1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Minibüs hatlarının çoğu balıkçılık şirketlerinin
Minibüs hatlarının çoğu balıkçılık şirketlerinin

Minibüs hatlarının çoğu balıkçılık şirketlerinin

Devletin mazot desteğini akaryakıt kaçakçılığında kullandıkları tespit edilen balıkçı teknelerinin bununla da yetinmeyip ticarete soyunduğu ortaya çıktı.

A+A-

Sabah'ın haberine göre Enerji Bakanlığı müfettişlerinin raporları ve İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, özellikle İstanbul'da çalışan minibüs hatlarının birçoğu balıkçılık şirketlerine ait. Yapılan tespitlerde balık avlama üzerine kurulan şirketlerin bu sayede vergisiz aldıkları mazotları kendi minibüs hatlarında kullandıkları belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, başta Sarıyer olmak üzere İstanbul'un birçok ilçesinde faaliyet gösteren minibüs ve halk otobüslerinde kaçak mazot kullanıldığını ifade etti. 150'den fazla şirketin ticari faaliyetlerinde ve unvanlarında da bu durumun açıkça görüldüğünü söyleyen yetkililer, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve savcılığın özel bir çalışma yürüttüğü bilgisini de verdiler. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun da (EPDK) son dönemde açığa çıkan mazot kaçakçılığı ile ilgili ayrı bir soruşturma başlattığı öğrenildi. EPDK tüm şirketlerden satış yaptıkları faturaları isteyerek işe başladı. Böylece akaryakıt bayilerinin ve balıkçılık şirketlerinin gerçekten satış yapıp yapmadıkları tespit edilmeye çalışılacak.

Türkiye Akaryakıt Bayileri İşverenleri Sendikası Başkanı Ferruh Zülfikar da yaşanan tabloyu doğruladı. Araştırmalarında balıkçı teknelerinin yıllardır teşviki denizde değil, karada kullandıklarına vurgu yapan Zülfikar, "Tespitlerimizi yapıp, ilgili makâmlara ilettik. Araştırmalarımızda gördük ki verilen indirimli mazot denizde değil de otobüste minibüste kullanılmış" şeklinde konuştu.

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ise, kaçakçılık söylemlerinin sektöre zarar verdiğini ve faturanın tüm balıkçılara kesilmemesi gerektiğini söyledi. Kartal, "Balıkçılar zor şartlarda çalışıyor. Bizde bu tür suç oranları düşüktür" dedi.

Sabah önceki gün balıkçı teknelerinin asıl kaygısının metre değil mazot olduğunu gündeme taşımıştı. Rakamlar balık neslinin nasıl yok olduğunu ortaya koyarken, balık üzerinden yapılan akaryakıt kaçakçılığını da gözler önüne seriyor.

745 milyon TL teşvik

Hükümet 2004'te balıkçılık sektörüne destek olmak ve daha derinde avlanmalarını kolaylaştırmak için mazotta vergiyi kaldırdı. Teşvikle 20 bine yakın yeni balıkçılık şirketi kuruldu. 8 yılda 745 milyon mazot teşviki dağıtıldı. Ancak avlanan balık tonajı düştü.

Kaynak: Sabah

Bu haber toplam 938 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.