Moody’s’den beklenen Türkiye açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün akşam saatlerinde Türkiye hakkında açıklama yaptı.
İşte Moodys’in Türkiye açıklaması
15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL ilanı yatırımcının güveninin Nasıl azalabileceğini gösterdi.
Borsa İstanbul yıl başından beri dalgalı bir seyir izliyor. Geçen hafta toplamda yüzde 13.4 düştü.
Türkiye’nin EDF riski 5 yıllık periyotta 0.69 dan 0.97’ye çıktı.
Bu artış geçen hafta Moodys in izlediği 70 ülke arasındaki en yüksek artış oldu.
Öte yandan Moody's bugün bir yatırımcılar ve uzmanlarla Türkiye konulu bir telekonferans düzenledi. Düzenlenen telekonferansın ardından sunumu kamuoyu ile paylaştı.
Moody's yaptığı sunumda Türkiye'nin kredi notunu 90 günlük süre içerisinde değerlendireceğini belirtti. Yani 5 Ağustos tarihinde Türkiye'nin notu değişmeyebilir.
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan Moody's'in telekonferansını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi.
İşte Erkan'ın o değerlendirmesi:
Moody's'in piyasa ile paylaştığı telekonferans sunumundan anlaşılan şu ki; Türkiye'de durum her ne kadar stabilleşmişse de politik risklerin ilerleyen süreçte artabileceği görüşü hakim. Politik risklerin bir sonucu olara da kurum, sermaye çıkışlarının artması, ekonomik büyümede yavaşlama ve ekonomi politikalarının öngörülebilirliğinde azalma olacağını düşünüyor. Böyle bir durumun da yapısal ve ekonomik reformları geciktireceği endişesi söz konusu ki; reyting kuruluşlarının hemen her açıklamasında bu konuların üzerinden geçilmekte. Moody's'in Nisan 2014'te kredi notu görünümünü politik riskleri öne sürerek “durağan”dan “negatif”e indirmiş olmasının üzerinden neredeyse 2,5 yıl geçti ve bu sürede herhangi bir not aksiyonu alınmadı. Emsal örneklerde ise Moody's'in çok daha erkenden aksiyon aldığını görmekteyiz.
Moody's sunumunda Türkiye'nin durumunu 90 gün içinde değerlendireceğini belirtiyor. Daha önce notu incelemeye aldıklarını açıkladıklarında 1 ila 3 ay gibi bir süre öngörmüşlerdi. Yüksek ihtimalle 5 Ağustos'ta bir not indirimi gelmeyecek ve Moody's bu tarihi pas geçecek. Çünkü mevcut durumun ekonomik aktivite ve büyümeye yansımasını hemen değerlendiremezler. Genelde reyting kuruluşları negatif değerlendirmelerini ekonomik göstergelerde bozulma olacağı beklentisine dayandırırlar. Bizce, 5 Ağustos'un pas geçilmesi notun teyit edilmesi gibi pozitif bir etki yaratır, çünkü öngörülen 90 gün Türkiye'nin kendi ekonomik hikayesini anlatması ve kendini ifade edebilmesi açısından gayet iyi bir süredir. Bu süre zarfı içinde ekonomik aktivitede ve göstergelerde bariz bir bozulma olmaması, reyting kuruluşlarının negatif beklentilerini de boşa çıkaracaktır. Bu süre zarfı içinde, zaten şu ana kadar yeterince proaktif davranan ekonomi ve para politikası yönetiminin güven tesis etmesi de yüksek ihtimaldir. Yine de Ağustos ayında 2 “yatırım yapılabilir” nottan en azından birinin kaybedilme ihtimali masada durmaktadır.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.