1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Muğla'da deniz dibi temizliği yapıldı
Muğla'da deniz dibi temizliği yapıldı

Muğla'da deniz dibi temizliği yapıldı

MSKÜ Dalış Merkezi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin Akyaka'da yaptıkları deniz dibi temizliğinde, otomobil lastiği, jant kapağı, şişe, kova, deterjan kutusu, halı, balık ağı, televizyon anteni gibi atıklar çıkarıldı.

A+A-

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dalış Merkezi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin Akyaka beldesinde yaptıkları deniz dibi temizliğinde, su altından otomobil lastiği, jant kapağı, şişe, kova, deterjan kutusu, halı, balık ağı, televizyon anteni gibi atıklar çıkarıldı.

Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde, Kalkınma Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "Gökova Deniz Dibi Temizlik Envateri" isimli projesi kapsamında, Su Ürünleri Fakültesi Dalış Merkezi'nden dalgıçlar, bölgenin en çok kullanılan 6 noktasında dalış yaptı. Dalgıçlar denizden aralarında otomobil lastiği, jant kapağı, şişe, kova, deterjan kutusu, halı, balık ağı ve televizyon antenin de bulunan çok miktarda atık çıkardı. Atıklar, belediye ait çöp aracına konularak katı atık depolama tesisine gönderildi.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akyaka Halk Plajının mavi bayraklı olması ve bunun halk tarafından bilinmesinin, bu projeyle sağlanacağını söyledi.

Etkinlik süresince üniversite öğrencilerinin ziyaretçilere mavi bayrakla ilgili anket yapacağını belirten Çalca, "Mavi bayrağın iktisadi olarak katkıları tespit edilecek. Bunlarla birlikte sahildeki değişik bölgelerden kum numunesi alınacak. Bunun sonucunda da kumsalın kirlilik oranı raporlanacak. Biz de eksikleri gidereceğiz ve gelen ziyaretçilerin Akyaka'dan daha memnun ayrılmalarını sağlayacağız" dedi.

Proje koordinatörü MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Türker ise projeyle Gökova Körfezi'nde ve deniz dibinde kirlilik oluşturan etkenlerin tespit edileceğini, bu maddelerin uygun şekillerde bertaraf edilmesi yönünde çözüm önerileri getirileceğini kaydetti. Deniz dibindeki materyallerin, denizde yaşayan canlıları olumsuz etkilediğini vurgulayan Türker, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz dalışlarda denizin dibinde bulunan kirliliklerde en fazla göze çarpan, atılan şişeler. Bunların dışında yoğun olarak karşılaştığımız materyaller ise teknelerin kullandığı araba lastikleri, pet bardaklar, şişeler" diye konuştu.

Türker, insanların kendilerine miras kalan denizi gelecek nesillere de temiz bir şekilde aktarma düşüncesiyle kullanması gerektiğini dile getirdi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 937 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.