1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mülteciler için Akdeniz’de ‘yapay ada’ projesi
Mülteciler için Akdeniz’de ‘yapay ada’ projesi

Mülteciler için Akdeniz’de ‘yapay ada’ projesi

Hollandalı ünlü bir mimarın, mülteci sorununa çözüm bulabilmek için geliştirdiği Akdeniz’de ‘yapay ada şehir’ konsepti Avrupa'da tartışma yarattı.

A+A-

Sözcü'nün haberine göre, Hollandalı ünlü bir mimar, mülteci sorununa çözüm bulabilmek için Akdeniz’de ‘yapay ada şehir’ konsepti geliştirdi. Tunus açıklarına inşa edilmesi tasarlanan ada fikri Avrupa'da tartışma yarattı.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Hollanda'daki dizayn ve mimarlık şirketi TD'nin patronu olan Theo Deutinger, Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mültecilerin yaşayabileceği bir ‘ada-şehir' tasarladı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, sadece geçtiğimiz hafta çoğu Suriyeli binden fazla mülteci Akdeniz'de öldü ya da kayboldu. Soruna çözüm bulabilmek için birçok fikir ortaya atılıyor.

Bu fikirlerden en ‘cesuru’ ise Deutinger'e ait: Tunus sahilleri açıklarında, mültecilerin kendilerini Avrupa'da gibi hissedebilecekleri bir yapay ada şehir inşa etmek.
Kendi anayasası olan ama AB korumasında bir şehir-devlet

Küresel ısınma sebebiyle deniz suyu altında kalma tehlikesiyle yüzyüze olan Hollanda'da, büyük kara parçaları inşa etme düşünceleri sıklıkla dile getiriliyor.
Böyle bir projenin Akdeniz'de hayata geçirilebileceğini düşünen Deutinger, tasarımını Europe in Africa ‘Afrika'daki Avrupa' (EIA) olarak isimlendiriyor.
EIA'yı “İlk gerçek Avrupa şehri” olarak nitelendiren Hollandalı mimarın planına göre, yapay ada Tunus ve İtalya arasındaki deniz yatağına inşa edilebilir. Avrupa Birliği (AB), bu kara parçasını Tunus ve İtalya'dan 99 yıllığına kiralayabilir. Burada kendi anayasası, ekonomik ve sosyal sistemi olan ancak AB'ye bağlı ve AB'nin koruması altında yeni bir şehir-devlet oluşturulabilir.
Deutinger, EIA'yı Tunus'ta yer almış antik şehir Kartaca'ya benzetiyor.
“AB için bir test alanı olabilir”

The Washington Post'a konuşan Hollandalı mimar, “EIA, Avrupa'nın bütününün bir parçası olan ancak hiçbir Avrupa devletine ait olmayan ilk şehir olabilir. Fransız ya da Hollandalı vatandaşların hiçbir zaman karşı oy kullanamayacağı bir AB Anayasası ile de yönetilebilir. EIA, mülteci sorunuyla baş edemeyen Avrupa Birliği için bir test alanı olabilir” yorumunu yaptı.
Habere göre, Deutinger'in projesi gerçekten kulağa hoş geliyor. Ancak en önemli soru şu: Bu proje ne kadar gerçekçi?
Geçtiğimiz yıl, Mısır Al-Ahrar Partisinin kurucusu milyarder Naguib Sawiris de İtalya veya Yunanistan açıklarında bir ada satın almayı önermiş, hayatları pahasına Akdeniz’i geçen yüzbinlerce mülteciyi bu adaya kabul etmek istemişti.
IOM verilerine göre, geçtiğimiz 25 yıl içinde Afrika ve Ortadoğu'dan Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 20 binden fazla mülteci Akdeniz sularında can verdi.

Bu haber toplam 2461 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.