1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Necmettin Akten vefat etti
Necmettin Akten vefat etti

Necmettin Akten vefat etti

Türkiye'nin ilk 'Profesör' ünvanlı kaptanı Necmettin Akten, hayatını kaybetti.

A+A-

Safra kesesi rahatsızlığı ile ilgili olarak hastaneye kaldırılan Türkiye'nin ilk 'Profesör' ünvanlı kaptanı Necmettin Akten, hayatını kaybetti. 70 yaşında hayata gözlerini yuman Profesör Necmettin Akten’in cenazesi 2 Temmuz Pazartesi günü ikindi ezanının ardından Moda Camii’nden kaldırılacak. Vira ailesi olarak Necmettin Atken Hoca’ya Allah'tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm denizcilik camiasına başsağlığı diliyoruz.

Prof. Dr. Necmettin Akten'in özgeçmişi

Prof. Dr. Necmettin Akten 1942 Yılında İzmit’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmit’te tamamladı. Daha sonra Yüksek Denizcilik Okulu’nun Güverte Bölümünü 1965 yılında bitirdi. Türk ve yabancı bayraklı ticaret gemilerinde zabitlik, 2.kaptanlık ve kaptanlık yaptı.
Ulaştırma Bakanlığı hesabına İngiltere’de University of Wales, Institute of Science and Technology ‘de navigasyon ihtisası yaptı. Yurda dönüşünde Yüksek Denizcilik Okulu’nda öğretim elemanı olarak göreve başladı. Bu görevi 1969–82 yılları arasında sürdürdü.
Yüksek Denizcilik Okulu’ndaki görevi sırasında 1973–74 öğretim döneminde Norveç Hükümetinin bursunu kazanarak Det Norske Shippingakademi’de deniz işletmeciliği ihtisası yaptı. 1975 Yılında aynı yüksekokulun Ulaştırma-İşletme Bölümü’nü kurdu ve ilk bölüm başkanlığı görevini yürüttü. 1979–82 Döneminde de Güverte Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.
Bu arada 1987–91 döneminde İ.Ü İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü bünyesinde açılan Deniz İşletmeciliği programında öğretim elemanı olarak görev aldı.

1990–93 Yılları arasında İ.Ü İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde Deniz İşletmeciliği bilim dalında yüksek lisans öğrenimi gördü. 1993–97 Döneminde İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim dalında doktora öğrenimini tamamlayarak 12.06.1997 tarihinde doktor unvanı aldı. 16.11.1999 Tarihinde doçentlik sınavını başararak Gemi Yönetim Mühendisliği Anabilim Dalında doçent oldu. 13.02.2006 tarihinde profesörlüğe atandı.

Prof. Dr. Necmettin Akten, 3–7. Dönem Beşyıllık Kalkınma Planları’nda Deniz Ulaştırması ve Limanlar alt komisyonlarında üyelik, raportörlük ve komisyon başkan vekillikleri yaptı. VIII. Beşyıllık Kalkınma Planı’nda Deniz Ulaştırması Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu (1999–2000). 1998 Yılında yapılan 9.Ulaştırma Şurası’nda Deniz Ulaştırması Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürüttü. IX. Beşyıllık Kalkınma Planı çalışmalarında da görev aldı.

IMO ve UNCTAD gibi Birleşmiş Milletler örgütlerinde “Multimodal Transport Convention – Çoklu Taşımacılık Sözleşmesi”,”INMARSAT – Denizde Uyduyla Haberleşme Örgütü”, “Maritime Fraud and Piracy – Denizde Sahtecilik ve Haydutluk” konulu diplomatik konferanslarda ve IMO Genel Asamblelerinde Türkiye delegesi ve delegasyon sözcüsü olarak görevlendirildi. Ayrıca, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Gemiadamları Yönetmeliği hazırlama kuruluna başkanlık etti.

Prof.Dr. Necmettin Akten, Dünya Bankası ile yürütülen Türkiye Limanlarının Modernizasyonu projesinde Türkiye eşbaşkanı olarak görev yaptı.

Piri Reis konusundaki çalışmalarından ötürü Eylül 1972’de İngiltere Kraliyet Navigasyon Enstitüsü üyeliğine seçildi. Halen İngiliz Nautical Institute üyesidir. Ayrıca bu Enstitünün Türkiye kurucu Branş Başkanı olarak görev yapmıştır.

İstanbul Üniversitesindeki görevine başlamadan önce Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğinde başkanlık yaptı (1992–94); İstanbul Deniz Otobüsleri projesinde – işin başından itibaren (uygun gemi tipinin belirlenmesi, gemilerin ve kapasitelerinin seçimi ve İDO’nun kurulması dâhil – Albatros A.Ş genel müdürü sıfatıyla etkin görev aldı (1984–87).

Uzakyol Kaptanı yeterliğine de sahip olan Prof.Dr. Necmettin Akten Ağustos 1993’de Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı’nın talebi üzerine Fedor Şalyapin adlı Ukrayna bayraklı transatlantikte Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Latvia limanlarının 32 liman işletme yöneticisine liman işletmeciliği semineri vermiştir. İngilizce sürdürülen eğitim, transatlantik seyirde iken yapılmıştır.
Prof. Dr Necmettin Akten İ.Ü Mühendislik Fakültesi bünyesinde 09.08.1995 tarihinde öğretim görevlisi olarak göreve başladı. 08.11.2002 -25.07.2005 Döneminde İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde Deniz İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. İ.Ü Mühendislik Fakültesi elemanı olarak görevde bulunduğu sırada Kocaeli Üniversitesi, İTÜ Denizcilik Fakültesi, İÜ İşletme İktisadı Enstitüsü ve Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde de dersler vermiştir.

30 Yılı aşkın süredir yargı nezdinde bilirkişilik, ticari ihtilaflarda hakemlik ve dispeçörlük yapıyordu. Prof.Dr. Necmettin Akten 17.03.2006 tarihinde öğretim üyesi olarak görev yaptığı İÜ Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünün başkanlığına atandı. Öğretim üyeliği meyanında Bölüm Başkanlığı görevini de sürdürdü. Prof.Dr. Akten 02.07.2007 tarihinde Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 28.01.2009 Tarihine kadar bu görevleri sürdürdü. 28.01.2009 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.

Evli ve iki çocukludur. İngilizce ve orta derecede Norveççe bilmektedir. 2 Tanesi İngilizce olmak üzere 4 tezi ve çok sayıda yayınlanmış tek isimli ve ortak isimli kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Necmettin Akten 2007 yılından beri Dünya Gazetesi Perşembe Rotası’nda köşe yazarlığı, 2008-2009 yıllarında TRT İstanbul Radyosu’nda düzenli denizcilik yayınlarına program danışmanlığı yaptı. Bu kapsamda “Üsküdar Faciası” konulu 02.03.2009 tarihli radyo yayını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin radyo dalındaki ödülüne layık bulundu.

70 yaşında hayata gözlerini yuman Prof. Akten İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora dersleri ile tez danışmanlıkları yapmakta, Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulunda da ders veriyordu.

virahaber.com

Bu haber toplam 1064 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.