1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Neşet Tarhan "Caretta carettalara sahip çıkılsın"
Neşet Tarhan "Caretta carettalara sahip çıkılsın"

Neşet Tarhan "Caretta carettalara sahip çıkılsın"

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, sahile atılan çöplerin yavru deniz kaplumbağalarının denize ulaşmasına engel olduğunu ve ölümlerine neden olduğunu belirterek, vatandaşlardan deniz kaplumbağalarına sahip çıkmalarını istedi.

A+A-

Başkan Tarhan, Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi’ndeki 100. Yıl Halk Plajı içinde yer alan Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’ni ziyaret etti. Açık denizlerde çeşitli nedenlerle yaralanan kaplumbağalarının tedavileri hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayat Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mersin Şube Müdürü Ahmet Cortük’ten bilgi alan Tarhan, deniz kaplumbağalarının üreme yaptığı kumsala çöp veya plastik attıkları bırakılması nedeniyle kaplumbağaların zarar gördüğünü kaydetti. Tarhan “Sahilde bırakılan çöpler yavru deniz kaplumbağaların denize ulaşmasını engelliyor ve ölümlerine neden oluyor. Eko sistemin korunması yönünde en önemli unsur insanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının, diğer kara ve deniz canlılarının beraber korunması gerekir. Çok geç olmadan, deniz kaplumbağalarına ve eko sisteme sahip çıkalım” dedi.

Mersin’de yaralı deniz kaplumbağalarının bakımı için kurulan farklı ebatlardaki 9 havuzun sularının günlük değiştirildiğini anlatan Cortük ise yaralı deniz kaplumbağalarının bakımının bu merkezde havuzlar içinde yapıldığını söyledi.

Tekniker Veteriner Hekim Hüseyin Akarık da “Deniz kaplumbağalarının yaralanmaları daha çok misina dolanması ve kesmesi nedeniyle oluyor. Bunun yanında amatör balıkçılık oltalarındaki iğneler ve sürat motoru ya da tekne pervaneleri de deniz kaplumbağalarının yaralanmalarına ayrı bir etken. Bazen balıkçıların saldırısına uğramış deniz kaplumbağalarına da rastlıyoruz. Yaralanan deniz kaplumbağalarını merkezdeki havuzlarda tedavi ediyoruz ve canlı besinleri kendi başına yakalayacak durumu gelinceye kadar bakıyoruz. Sonra doğaya bırakıyoruz. Bugüne kadar merkezimizde tedavisi tamamlanan 22 deniz kaplumbağasının 16’sını doğal yaşamına bıraktık, 6 deniz kaplumbağasının tedavisi sürüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1309 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.