1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Mübariz Gurbanoğlu: Hedefimiz filomuzu 5 milton tona çıkartmak
Mübariz Gurbanoğlu: Hedefimiz filomuzu 5 milton tona çıkartmak

Mübariz Gurbanoğlu: Hedefimiz filomuzu 5 milton tona çıkartmak

Marinasını, villalarını satmasının ardından iflasa doğru gittiği konuşulan Mübariz Gurbanoğlu 'Denizcilikte tonaj kapasitemizi 3 milyon tondan 5 milyona çıkaracağız' dedi.

A+A-

Mübariz Gurbanoğlu, Azeri kökenli bir Türk vatandaşı ve 1998 yılında Türkiye’yi üretim üssü olarak seçti. Sahibi olduğu Palmali Grubu Türkiye’de kısa sürede adını duyurdu.
2007’de Türk vatandaşlığına geçerek ‘Gurbanoğlu’ soyadını da alan iş adamı, dünyanın en büyük deniz taşımacılığı filolarından birinin sahibi. 170’i kendisine ait, tamamı 270’i bulan gemileriyle Karadeniz petrol taşımacılığının en büyük ismi Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’un bir süredir işlerinin iyi gitmediği, otellerini, marinasını sattığı ileri sürülüyor. 2015 yılında Forbes’ın en zenginler listesinde yer alan, 2013-2014’te Türkiye’nin en zengin ilk 10 isminden biri gösterilen Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ile Palmali Grubu’nun merkezinde görüştük. Bir süredir hakkındaki iddialara yanıt vermeyen Mansimov sessizliğini bozdu.
Türkiye-Rusya arasında yaşanan gerginlikten sonra sizin de işlerinizin bozulduğu, birçok işinizi, mülkünüzü devrettiğiniz konuşuluyor. Doğru mu?
Global bir dünyadayız. Yaşanan krizler bize hiç dokunmadı demek mümkün değil. Kriz keşke hiç olmasaydı. Kim bu krizden çok etkileniyor, kime çok dokunuyor bilemeyiz. Biz de etkilendik ama o çıkan haberler doğru değil.
Türkiye’yi terk edeceğiniz de söylendi. Gidiyor musunuz?

Her şeyden önce biz Azeri Türküyüz, kaçacak yerimiz yok, burada yaşıyoruz, başka gidecek yerimiz de yok, gitmeyi hiç düşünmedik. Rusya’daki şirketimiz 20 yıllık şirket. Oradaki şirket tamamıyla Rus kanunlarıyla kurulmuş, oraya vergi ödeyen bir şirket. İşlerine de devam ediyor.
Sizin şirketiniz merkezi Malta’da değil miydi?

Doğru Malta’da. Azeri şirketi, Rus şirketi değil Malta şirketidir. Rusya’da, Azerbaycan’da da şirketlerimiz var. Dünyada petrol fiyatlarının düşüşü her yeri etkiledi. Rusya’nın ambargo uygulaması da negatif ancak bunların hepsinin geçici olduğunu düşünüyoruz. Rusya büyük bir devlettir, sorunlarını çözer.
Sizin asıl işiniz petrol taşımacılığı, petrol fiyatlarının düşmesi sizi nasıl etkiledi?

Petrol fiyatlarının düşmesi bir taraftan armatörler için avantaj. Çünkü maliyetler de düşüyor. Dünyanın her yerine gidiyorsunuz, gemilerin en büyük gideri yakıttır. 3-4 bin ton yakıt alıyorsunuz gemilere. İşlerimiz de kötüleşmedi. Dünyada bir daralma var ama aynı şirketlerle çalışmaya devam ediyoruz. 10 yıl içinde kapasitemizi 3 milyon tondan 5 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Yakında yeni gemiler de alacağız.
Hâlâ 45 ülkeye taşımacılık yapıyor musunuz?

