1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Nekton dünyaya açılacak
Nekton dünyaya açılacak

Nekton dünyaya açılacak

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Tuzla Liman Liman Başkanı Mehmet Emin Ayazoğlu ve beraberindeki heyet geçtiğimiz günlerde Nekton Botu ziyaret etti.

A+A-

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Tuzla Liman Liman Başkanı Mehmet Emin Ayazoğlu ve beraberindeki heyet Nekton Botu ziyaret etti.

Nekton Botu’un polietilenden yapılan hizmet tekneleri hakkında bilgiler alan Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, polietilen teknelerin tanıtımının önemine dikkat çekti. Hizmet teknelerinin iç sularda yaygın olarak kullanıldığına vurgu yapan Aytaş, “Polietilen teknelerin Türkiye’deki kurum ve kuruluşlara tanıtımı büyük önem taşıyor. Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda, bütün kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek bu tanıtımları gerçekleştirebiliriz” dedi. Hizmet teknelerinin yurtdışı tanımının da IMO bünyesindeki “Gemi Ekipmanları” grubu bünyesinde yapılabileceğini ifade eden Aytaş, daha önce böyle bir organizasyon gerçekleştirdiğini ve Türkiye’nin büyük alkış aldığını söyledi. Polietilenin avantajlarının, dezavantajlarının çok iyi analiz edilerek anlatılmasının faydalı olacağını dile getiren Aytaş, “Daha önce polietilen hizmet teknelerinin iç sularda kullanım için alınması konusunda bir çalışma yapıldı ve başarısız oldu. Bunun temel sebebi, malzemenin güvenlik, mukavemet gibi özelliklerinin ve teknelerin klas onayına uygunluğunun net olarak ortaya konulmamış olmasıdır.” şeklinde konuştu. Know-how konusuna da dikkat çeken Aytaş, gemi inşa sanayinin çok farklı bir yapısı olduğunu belirterek, “ Kendi işinizi asla bırakmayın. Ana unsurlarınız olsun ama yumurtaları farklı sepetlerde taşımakta fayda var. Polietilen diğer sektörlerde de kullanılabilecek bir malzeme. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var” dedi.

“Teknelerimizin klaslanabilir olması büyük avantaj”
Temel hedeflerinin yurtdışı pazarı olduğunu belirten Nekton Bot Genel Müdürü İsmail H. Kuter, en büyük avantajlarının , tasarladıkları ve imal ettikleri bir Pilot Botun uluslar arası normlara uygun olarak klaslanmış olması ve buna bağlı olarak da imal ettikleri diğer teknelerin müşterinin ihtiyaç duyması halinde klaslanabilecek olması olduğunu söyledi. Türkiye’deki yazılı basının tanıtım anlamında kendilerine çok yardımcı olduğunu aktaran Kuter, “Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’daki sektörel dergilerde reklamlarımız bulunuyor. Bunun yanında, üretimimizle ilgili bütün fuarlara gitmeye hatta katılmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yurtdışında ürünümüzü tanıtmak ve anlatmak adına bir sıkıntı yaşamadık” dedi. İspanya ve Kazakistan’da temsilcilikleri olduğunu ve Azerbaycan ile görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Kuter, yılda 40 tekne yapmayı hedeflediklerini ve bu teknelerin yüzde 60’nın yurtdışına ihraç edilmesinin beklendiğini söyledi. Bugünlerde bir Afrika ülkesinde devriye botu olarak kullanılmak üzere kurşun geçirmez tekne imalatına başladıkları müjdesini veren ve hizmet tekneleri piyasasında Nekton’un inanılmaz bir fiyat avantajı olduğunu dikkat çeken Kuter, “Teknelerimizin IACS üyesi RİNA’dan klaslanabilir olması bize büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca teknelerimiz, denizci, bakım gerektirmeyen ve daha hafif bir yapıya sahip olduğundan işletme maliyetleri diğer teknelere oranla oldukça düşük.” ifadelerini kullandı. Yaşadıkları sıkıntılara da değinen Kuter, “Sipariş sayımız giderek artıyor ve teknelerin denizde test edilmesi gerekiyor. Bu nedenle daha büyük ve deniz kıyısında bir yere taşınmaya ihtiyacımız var. Ayrıca polietilenin Türkiye’de özellikle kamu kurumları tarafından kabul edilip gemi inşa şartnamelerine girmesi gerekiyor.” diyerek sözlerine son verdi.

1.20110922141554.jpg

2.20110922141601.jpg

3.20110922141608.jpg

4.20110922141615.jpg

5.20110922141621.jpg

6.20110922141628.jpg

Virahaber

Bu haber toplam 3141 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.