1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. MURAT KIRAN

  4. Murat Kıran: "Artık bunun adını koymalıyız"
Murat Kıran: "Artık bunun adını koymalıyız"

Murat Kıran: "Artık bunun adını koymalıyız"

GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, önümüzdeki 20 yılda 1.5 milyar dwt gemi imalatına ihtiyaç duyulacağını belirtti. Kıran, “Buradan yüzde kaç pay almayı hedefliyoruz? Artık bunun adını koymalıyız” dedi.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, dün akşam Ceylan InterContinental Otel'de gerçekleştirilen 10. Hamburg-İstanbul Denizcilik Buluşması’nda, Türkiye’nin gemi inşadaki geleceği hakkında konuştu. Denizcilik sektöründe ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu belirten Kıran, “Gemi inşa sanayinin önemi bazı kesimler tarafından çok iyi bilinmiyor. Başkan olduğum yıldan itibaren bunu kırmak adına her sene sektör raporları hazırladık. Tersane sayılarını, çalışan sayılarını çıkardık. Bugün geldiğimiz noktada artık bir yerlere oturdu. Bu bilinci daha iyi anlatabilmek adına sektörümüzü rakamsallaştırmak istedik. Baktığınız zaman turizm, otomotiv gibi sektörlerin hepsi rakamsal olarak masaya bir şeyler koyuyorlar. Biz koyamıyoruz. Tabii bunun nedenlerini de öğrendik. Devlet tarafında belli yerlerde kayıtlarımız tutulmuyor. Umuyorum ki son hazırladığımız rapor doğrultusunda özellikle Devlet Planlama Teşkilatı’nın kayıtlarına girebileceğiz” diye konuştu.

“Kendimizi yapılandırmamız lazım”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı GİSBİR olarak ziyarete gittiklerinde kendilerinden bir ekip talep ettiklerini söyleyen Kıran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kalkınma Bakanı’mızı ziyaretimizde kendisine söyledim. ‘Biz kendimizi anlatmayı bilmiyoruz’ dedim. Herhalde anlatamıyoruz. Olmuyor bu iş. Biz kayıtlara giremiyoruz. ‘Ne yapmamızı istiyorsunuz?’ dedi. Dedim ki bize ekip verir misiniz? Bizim yaşadıklarımızı anlaşılacak lisana dökecek bir ekibe ihtiyacımız var. Derhal görevlendirildi. Gittik Ankara'da toplantılar yaptık. Ankara'daki arkadaşlar geldiler, GİSBİR'de toplantılar yaptık. Eksiklerimizi gördük. Sektörün ciddi anlamda araştırılmaması eksiklerimizden en büyüğü diyebilirim. Bu yüzden hazırladığımız son rapor doğru bilgilerin idareye aktarılmasında ciddi bir köprü olacak. Gemi inşa sanayine baktığımızda şunu görüyoruz. Bugün itibariyle hesaplanan 1.8 milyar dwt ton bir tonaj var. Önümüzdeki 20 seneyi hedeflediğimizde, yıllık ortalama 50 milyon dwt tonun hurdaya gittiğini ve ya atıl olacağını düşündüğümüzde, bakıyoruz ki 20 senede 1 milyar dwt ton azalma olacak. 2026’ya geldiğimizde ise, dünya ekonomistlerinin hazırladığı rakamlara göre 2.2-2.3 milyar dwt tonaj ihtiyaç olacak. 1.8 milyar dwt tondan 1 milyarını düştüğümüzde, 800 milyon dwt ton kalıyor. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki 20 yıl boyunca 1.5 milyar dwt ton gemi imalatına ihtiyaç duyulacak. Çok yüksek bir rakam bu. Eskiden bunu bin dolarla çarpıyorduk. O zaman 1.5 trilyon dolar yapar. Biz Türkiye olarak, gemi inşa sanayi olarak, buradan yüzde kaç pay almayı hedefliyoruz? Artık bunun adını koymalıyız. Örneğin biz buradan yüzde 10 pay istiyorsak, 150 milyon dwt ton gemi yapabilme kabiliyetine ihtiyacımız var. Tersanelere, altyapıya, finansmana, iş gücüne, ekipmana, bunu sağlamak için her şeye ihtiyaç duyacağız. Ona göre kendimizi yapılandırmamız lazım.”

“Savunma sanayinde çok önemli bir yere geldik”

Bugün gelişmiş ülkelere bakıldığında hepsinin Deniz Kuvvetleri ile övündüğünü söyleyen Murat Kıran, “Gururla ifade etmeliyim ki, özellikle üyelerimin bireysel çabaları sayesinde ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bireysel aldığı risklerle, savunma sanayinde çok iyi bir yere geldik. MİLGEM projeleri buna bir örnek. Umuyorum ki daha iyi hedeflere de varacağız. Bugün yaptığımız işler ortada, yeni çıkacak ihaleler ortada. Biz bunları yapabiliyormuşuz, ne mutlu bize. İnşallah gelecekte, yerli katkı payı daha yüksek olacak şekilde yeni başarılara imza atarız” ifadelerini kullandı.

muratkiranl.jpg

Bu haber toplam 5008 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.