Yapıyoruz ama ambargolar nedeniyle daralma var. Bizim kârlı, parayı kazandığımız işimiz denizcilik ve lojistik. Son 20 yılda Türkiye’de yaptırdığımız gemi sayısını bugüne kadar hiçbir Türk şirketi yaptıramadı. Türk tersanelerinde 60 gemi yaptırdık. Tamirlerini de Türk tersanelerinde yaptırıyoruz.
270 kadar geminiz var değil mi?

Aşağı yukarı o sayılarda. Şirket bölündüğü için üç aşağı beş yukarı söylüyoruz. Azerbaycan’da, Rusya’da da var.
15 MİLYON $ CEZA

Rusya’daki şirketinize vergi cezası geldi mi? Size ceza kesildiği, işlerinizin o yüzden de eskisi gibi olmadığı yazıldı…

Bir uygulama yapılmaya çalışıldı. Biz de mahkeme yoluna başvurduk. Ve sonuçta kazandık. 2 yıl sürdü süreç. Bizce hayal edilmeyecek rakamlar düşünülmüş. 8.5 milyar rubleden 1 milyar rubleye düştüler. Yani 108 milyon dolardan, 15 milyon dolara düştüler.
Burada kapattığınız bir işiniz yok mu?

Yok. Daha önce de bu ofisimize geldiniz buradayız. Palmalife duruyor, Bodrum’daki otelimiz ve Palmarina duruyor.
Lukoil’in sahibine sattığınız şeklinde haberler çıktı...

Ağzı olan konuşuyor. Yok böyle bir şey. Boş boş konuşuluyor. Çok yalan haber yapıldı.
Uçak düşürme kriziyle ortaya çıkan sorun size nasıl yansıdı?

Tüm iş sektörü nasibini alıyor bundan. 2 büyük devlet ortak nokta bulmalı. Tarih boyu komşu ve iyi anlaşmış devletler. Çok sayıda yatırım yapıldı karşılıklı. Turizm açısından da Ruslar çok önemli.
Türkiye’de neyi satacaksınız?

Turizm işinden çıkacağız. Marinacılıktan ve Bodrum’daki otelden bahsetmiyorum. İstanbul’daki otel yatırımımızı satıyoruz. Şehir otelciliğinden çıkacağız. Umarız kârlı bir marjla çıkarız. Bir Singapurlu Grup ile anlaşma imzalamak üzereyiz.
Kendime ait hiçbir mülkümü satmadım
Evlerinizi, villarınızı bile sattığınız yazıldı.

Kim almış? Almış olan biri varsa çıksın. Yalnızca The Edition Otel satılık… Kendime ait hiçbir mülküm satılmadı.
Çok borcunuz var mı?

Bizim mallarımızın değerleri yüksek, borca karşılık mallarımız ortada. Yaptığımız gemilerde yüzde 50 kendi sermayemizi yüzde 50’de kredi kullanıyoruz. Biz ana işimizi 2 katına çıkaracağız.
Uzun süreli anlaşmalarınız vardı taşımacılıkta, bozulan var mı?
Kesinlikle taşıdıklarımızda düşüş yok. Socar’ın Azerbaycan’ın petrolünün biz taşıyoruz. PetroChina ile yeni anlaşmalar yaptık.
Palmarina satılık değil

“Ferit Şahenk ile ortak her işi yaparım” derdiniz; Doğuş Grubu’na satacağınız ya da ortak olacağınız bir işiniz var mı?

Ferit Şahenk beğendiğim, sevdiğim bir iş adamı, abim. Biz Bodrum Palmarina’da büyük yatırım yaptık.
Marina’yı Ferit Şahenk alabilir mi?

Yok hayır. Zaten oranın hepsi kendisinin. Oradaki markaların çoğu Doğuş Grubu’nun. İşlerinden de çok memnunlar. Palmarina da satılık değil. Bodrum’daki oteli de satmayacağız.
Satacağınız tek yer The Edition Otel mi?

