1. YAZARLAR

  2. Osman Öndeş

  3. Norveç’te Milli Bayrak Sevdası
Osman Öndeş

Osman Öndeş

Gazeteci, Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Norveç’te Milli Bayrak Sevdası

A+A-

Yazan: Osman Öndeş (Araştırma Makalesi)

Öylesine hayli seneler geçse de bazı anılar canlı kalıyor; Norveç’li Jotun gemi boyalarını Şükrü Ergün ile tanıdık. Şükrü Ergün şöyle tanıtılıyor; Türk iş insanı  ve spor yöneticisi. Aslen Rizelidir. 1977 yılında Galatasaray Lisesi'nden, 1981 yılında da Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun oldu. Gemi işletmeciliği ihtisasını Norveç Denizcilik Akademisi'nde tamamladı. 1974-1977 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü'nde atletizm yaptı. Şükrü Ergün, Jotun A/S şirketinin Doğu Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2002-2008 arası üç dönem Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyeliği, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu başkanlığı yapan Şükrü Ergün, Türk Deniz Eğitim Vakfı, Deniz Temiz Derneği, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurullarında da görev yaptı, bir dönem de Türkiye Atletizm Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Türk-Norveç Ticaret Odası kurucu başkanıdır. Milli Olimpiyat Komitesi üyesidir.”

 

 

İnternetteki bu anlatıma güncel bir ekleme yapmalıyım; Tüm yakışıklılığı devam etmek kaydıyla, bu sorumluluğunu, 1994 yılından bu yana Jotun bünyesinde görev alan, son iki yıldır ise Jotun Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinin Enerji, Altyapı ve Bayi Müşteri gruplarından sorumlu Satış Direktörü görevini üstlenen Serdar Puntar’a emanet ederek emekli oldu ve eşi Özlem Hanım’la Bodrum Gümüşlük’teki evine yerleşti.

Daima güleryüzüyle Şükrü Ergün, Jotun’un çok saygın bir temsilcisi olarak yükselirken, hayallerimizde kalan o yıllarda Jotun/Norveç adına Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyelerini Norveç’e davet etmişti. Ben de eşimle bu rengarenk ve unutulmaz seyahate bir deniz ticaret yazarı olarak davet edilmiştim. Bu sayahatte çektiğim fotoğrafların her biri çok değerli hatırları ve dostları anlatır.. Kimi artık çok uzaklardadır.

Makaleme; Costa Crociere’e ait Costa Mediterranea ile ulaştığımız Norveç’deki durağımızda bu fotoğraflardan en çok sevdiğim Şükrü Ergün ve sevgili eşi Özlem Ergün ile olan fotoğrafıyla başlamak istiyorum.

Bir hafta boyunca Kuzey’deki bu uygarlık dünyası denizcilik ülkesi Norveç’te unutulmaz anılar edindik. Fiyordlarda minnacık kayalar üstünde bir ev yaparak yaşamayı sevmiş Norveç’lileri hayranlıkla seyrettik. Jotun’un fabrikasındaki üretimi, daha o yıllarda uyguladıkları ileri teknolojiyi dinledik ve tanık olduk.

Bu emsalsiz manzaralar arasında evlerin, bahsettiğim  ücra koylarda, adacıklarda bile olan evlerin hepsinde bir bayrak direği ve birçoğunda gururla dalgalandırdıkları Norveç bayrağı beni olasıya hayran bırakmıştır. Milli bayrağına sevgi ve eksilmeyen saygı böylesine bir geleneği anlatıyordu.

Ömrüm boyunca, ben de milli onurumuzun ve hürriyetimizin  simgesi olan Türk Bayrağı’na sonsuzcasına saygı ve sevgi duydum. Bir yıl boyunca evlerimizde Türk bayrağı dalgalansın diye hayal ettim.

Geçenlerde; Milli bayrağa bu sevgi ve saygı hakkında daha kapsamlı bilgi alırım umuduyla  Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design -The National Museum of Art, Architecture and Design- Oslo’adresine bir mesaj gönderdim.  Servis Koordinatörü Malin Rebekka Bakken beni derhal cevaplandırdı ve “National Library of Norway- Norveç Milli Kütüphanesi”ne yönlendirdi. Kendilerine hayran olduğum uygar tavırları nedeniyle teşekkür ederim.

 

 

Norveç’i eklediğim emsalsiz fotoğraflarıyla doyasıya seyrediniz ve Norveç bayraklarını değerlendiriniz!

Norveç’te milli Bayrak Yasası 15 Aralık 1898'de yayımlanmış ve bir yıl sonra bayrak çekilmiş.

Norveç Bayrağını Dalgalandırmanın kuralları şöyle;

- Güneydeki ilçeler için (Kuzey Troendelag'a kadar): Mart ayından Ekim ayı sonuna kadar bayrak sabah saat 8'de çekilir ve en geç akşam 9'da (veya güneş battığında) indirilir. Kış aylarında bayrak sabah saat 9'da çekilir (Toka edilir)  ve gün batımında indirilir(Arya edilir).

- Üç kuzey bölgesi için (Nordland, Troms ve Finnmark): Kasım ayından Şubat ayı sonuna kadar bayrak sabah saat 10'da çekilir (Toka edilir)  ve saat 3'te indirilir(Arya edilir) . Yılın geri kalanında bayrak sabah saat 8'de, akşam saat 9'da indirilir.

Norveç’te milli bayrak için mağazalarda özellikle evler, balkonlar, ve  bahçelerde kullanılabilecek değişik boylarda bayrak direkleri, bayrakları bağlamak için aneleler satılmakta. Açıkcası bizde olduğu üzere bayramlarda yol kenarlarında veya marketlerde sadece Türk bayrağı satılmamakta!

 

Bir belgesel film yapımcısı firma ile “Refah Faciası” konulu eserimle bağlantılı olarak Mersin’e gitmiştik. Mersin’den Tarsus’a giderken pek çok evin balkonunda, camında Türk bayrağı dalgalanıyordu. Millî güzelliği temsil eden bir şölen idi. Belki çok zaman geçmeyecek evlerimizin balkonlarından, bahçelerimizden Türk bayrağı eksik olmayacaktır diyorum.

                                               

Bu yazı toplam 934 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.