1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nautilus gemisi araştırmalarını sürdürüyor
Nautilus gemisi araştırmalarını sürdürüyor

Nautilus gemisi araştırmalarını sürdürüyor

Dünyanın en ünlü batığı Titanik'i Atlas Okyanusu'nun yaklaşık 4 bin metre derinliğinde bulan Nautilus gemisi Karadeniz'de araştırmalarını sürdürüyor.

A+A-

ABD deniz Araştırmaları Vakfı'na ait dünyanın en modern sualtı araştırma gemisi Nautilus, casusluk iddialarının artması üzerine 3 Türk bilim insanı ile yolculuğuna devam ederken, gemide bulunan 4 ABD'li öğretmenin internet aracılığıyla lise ve üniversite öğrencilerine ders vermesi dikkat çekti.

1912'de batan Titanik'i 1985'te keşfeden daha sonra da Almanların ünlü zırhlısı Bismarck ve İngiliz yolcu gemisi Lusitania gibi birçok tarihi gemi batığını derin okyanusta bulan Nautilus, casusluk iddialarıyla birlikte Karadeniz'e açıldı. Dünyanın en gelişmiş sonar, radar ve derinlik görüntüleme cihazlarına sahip olan Nautilus, Tuzla Çindemir Tersanesi'nde bakımı yapıldıktan sonra geçtiğimiz hafta geldiği Haydarpaşa Gar'ın Karadeniz'e doğru yola çıktı.

Casus gemi iddiaları

Amerikan Deniz Araştırma Vakfı'na ait olduğu için Karadeniz'de petrol ya da arkeolojik eser arayacağı hatta casusluk yapacağı iddiaları yöneltilen Nautilus'da 3 Türk araştırmacı görev yapıyor. 6 bin metreye kadar inerek araştırma yapabilecek donanıma sahip iki gelişmiş robot denizaltıyı güvertesinde barındıran geminin her seyahatinde Türk bilim insanlarına ve devlet görevlilerine çağrı yaptıklarını söyleyen Tufan
Turanlı, tüm araştırmaların 24 saat canlı olarak
nautiluslive.org'dan yayınlandığını söyledi. Bodrum Sualtı Araştırmaları Vakfı adına Tufan Turanlı'nın yanı sıra, Maden Teknik Arama enstitüsünden mühendis bir gözlemci ve Adnan Menderes Üniversitesi'nden bir hidrobiyologda gemide bulunuyor. MTA Deniz Araştırmaları Bölümü'nden jeoloji mühendisi Barbaros Şimşek, deniz tabanında yapılacak tüm araştırmaları
kaydedilerek gözlemleneceği ve yabancı bilim
insanlarıyla Karadeniz'in tabanı hakkında bilgi alışverişi yapacaklarını vurguladı. Adnan Menderes Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalından Suna Tüzün ise, Karadeniz'in tabanında yapılacak araştırmalarda toplanan her veriyi inceleyeceğini ve biyolojik çeşitliliği araştıracaklarını söyledi.

İzinleri yetersiz ve Türk bilim insanı az

Titanik gibi derin denizdeki batıkları bulan Herkül ile
örnek ve parça çıkartmayı sağlayan Argus'u taşıyan gemi, ulaşılması en zor derinliklerin görüntülenmesini ve incelenmesini sağlıyor. Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı Başkanı Oguz Aydemir ise, 'Kurallara uygun olmayan bir araştırma yapılıyor. Sualtında araştırma valiliğin izni ile olmaz. Mutlaka bir Türk eş başkanı olması gerekir. ürkiye'de karadaki bir kazıda bile mutlaka Türk eş başkan bulunur. Bence Türkiye'de ki yasal boşluklardan faydalanarak yapılan bir araştırmadır' dedi.

Ülkemiz karasularındaki pek çok savaş batığını bulan sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay ise, Ballard'ı Türkiye/de araştırma yapmasının önemli bir zenginlik olduğunu ve doğru yönlendirilmesiyle önemli bilgilere ulaşılabileceğini söyledi. Kolay,nautilus gemisine mutlaka Türk araştırmacılarının ve bilim adamlarının bulunması gerekir.Dünyanın her yerinde önemli bulgulara ulaşan ve batıkları keşfeden Ballard ülkemize de faydalı olabilir. Üniversitelerden ve ilgili kurumlardan bilim insanlarının bu gemide bulunarak sularımızda araştırma yapması sağlanmalıdır, dedi.

Öte yandan ABD den gelen 4 lise ve üniversite öğretmeninin geminin elde ettiği sonuçları internet aracılığıyla öğrencilere ders olarak verdikleri görüldü. Amy O'Neal , Meg Blitzer , Jennifer Argente ve Mike Brennan adlı eğitmenler Karadeniz'deki araştırmaları yazılı metin haline getirerek lise ve üniversitelerin deniz,arkeoloji,hidrobiyoloji ve çevre gibi bölümlerindeki öğrencilere sunuyor.

Dünyanın en gelişmiş araştırma gemisi: Nautilus

Gemide 16 teknik personel ile 25 bili insanı bulunuyor. Okyanus
bilimci(oşinograf), deniz biyologu, sualtı arkeologu, jeofizik mühendisi, çevre mühendisi, sismolog, hidroloji uzmanı, kıyı mühendisi gibi çeşitli bilim insanlarının yaptığı araştırmalar uydu bağlantısı
ile istenilen ülkeye gönderilebiliyor. Gemiye bağımlı hareket
edebilen 2 sualtı araştırma gemisinin de yer aldığı Nautilus, 6 bin metre derinliğe kadar araştırma yapabiliyor.

Milliyet

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.