Başka bir yeri satmak şu anda gündemimizde değil ama ben bir iş adamıyım. Çok iyi teklif gelirse her şeyi de satabiliriz denizcilik dışında. Çünkü denizcilik ana işimiz.
Özel jetleriniz vardı. Onlar duruyor mu?

Sivil havacılıkta 3 jetimiz var, onlar çalışıyor.
“Petrol fiyatları düşse de etkilenmedik” dediniz az önce. Maliyet düşünce kâr arttı mı?

Tanker piyasası iyi gidiyor. Petrol fiyatlarının düşüşü geminin kar marjını artırdı.
Lukoil’e ortak değilim

Siz 2013’de Türkiye’deki en zengin 10 kişiden biriydiniz. 2014’te de öyle. 2015’te dünyanın en zengin 500 insanı arasında gösterildiniz. Şimdi ne oldu?

O listelere de nasıl girdiğimi bilmiyorum. Kimse kalkıp benden bir bilgi istemedi, bize soran olmadı. Ben de sizin gibi oralarda gördüm. Ben zaten kendimi hiçbir zaman oralarda görmedim.
Lukoil ile ortaklık var mı?

Hayır yok. Onların da uzun zamandır taşımacılığını yapıyoruz. Anlaşmalarımız var. Hazar’da offshore işi görüyoruz onlar için, o kontratlar hep 10 yıllık. Hepsi de devam ediyor. 4-5 kuyuya direkt biz servis yapıyoruz.
Olumsuz şeylerin yazılıp çizilmesini neye bağlıyorsunuz?

Sevenimiz çokmuş! İşime devam ediyorum. Büyümeye de devam edeceğiz. En iyi bildiğimiz işi yapacağız, hem kendimiz hem de Türkiye adına işimizi büyüteceğiz. Kendi adıma ben Türkiye’nin geleceğin en önemli ülkelerinden biri olacağını düşünüyorum, ekonomisi iyi olacak. Dünyanın her yerini görüyoruz, her yerde sorun var ama Türkiye’nin avantajları var. Pozitif düşünmeliyiz.
Bu söylentiler ticari olarak sizin işlerinize zarar verdi mi?

Hayır, biz işimize bakıyoruz. İş dünyasında çok söylenti çıkıyor. Herkes birbirine bir şeyler söylüyor ya da arkasından söylüyor. Oysa herkes kendi işine odaklansa çok daha iyi olur. Biz buradayız, hiçbir yere gitmedik. Çocuklarım burada yaşıyor, okuyor. Türkiye’yi seviyoruz, başka yerde de yaşamayı hiç düşünmedik. Çocuklarım da burada yaşayacak.
İki ülke arasına şeytan girdi

“Türkiye ile Rusya birbirine bağlıdır, eski güzel günlere dönülür. Hem Türkler için hem de Ruslar için iyi olan sorunların kısa sürede çözümüdür. Şeytan araya girmiştir iki ülke arasında. Keşke o uçak hiç düşmesiydi. Gerginlikler de olmasaydı. Keşke Suriye’de bu yaşananlar da olmasaydı. Hepsi zincirleme.
Azerbeycan’daki süt işiniz devam ediyor mu?

PalSüt. Çok da iyi gidiyor. Sosyal sorumluluk diye başladığımız iş büyüdü. Pazar lideriyiz.

Dedikoducu bu dünya
Neden çıktı bu söylentiler?

Bu dünyanın dedikoducu olduğunu görüyorum. İş dünyasında dalgalanma olur. Kötü imaj yaratmakla neye sahip olunur bilemiyorum. Biz Türkiye’ye değer kattık. Son 20 yılda çok iş, yatırım yaptık. Türkiye’deki tüm tersanelere emeğimiz geçti. Geçer bugünler de. Palmali Grubu’nda 5 bine yakın kişi çalışıyor. Palmarina’da geçen yıl 780 tekne konakladı. Sanırım kıskançlık da var.
ViraHaber.com


Bu haber toplam 7041 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.