1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mersin’de yeni bir ’deniz paraziti’ bulundu
Mersin’de yeni bir ’deniz paraziti’ bulundu

Mersin’de yeni bir ’deniz paraziti’ bulundu

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Hastalıklar A. Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Cafer Erkin Koyuncu, D.Akdeniz’de yaşayan Granyoz (Halili) Argyrosomus regius balıklarında yaptığı araştırmada yeni bir parazit türü keşfetti

A+A-

’Lernanthropus indefinitus n.sp.’ ismi verilen parazitin dünyada ilk defa görüldüğü belirtildi.

Yeni parazit türüyle ilgili üniversiteden yapılan açıklamada Prof.Dr. Raul Castro Romero ve Prof.Dr. Süphan Karaytuğ’un da katkılarıyla gerçekleşen araştırma yaklaşık bir yıl sürdü. Doğu Akdeniz’in Mersin kıyılarında yaşayan yüzlerce Granyoz balıklarında solungaçlarında araştırma yapan Yrd.Doç.Dr. Cafer Erkin Koyuncu, mikroskobik ortamda bu parazit türünün anatomik yapısını inceleyerek bunun daha önce dünyada hiç görülmeyen bir parazit olduğunu belirledi.

Saptadıkları türe, ’Lernanthropus indefinitus n.sp. (Copepoda: Siphonostomatoida)’ adını veren öğretim üyeleri, yaptıkları çalışmayı uluslararası bilim dergisinde yayınlayarak parazitin, ilk kez Mersin kıyılarında görüldüğünü dünyaya duyurdu. Ayrıca belirlenen parazit türü, tüm dünyada deniz balık parazitleri sistematiğini yayınlayan World Register of Marine Species tarafından da yeni bir tür olarak kabul edildi ve bilim dünyasına sunuldu. 

Yrd.Doç.Dr. Koyuncu, yeni keşfedilen parazitin balıklar kadar insan ve çevre sağlığına da etki ettiğini belirterek şunları söyledi:

"İlerleyen aşamalarda, yetiştiriciliği hızla artan Granyoz (Halili) çalışmalarında sıkıntı yaratabilecek bir tür. Halili balıklarının solungaçlarına yerleşerek ölüme sebep olabilen parazitler enfeksiyonlara yol açıyor. Bu parazitle mücadelede bazı kimyasallar kullanılmakta ve balıklardan insanlara geçişi söz konusu olmaktadır. Toksik maddeler olduğu için çevre açısından da önem taşıyor. Bu yüzden parazit balıklar kadar insan ve çevre sağlığına da etki ediyor."

Türkiye’de Doğu Akdeniz’in Mersin kıyılarından keşfedilen bu yeni parazit türünün bilimsel araştırmalar için depolanmak veya saklanmak üzere ABD’deki National Museum of Natural History, Smithsonian Institution’a gönderdiklerini aktaran yrd.Doç.Dr. Koyuncu, "Tüm Dünyada keşfedilen yeni türler böyle Doğa ve Tarih müzelerine gönderiliyor. Eğer parazit örnekleri bu önemli müzelere gönderilmezse yaptığınız çalışmanın çok bir önemi de kalmıyor. Ankara’da Doğa ve Tarih Müzesi bulunmakta fakat bizim çalışmalarımız için yeterli düzeye getirilmesini çok istiyoruz. Çünkü kendi çalışmalarımız bu tür müzelerde korunursa ülkemizin de bilimsel çalışmalarda daha ileriye gideceği inancındayım" diye konuştu.

REKTÖR KUTLADI

Bu arada Yrd. Doç. Dr. Cafer Erkin Koyuncu, Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Rektör Çamsarı, yönetim olarak keşif ile patent konusunda çok hassas olduklarını ve marka olmanın önemine vurgu yaparak, bunu başarmak için çeşitli tasarruflarda bulunacaklarını dile getirdi. Rektör Çamsarı, öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Koyuncu’ya bir takdir belgesi vererek başarılarının devamını diledi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1530 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.