Novak: Türkiye'de yeni nükleer santraller yapabiliriz
Rusya Enerji Bakanı Novak, "Başka bir yatırımcı çıkmazsa da Akkuyu Nükleer Santrali'ni kendimiz tamamlayabiliriz'' derken Ankara'nın nükleer enerji alanında planlarını büyütmesi halinde yeni nükleer santraller yapabileceklerini de söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla salı günü düzenlenen Akkuyu nükleer santralinin temel atma töreninin ardından, Rusya'dan yeni bir açıklama geldi.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ankara'nın nükleer enerji alanında planlarını büyütmesi halinde yeni nükleer santraller yapmak isteyeceklerini söyledi.
Novak, Türkiye'nin Akkuyu'nun yanı sıra Japonya ile işbirliğiyle Sinop'ta da bir başka nükleer santral inşa etmek istediğini de hatırlattı.
Novak, Akkuyu için yatırımcı bulmadaki gecikmenin projenin inşaatını etkilemeyeceğini, halihazırda 3 milyar dolarlık yatırım olduğunu ve bu paranın inşaatın gerçekleşmesi için yeterli olduğunu vurguladı.
Novak, yatırımcı arayışında meydana gelebilecek gecikmenin projeyi etkileyip etkilemeyeceği yönündeki sorusya "Hayır, etkilemez. Halihazırda 3 milyar dolarlık yatırım var. Yani projenin gerçekleştirilmesi için kaynak ayrıldı. Bu sürecin duraksamadan ilerlemesi, inşaatın devam etmesi için çok yeterli" yanıtını verdi.
Akkuyu, TSE'ye emanet
TSE, inşaasına başlanan Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS'de kullanılacak ekipmanların imalat sürecinde uygunluk değerlendirmesi yapacak, nükleer alanda milli kod ve standartlar geliştirecek.
Temeli 3 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden video konferansla katıldığı törenle atılan Akkuyu NGS'de Türk Standardları Enstitüsü (TSE) önemli görevler üstlenecek.
TSE, Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olacak ve Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) kullanılacak ekipmanların imalat sürecinde uygunluk değerlendirmesi yapacak ve nükleer alanda milli kod ve standartları geliştirecek.
Santrale ekipman tedarik edecek imalatçıların kontrolleri, imalatın gözetimi, inşaat ve saha faaliyetlerinin denetimi projeleri Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte gerçekleştirilecek. 2022'ye kadar nükleer enerji alanında 220 den fazla imalatçı kontrolü yapılmasını hedefleyen Enstitü, nükleer gözetim alanında yetkinlik kazandırılan TSE, uzman sayısını artıracak.
Uzmanlara yetkinlik kazandırılması için bu alanda kariyer planının hazırlanıp uygulanması, yurt dışı staj ve eğitimler, nükleer güvenlik, teknik, proje ve sözleşme yönetimi eğitimlerinin alınması için faaliyetler yürütülecek. Bu yıl 10 uzmana yetkinlik kazandırılması için gerekli adımlar atılacak, 2022'ye kadar ise söz konusu yetkinliğe sahip uzman sayısı 140'a çıkarılacak.
"Dışa bağımlılık ortadan kaldırılacak"
Türkiye'nin yenilenebilir, nükleer enerji ve petrol-doğalgaz alanlarındaki politikaları doğrultusunda tesislerin imalat, kurulum, kabul süreçlerinde ihtiyaç duyulan uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde TSE'nin muayene ve gözetim kuruluşu olması hedefleniyor. Bu sayede enerji sektörü başta olmak üzere ihtiyaç duyulan uygunluk değerlendirme hizmetlerinde dışa bağımlılık, yeni, nitelikli ve verimli hizmet sunulması yoluyla azaltılacak.
Yenilenebilir enerji alanında rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi alanında gözetim, test ve belgelendirme altyapısını tamamlayıp hizmet vermeye başlayan TSE, 2022'ye kadar tüm yenilenebilir enerji santrali türlerinde uygunluk değerlendirme alanında dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.
Bunun için hazırlanacak faaliyet projesinde, yenilenebilir enerji alanında muayene gözetim hizmeti sunmaya yönelik olarak eğitim planının oluşturulması, yurt içi ve yurt dışı eğitimlerin alınması, işbirliklerinin arttırılması, tesis bazlı insan kaynağının geliştirilmesi, gerekli cihaz ve ekipmanların temin edilmesi planlanıyor.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.