1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Mimarlar marinayı yargıya taşıyacak
Mimarlar marinayı yargıya taşıyacak

Mimarlar marinayı yargıya taşıyacak

AVM’ye dönüşmesi ile büyük tepki çeken Mersin Marina’da devam eden ek bina inşaatı kaçak çıktı! Kaçağı tespit eden Mimarlar Odası Mersin Şubesi yetkililere seslenerek, “Gereğini yapmazsanız yargıya gideriz!” uyarısı yaptı.

A+A-

Mersin’de yat turizminin gelişmesi için kurulan ancak sonrasında alışveriş merkezine dönüşmekle eleştirilen Mersin Marina içerisinde başlatılan ek inşaat çalışmaları ile ilgili kaçak iddialarına yetkililer el atmazken, Mimarlar Odası harekete geçti.

Mimarlar Odası Mersin Şubesi; proje, ruhsat, ve inşaat uygulamalarında yaptığı incelemede 737 metrekarelik kaçak inşaat alanı olduğunu tespit etti.

UYGULAMA, PROJEDE İZİN VERİLEN 20.981 METREKARELİK İNŞAAT İZNİNİN ÜSTÜNDEDİR”

Konuyla ilgili odada bir basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne denetim çağrısı yaptı.

Ulaşım ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yaptırılan Mersin Yat Limanı’nın büyük oranda projeye aykırı bir şekilde kullandığını ifade eden Sakar, “Marina Yat limanından çok bir alışveriş merkezi işlevi görmektedir. Bu kapsamda inşa edilmiş olan ticari alanlara yeni alanlar eklenerek ticari alan arttırılmaktadır. İnşaatı devam eden ek binalarla birlikte Marina’daki toplam inşaat alanı 21 bin 718 metrekare olmuştur. Mimarlar Odası Mersin Şubesi olarak yaptığımız tespitlere göre uygulamaya konan bu inşaat alanı projede izin verilen 20 bin 981 metrekarelik inşaat izninin üstündedir.

“MARİNA’DA 737 METREKARE KAÇAK İNŞAAT VAR”

Mersin Marina’da başlatılan ek inşaat çalışmalarında 737 metrekare kaçak inşaat alanı tespit ettiklerini söyleyen Sakar, “Ancak asıl ve daha büyük problem, arsa alanının 209 bin 817 metrekare olarak belirlenmiş olması ve projede yüzde 10’luk oranla 20 bin 981 metrekare inşaat izni verilmiş olmasıdır. Biz hesaplamalarımızda toplam arsa alanının 209 bin 817metrekare olmadığını, Marina’nın kara alanının 142 bin metrekare olduğunu, mendirekler dâhil edilse dahi kara alanının 185 bin metrekare olduğunu tespit ettik” diye konuştu.

İNŞAAT ALANI 2 BİN 500 METREKARE NASIL ARTTI?

Marina Yat Liman’ın inşaat ruhsatına göre en fazla inşaat alanının 14 bin 200 metrekare, mendireklerin de arsaya dâhil kabul edilmesi halinde en fazla 18 bin 500 metrekare inşaat yapılabileceğini belirten Sakar, yüklenici firma yetkilerine bazı sorular yönelterek “Mersin Marina’da yapılan inşaat uygulaması için baz alınan 209 bin 817 metrekarelik arsa alanı neye göre hesaplanmıştır? Ne kadar geniş hesaplama yapılırsa yapılsın, Marina’nın toplam arsa alanı 185 bin metrekareyi geçmezken, toplam inşaat alanının en az 2 bin 500 metrekare artmasına sebep olan 209 bin 817 metrekarelik alan topluma nasıl ulaşmıştır?” şeklinde konuştu.

“DUYARSIZLIK DEVAM ETTİĞİ TAKTİRDE GEREKLİ HUKUKİ İŞLEMLERİ BAŞLATACAĞIZ”

Sözlerinin sonunda Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne marinadaki inşaat çalışmalarını denetleme çağrısı yapan Sakar, yargı yoluna gidebilecekleri mesajını verdi. Sakar, “Biz bugün sadece devletimizin ilgili kurumlarını göreve çağırıyoruz. Diyoruz ki her şeyi doğru kabul etsek bile şuanda burada 737 metrekare kaçak inşaat uygulaması var. Burada bunu açıkça belirtiyoruz. Dolayısıyla burada bir fazlalık var bu fazlalıkta kaçak inşaattır. Ayrıca denizi dolgu olarak kabul edip ruhsata bağlamak kadar dünyada bir örnek yoktur. Çok enteresan bir durumdur. Ancak burada bizim görevimiz kamuoyunu aydınlatmaktır. Mesleğimizden gelen bir takım kaygılarımızla kent ve kentleşme adına yapılan yanlışların kamuoyuna iletmek bizim asli görevimizdir. Bu projede kent rantını yağmalamaya dönüşen bir takım şeylerde de dava açmaktır. Yani biz bu konuda kente sahip çıkma noktasında her zaman mesleğimiz olarak gözetiyoruz. Çünkü bu kentin gelişmesinde önemli rolü olan insanlarız. Bu yüzden bizim Marina’daki fazla ve kaçak yapılaşma alanları ile ilgili öncelikli görevimiz uyarmaktır. Burada gerekli denetimi yapacak olan kamu kuruşlarımız var. bunların müdahale etmesini saplamak istiyoruz. Ancak devletimizin ilgili organlarında bir duyarsızlık hat safhadadır. Kaçak tanımı adı üstünde kanunsuz bir şey demektir. Eğer bu kanunsuzluğu göz yumulmaya devam edildiği taktirde Mimarlar Odası Mersin Şubesi olarak gereken hukuki işlemleri yapacağız” diye konuştu.

Kaynak: Mersin Haberci

Vira Haber

Bu haber toplam 4898 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.