektörlülüğün çokça şikayet edilen bir konu olduğunu belirten Demir, şöyle konuştu: “Biz bununla ilgili bir çalışma başlatmak niyetiyle işe başlayınca, bu defa kanuni bir engel olduğu ortaya çıktı. Sayın Genel Müdürümüz, bu konuyu işaret ettiler. Zonguldak Limanı’nın işletme hakkını TTK’ya veren kanunun, ‘TTK, bu limanı işletir’ şeklinde bir ibaresi var. Bu ibareyi, ‘TTK, bu limanı işletir ya da işlettirir’ şeklinde değiştirilmesi ve bunun için de bir kanun değişikliği yapılması gündemde. Aslında geçmiş dönemde TTK Genel Müdürlüğü bununla ilgili bir yasa değişikliği taslağını Enerji Bakanlığı üzerinden Meclise göndermişti. Araya giren birkaç seçim ve daha başka konuların gündeme gelmesiyle bu konu sahipsiz kalmıştı. Bu sebeple bu çalışma Enerji Bakanlığı’na iade edilmişti. Milletvekillerimizle yaptığımız görüşmede konunun önemini istişare ettik ve bu başvurunun tazelenmesi gerektiğini ortaya koymuştuk. Sayın Vekilimiz, burada yaptığı ziyaretten sonra da gerekli imzaları, bürokrasi kısmı halloldu. Umut ediyoruz ki, önümüzdeki haftadan sonra TTK’nın liman işletmesini kapsayan kanun değişikliği taslağını yakın zamanda meclisle gönderecek ve biz de takipçisi olacağız. Çok zaman kaybetmeden bir kaç ay içinde bu kanun değişikliğini yaptırmayı umut ediyoruz. Zonguldak’taki tek sektörlülük çokça şikayet ettiğimiz bir konu, çeşitliliği sağlayamamak meselesine de bir katkı sağlayacaktır. Çünkü limanlar bulundukları bölgelere muhakkak ekonomik anlamda bir değer katıyorlar. Liman işletmesinin doğrudan yapacağı faaliyetler dışında farklı sektörleri de bir ithalat-ihracat avantajı iyi işletilen bir liman farklı sektörleri de motive edecektir. Çalışmamız hayırlı bir sonuca ulaşırsa Zonguldak’a lojistik anlamda ciddi bir değer katacaktır.”
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.