Muğla'daki tersane nihayet taşınıyor
1999 yılından bu yana tartışılan fakat bir türlü sonuçlandırılamayan proje ile ilgili Kamu Yararı Kararı'nın alındığını ve bürokratik prosedürün tamamlandığı açıklandı.
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Çiftlik beldesine 35 hangar kapasiteli yat çekek ve imalat yerinin kurulması ve şehir merkezi içinde kalan ve metruk bir vaziyette bulunan yat çekek yerinin taşınması sonunda yapılıyor. 1999 yılından bu yana tartışılan fakat bir türlü sonuçlandırılamayan proje ile ilgili "Kamu Yararı Kararı'nın alındığını ve bürokratik prosedürün tamamlandığı açıklandı.
Fethiye'de Karagözler Mahallesi'nde yerleşim yerleri arasında kalan tersanenin kaldırılması Fethiye gündemindeki yerini koruyor. 14 yıldır gündemde olan fakat bir türlü sonuçlanmayan proje için yeşil ışık yandı. AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, Fethiye Tekne Imal ve Çekek Yeri’nin Karaot Mevkiine taşınması ile ilgili olarak 'Kamu Yararı Kararı'nın alındığını, böylece bürokratik prosedürün tamamlandığını müjdeledi.
Geçen günlerde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyu görüştüklerini anlatan Boğa, arazinin kullanımı ile ilgili gerekli, 'Kamu Yararı Kararı'nın kısa zamanda imzalanarak ilgili birimlerin bilgilendirildiğini kaydetti. Boğa, Bodrum Içmeler, Marmaris Bozburun ve Fethiye 2. Karagözler-Kabak Koyu’ndaki çok zor ve ilkel şartlarda sürdürülen yat imalat yerlerinin taşınmasını gündeme getirdiğini ve o günden beri konuyu ısrarla takip ettiğini söyledi.
Muğla Milletvekili Ali Boğa, "Karaot mevkiindeki hazineye kayıtlı 95'inci parselin Fethiye Yat ve Çekek Imalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve Işletme Kooperatifi'ne tahsisinin sağlanması konusunda mutabakat sağlandı. Bu uzun süreç en sonunda “Kamu Yararı Kararı” ile tamamlanmış oldu. Herkese hayırlı olsun. Ilçemize yılda 7 milyon dolar katma değer sağlayan yat imal ve çekek işleri ilkel ve zor şartlar altında yapılmak yerine artık Karaot Mevkiinde, modern bir yat imal ve çekek alanına kavuşacaktır. Ve şehir içindeki eski alan, daha önemli projelerde kullanılmak üzere ilçemiz halkına kazandırılmıştır." dedi.
YENİ TERSANE DENİZDEN 400 METRE İÇERİ KURULACAK
150 dönüm alan üzerine inşa edilecek yat çekek ve imalat yerinde 35 işletmenin aynı anda hizmet verebileceğini kaydeden Çiftlik beldesi Belediye Başkanı Halil Doğan, yeni tersanenin denizden 400 metre içeride kurulacağını kaydetti. Proje ile yat ve tekneler kanallardan yüzdürülerek çekek yerine getirileceğini ifade eden Doğan, "Proje bu özelliği ile Türkiye'deki benzerlerinden ayrılıyor. Proje ile hali hazırda bulunan akarsu kanalları 25 metre genişletilerek derinleştirilecek. Yat çekek ve imalat yerine ayrıca sosyal tesisler ve ticari alanlar kuracağız. Çevresel etkenler de göz önünde bulundurularak projede yat imalat işlerinin büyük hangarlar içerisinde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Böylelikle çevreye verilen zarar en aza indirgenmiş olacak." ifadelerini kullandı.
TERSANE TAŞINIRSA SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILACAK
Öte yandan Fethiye Ticaret Ve Sanayi Odası da tershane ile ilgili daha önce hazırlanan bir raporda buranın taşınmaması halinde tekne imalat sektörünün Fethiye'de biteceğini dile getirmişti. Taşınacak beklentisi nedeniyle mevcut alana yatırım yapamamaktan da dert yanan sektör temsilcileri kaygılarını şu sözlerle ifade ediyor: "Bir yatırımcıyı buraya getirip ağırlamak demek, bu fiziki şartlar dolayısıyla projeyi kaybetmek demek oluyor. Yer sıkıntısı yaşıyoruz. 12 yıldır taşınacağı söz konusu olan yere yatırım yapamıyoruz. Kalıcı olmadığından altyapısız alanda çamurun içerisinde derme çatma mekanlarda çalışıyoruz. Burası Karaot'a taşınmazsa sektörün gelişmesi, kalıcı bir şey yapılması ve Bodrum'daki gibi marka haline gelmemiz imkansız. Temennimiz en kısa zamanda Yanıklar Köyü sınırındaki Karaot'a taşınmamızdır. Bu olursa buradaki turizmcilerden daha çok biz rahat edeceğiz. Buranın turizme olumsuz etkisi de ortadan kaldırılacaktır."
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.