Nijerya’ya KKTC desteği
Atlas Okyanusu kıyısında yer alan ve sahillerinde çok sayıda gemi batığı barındıran Afrika ülkesi Nijerya, sualtı arkeolojisini öğrenmek için KKTC’ye geldi.
Atlas Okyanusu kıyısında yer alan ve sahillerinde çok sayıda gemi batığı barındıran Afrika ülkesi Nijerya, sualtı arkeolojisini öğrenmek için KKTC’ye geldi. Nijerya’da sualtı arkeolojisi çalışmalarını başlatacak uzmanlar Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde sualtı kazısı yapmanın ve bilimsel kayıt altına almanın yollarını öğrendi.
853 kilometrelik kıyı şeridi, çok sayıda göl ve nehire sahip olan Nijerya’nın arkeolog ve deniz bilimcileri, ülkelerinde sualtı arkeolojisini başlatmak için KKTC’den yardım aldı. Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi uzmanları tarafından 14 gün Magusa’da eğitilen 4 Nijeryalı bilim insanı, ülkelerinde deniz araştırmaları yapmak için yardım aldı. Nijerya Turizm ve Kültür Bakanlığı Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı arkeolog ve biyologlar 14 gün boyunca dalış eğitiminin yanısıra, oksijen ilk yardım eğitimi, tehlikeli deniz canlıları eğitimi ile temel sualtı arkeolojisi eğitimi aldı. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunan basınç odasında karşılaşabilecekleri aksilikler üzerine eğitim verilen Nijeryalı bilim insanları, kıyılarında görülen deniz canlıları konusunda da eğitildi. Afrika kıtasında sualtı arkelojisi konusunda hiçbir çalışma yapılmadığını söyleyen Adeniyi Jude Aribio, Nijerya karasularında incelenmesi gereken 500-600 yıllık batıklar ve kent kalıntıları olduğunu vurguladı. Aynı zamanda UNESCO görevlisi de olan Emmanuel A.Odekanyin ise, Nijerya’nın coğrafi keşifler sırasında önemli bir uğrak yeri olduğunu sualtındaki tarihsel zenginliklerini ortaya çıkarmak için Avrupa ülkeleri yerine KKTC’den destek aldıklarını belirtti. Emmanuel A.Odekanyin, Dünyanın en eski batığı Uluburun ve Gelidonya’nın araştırılması sırasında Türk bilim adamlarının başarısını duyduklarını belirtirken kendi karasularındaki batıkları araştırmak için uygulanacak metotları öğrendiklerini vurguladılar. Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Öniz ise, “Nijeryalılar bizim bu bilim dalındaki seviyemizi biliyorlar. Bizi tercih etmelerindeki başka bir nedende Türk insanınına olan güven duygusu. Kıyılarındaki zenginliği ortaya çıkarmak için sadece bizden yardım istemeleri bizi gururlandırdı” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.