1. HABERLER

  2. DZKK

  3. 'MİLDEN Çalıştayı' İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleşti
'MİLDEN Çalıştayı' İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleşti

'MİLDEN Çalıştayı' İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyetinin İlk Milli Denizaltısını yerli imkânlar ile inşa etmek maksadıyla oluşturulan Milli Denizaltı (MİLDEN) Çalıştayı, 15-16 Haziran 2017 tarihlerinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleştirildi.

A+A-

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Oramiral Bostanoğlu, İstanbul Tersanesi Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü'nde düzenlenen Milli Denizaltı (MİLDEN) Çalıştayı'nda konuştu.

Oramiral Bostanoğlu, 1965'te ilk muharip gemi̇ Koçhisar'ın Gölcük Tersanesi Komutanlığından deni̇ze indirildiğini kaydederek, 38 yıl sonra tasarım, inşa ve performans sorumluluğu Deni̇z Kuvvetleri̇ Komutanlığında olacak şekilde ada sınıfı korvetleri̇n dizayn çalışmalarına başlandığını ifade etti.

7 yıllık dizayn ve inşa sürecinden sonra, 2011 yılında ada sınıfı korvetlerin ilki TCG Heybeliada'nın hizmete girdiğine dikkati çeken Oramiral Bostanoğlu, 19 Ocak'ta sac kesi̇mi̇ yapılarak can suyu veri̇len "i-sınıfı" fırkateyn projesinin de mi̇lli̇ gemi̇ konsepti̇ni̇n en güzel örneklerinden biri olacağını vurguladı.

bulent-bostanoglu.JPG

Harekat ihtiyaçlarına uygun olarak kendi tasarımlarını hayata geçirebilen yapıya kavuşmuş olan Deni̇z Kuvvetlerinin, Savunma Sanayi Müsteşarlığının desteğiyle, çok daha i̇ddi̇alı ve büyük projeleri̇ realize edebileceği gerçeğinin artık somut olarak karşılarında durduğunu anlatan Oramiral Bostanoğlu, "Hizmete gi̇ren milli gemi̇lerimizin gösterdiği performans bi̇zler i̇çi̇n büyük bi̇r gurur kaynağıdır. Türk savunma sanayisi, 1966 yılında Koçhisar Karakol Gemi̇si̇'ni̇n inşası ile başladığı serüveni̇n 51'inci yılında muharip gemi ihraç edebi̇lecek konuma gelmiştir. Dost ve müttefik ülkeleri̇n mi̇lli̇ gemi̇leri̇mi̇zi̇ envanterleri̇ne katma istekleri de bu başarının en büyük göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Oramiral Bostanoğlu, su üstü savaş gemi̇leri̇ni̇n tasarım ve inşasında gösterilen başarıyı denizaltılarda da yakalamak istediklerini belirterek, Gölcük Tersanesi Komutanlığında 53 yıldır denizaltıların "overholleri"nin yapıldığını, 35 yıldan beri de denizaltı inşa ettiklerini kaydetti.

milden-calistayi.JPG

"Denizaltıda azami yerli katkı sağlanması öncelikli hedefleri̇mi̇z"

Oramiral Bostanoğlu, Alman tasarımı "preveze" ve "gür" sınıfı denizaltıların tamamını, "ay" sınıfı denizaltılarının da yarısını Gölcük'te inşa ettikleri bilgisini paylaştı.

"Yi̇ne Alman tasarımı, en gelişmiş teknolojiye sahi̇p olacak havadan bağımsız tahrik sistemli 214 sınıfı denizaltıların inşasına da halen devam edi̇yoruz." diyen Oramiral Bostanoğlu, şunları kaydetti:

"Malumlarınız olduğu üzere 214 sınıfı denizaltılar bazı tasarım sorunlarıyla birlikte Yunani̇stan başta olmak üzere çeşitli ülkelere satılmıştır. Bu denizaltıların tedariki öncesinde beş büyük dizayn sorununun çözümünde yaşanan gelişmeler göstermiştir ki̇ Deni̇z Kuvvetleri̇ Komutanlığının mühendislik altyapısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 150'den fazla denizaltı dizayn ve inşa eden, konvansiyonel denizaltı konusunda dünya liderliğini elinde tutan Alman mühendisleri i̇le boy ölçüşecek bi̇r sevi̇yeye ulaşmıştır."

milden-calistayi-toplu-fotograf.JPG

Oramiral Bostanoğlu, artık denizaltı inşası konusunda yeterli birikime sahip olduklarını rahatlıkla i̇fade edebildiklerine dikkati çekerek , "Amacımız, mi̇lli̇ denizaltıyı, milli gemi̇ projeleri̇nde olduğu gi̇bi̇, el birliğiyle, tüm üniversite, bi̇li̇m kuruluşları ve sektörleri̇n katkıları i̇le gerçekleştirmektir. Tasarımı yapılacak prototip denizaltıda azami yerli katkı sağlanması öncelikli hedefleri̇mi̇zden bi̇ri̇ olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Oramiral Bostanoğlu, öncelikli hedeflerinin Deni̇z Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu denizaltıların, ihtiyaç olan konfigürasyonda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının yetişmiş personeli ve altyapısını kullanarak, savunma sanayisi sektöründeki tüm paydaşların katkıları ve el birliğiyle, 2030'lu yıllarda "Mavi Vatan"da hizmete gi̇recek mi̇lli̇ denizaltının tasarımını ve inşasını azami yerli̇ katkıyla gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.

Çalıştaya Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Şükrü Koru ve davetliler katıldı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 6441 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.