1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Mogadişu Limanı'nını Albayrak Grubu işletecek
Mogadişu Limanı'nını Albayrak Grubu işletecek

Mogadişu Limanı'nını Albayrak Grubu işletecek

Osmanlı'nın 1554'te hakimiyetine giren ve 331 yıl sonra 1885 yılında elinden çıkan Mogadişu Limanı'nın işletmesi 129 yıl sonra Türk firmasına geçti.

A+A-

Trabzon Liman İşletmesi'ni elinde bulunduran Albayrak Grubu, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki limanın işletmesini 30 yıllığına üstlendi. Albayrak Grubu'na ait Alport firması, Türkiye dışında fiilen liman işleten ilk Türk firması olacak. 

Trabzon Limanı İşletmeciliği A.Ş Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Mogadişu'da daha önce Albayrak grubu olarak 200 yataklı bir hastane inşa ettiklerini ve buradaki başarılı çalışmalar sonucu limanı işletmeye talip olduklarını söyledi. Yaklaşık 1 yıldır süren görüşmelerin ardından Mogadişu Limanı'nın işletmesine talip olduklarını anlatan Ermiş, “Albayrak olarak Somali'nin başkenti Mogadişu'da 200 yataklı bir hastane inşa ettik. Bu sene zarfı içinde seyahatlerde Somali Hükümeti tarafından Mogadişu Limanı'nın işletilmesi noktasında bize gelen teklifleri değerlendirdik. Halen orada Türkiye Büyükelçiliği'nin inşaatını yapmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 1 yılı aşkın süredir bu görüşmeleri sürdürüp bir protokole bağladık. Netice itibariyle protokolün icraatı noktasında limanı devralmak üzere limancılık faaliyetlerinde kullanacağımız vinç ve her türlü alet edevatı gemiye yükleyip yola çıkardıktan sonra biz de limanın teslimini alacağız. Buradan çıkan gemimizi orada da biz karşılayacağız” dedi. 

"ORADA YAPTIĞIMIZ BAŞARILI ÇALIŞMALAR ETKİLİ OLDU" 
Limanın işletilmesi yönünde başka ülkelerden Somali Hükümeti'ne çok sayıda talep geldiğini ancak orada yaptıkları başarılı çalışmalar sonucu limanının işletmesinin Albayrak Grubu'na verildiğini kaydeden Ermiş “Başka ülkelerden de liman için talep geldi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Somali'ye bakış açısı, orada yapmış olduğu karşılıksız insani yardımlar neticesinde bir dost ve kardeş ülkenin güçlü grubunun bu limanı işletmesi ihtiyacı doğdu. Oradaki yapmış olduğumuz başarılı çalışmaları da görmek suretiyle bu liman işletme noktasında limancılık tecrübemizden de hareketle bize verildi. İşletme suresi 20+10 yıl olmak üzere 30 yıllık bir işletme süreci içeresinde biz limanı işleteceğiz. Somali'deki bir takım imkanlar imkansızlık noktasında elbette başlangıç olarak hem anlayış ve mantık, mantalite noktasında bir takım sıkıntılar yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Netice itibariyle Müslüman bir ülke olan Türkiye'nin de bir çok alanda yardım etme noktasında çok duyarlı yaklaştığı bu ülkede Mogadişu Limanı'nın gerçek anlamda bir liman olarak işletilmesi halinde hem Somali halkına hem hükümetine önemli katkılar sağlayacağız” diye konuştu. 

"SOMALİ'DE OSMANLI'NIN İZLERİ HALA MEVCUT" 
Geçmişte Somali'de korsanlar tarafından gemilere ve limana yapılan saldırılar konusunda bir endişelerinin bulunmadığını belirten Ermiş, “Takdiri ilahiye inanmış insanlar olarak orada bir endişemiz söz konusu değil. Ama kolay olacağını da zannetmiyoruz. Ancak bölge bize çok yabancı bir bölge değil. Oraya ilk gittiğimizde osmanlı'nın izlerinin halen orada olduğunu, Osmanlı'nın açtığı su kuyularını hala faaliyette olduğunu görüp çok duygulandık. Kuzeydoğu Afrika'da yer alan ülke 'Afrika boynuzu' olarak da biliniyor. Afrika'nın Hint Okyanusu'na açılan kapısı konumunda stratejik bir noktada yer alıyor. Bu nedenle bir takım olumsuzluklarla da karşı karşıya kalabileceğimizi tahmin ediyoruz. Ama biz orada duyarlı, sağlıklı ve çevreyle bütünsel olarak oradaki insanlarla birlikte Somali'nin gelişmesine ve kalkınmasına katkı vereceğimize inancımız tam. Kaldı ki hastane inşaatıyla bunu Albayrak olarak orada ispat etik. Şimdi Türk Büyükelçiliği binasını da yapıyoruz. Başkent Mogadişu'da gerçek anlamda bir liman işletmeciliği ile karşılaşacak insanlar oradaki alınan hizmetin verimliliği karşısında bize destek ve yardımcı olacağını ümit ediyorum” şeklinde konuştu. 

Türkiye'den büyük firmaların Avrupa limanlarında hisse sahibi olduklarını ancak işletme bakımından fiili olarak yurt dışında ilk liman işleten Türk firmasının kendilerinin olacağını ifade eden Ermiş, “Türkiye'deki limancılık faaliyetinde yurt dışında direkt olarak limancılık faaliyeti yapacak ilk ve tek şirket biz olacağız. Bazı büyük firmalar hissedar olarak Avrupa'daki bazı limanları hissedar olmuşlardır ama fiili anlamda Türkiye'nin limancılık sektörü olarak hizmet vereceği Mogadişu Limanı'ndaki hizmeti ile dışa açılmış olacağız” diye konuştu. 

TRABZON'DAN MOGADİŞU LİMANI'NA VİNÇ YOLA ÇIKTI 
Somali'de gerçek anlamda limancılık faaliyetleri sürdüreceklerini kaydeden Ermiş, Trabzon Limanı'nda faaliyet gösteren 300 tonluk vinci gemi ile Mogadişu'ya göndereceklerini ifade ederek “Gemiye yükleyeceğimiz vinç 300 ton, kaldırma kapasitesi 100 ton. Özellikle konteyner yükleriyle ilgili olarak önemli bir ihtiyacı Mogadişu Limanı'nda giderecek. Orada bir limancılık faaliyetinin yürütülmesi için şu an imkanlar çok ama çok kısıtlı. Biz bu getireceğimiz başta konteyner vinciyle beraber diğer araç ve gereçlerle orada gerçek anlamda limancılık faaliyeti yürüteceğiz. Getireceğimiz vinç, araç, gereç yeterli olmayacaktır. Arkasından yeni yatırımlarla yeni vinçler, yeni araçlar ve gereçleri Mogadişu Limanı'na getirmeyi hedefliyoruz. İnşallah bir ilki hayırlısı ile gerçekleştirmiş olacağız. Kademeli olarak Mogadişu Limanı'na 60 milyon dolarlık yatırım yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Somali'nin denizden dünyaya açılan kapısı konumundaki Mogadişu Limanı, başkent Mogadişu'da görev yapan Afrika Barış Gücü'ne (ABG) mensup Afrikalı askerlerce korunuyor. Liman, harabe halindeki kentin en hareketli ve gelir getiren alanı konumunda. Limana giriş ve çıkışlar Afrika Barış Gücü'ne mensup askerlerce kontrol ediliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1957 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.