1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Mersin OECD'nin liman şehirleri arasında
Mersin OECD'nin liman şehirleri arasında

Mersin OECD'nin liman şehirleri arasında

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin limanları içerisinde gelecek ve stratejik öngörü üretebilecek en önemli limanın Mersin Limanı olduğunu belirtti.

A+A-

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'de birçok liman olduğunu ancak, Türkiye'nin limanları içerisinde gelecek ve stratejik öngörü üretebilecek en önemli limanın Mersin Limanı olduğunu belirtti.

Güzeloğlu, şehrin dinamikleri ve sektör temsilcileri ile birlikte Mersin Limanı'nın çalışmalarının ve geleceğe yönelik projelerinin değerlendirildiği toplantıya katıldı. Sadece Mersin'in değil aynı zamanda Türkiye'nin de önemli bir merkezi olan Mersin Limanı'nın bugünkü durumunun ve gelecek perspektifinin masaya yatırıldığı toplantıda, Mersin ile Türkiye'nin büyüme vizyonu çerçevesinde Mersin Limanı'nın katkıları ve gerçekleştireceği etkiler değerlendirildi.

Güzeloğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin derinliklerini ve zenginliklerini değerlendirmenin herkes için düşen bir görev, sorumluluk ve öncelik olduğunu söyledi. Türkiye'nin artık kendi başarı öykülerini yazacak ve dünyaya sunacak bir birikiminin bulunduğu kaydeden Güzeloğlu, "Türkiye, vatan topraklarının bulunduğu jeostratejik konumu, dünyanın en önemli ve ulusların kalkınmasının en temel belirleyici unsuru insan gücü, geçmişinde gelen ve geleceğine taşınan dinamikleri ve zenginlikleri ile 21'inci yüzyılın belirleyici, etkileyici, yönlendirici ve güç merkezi bir ülkesidir. Ama bunu daha öteye taşımak hepimizin sorumluluğu ve önceliği demektir" dedi.

Bugün dünyanın en büyük 16'ıncı ekonomisi olan Türkiye'nin hedefinin 2023'te dünyanın en büyük ve en güçlü ilk 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "İnşallah bunu yakalayacağız. Bugün Türkiye'nin her alanda çok büyük değişim ve dönüşüm süreci içerisinde olduğu açıktır. Tarihin sunduğu fırsatları, sahip olduğumuz varlıkları net aktiflere dönüştürmek ve kazanç olarak kendimize, insanımıza ve toplumumuza taşıma gereği vardır. Bu açıdan Mersin, sıklıkla söylediğim gibi bu büyük yürüyüşün, bu güzel geleceğin hem zenginleştiren hem Türkiye adına değer üreten hem de geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan sadece ekonomik değil, sosyal ve toplumsal bir merkezidir. İç içe yaşamanın, ötekileştirmeden herkesin birbirini kucakladığı bir kent kimliği içerisinde bulunmanın ve kuruluş öyküsünden bu yana geleceğe uluslararası ilişkilerin ve ticaretin belirlediği bir kent konumu ile yol almanın sonucunda Mersin, bugün Türkiye'nin ekonomik olarak en büyük 6'ıncı kenti konumundadır. Nüfus olarak 9'uncu büyüklükte olan Mersin, aslında 2023 hedefi için Türkiye'nin ilk 3 kenti kimliğini hedeflemiş ve hedeflemelidir. Mersin, bunu da elde edecek bir birikimin kentidir" diye konuştu.

Konuşmasında, Türkiye'nin de artık Mersin'i görmeye başladığını ifade eden Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Bundan büyük keyif alıyoruz. Bu bizim için çok önemli bir ödev ve öncelikti. 4 yıl önce göreve başladığımda Mersin gerçeğinin görülmesini sağlamak ajandamızın birinci gündem maddesiydi. Nitekim bu güzellikler her geçen gün bir sosyal, toplumsal ve ekonomik etkinlikle pekişiyor ve bütünleşiyor ."

"MARKA DEĞERİ"

Bugünün dünyasında ülkelerin müthiş ve kıyasıya bir rekabet içerisinde olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Ülkelerin bütün stratejik kalkınma faktörleri ve aktörleri bir bütün içerisinde değerlendiriliyor.Bu büyük yolculuğun içerinde de her birine büyük bir sorumluluk düşüyor. Bunun alt başlığında kentler, kurumlar ve firmalar var. Marka değeri de böyle oluşuyor. Bir marka tek başına kendini değerli kılmak istiyorsa yanlış bir yolda yürüyor demektir. Eğer bir Mersin firması, değerli olmak istiyorsa önce kendinden başlayacak, ama kentini de değerli kılacak. Aslında kent de değerli olacak ki, firma değerli olacak. İkili ve karşılıklı döngü birbirini tamamlayan bir bütünlük içerisinde ele alınırsa ancak sonuç alınacaktır. Dünyanın bütün kalkınma hamlelerin temeli de budur. Bir bütün olarak bakmak. Kalkınmayı yaymak, kurumsal anlamda önce algı olarak satın almak sonra gereğini yapmak. Yeni dönemde kentler bunu sağlamak zorundadır. Kentler içerisindeki bütün kurumlar da bir bütünlük içerisinde bu hedefe doğru yolmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

"MERSİN, OECD'NİN KÜRESEL LİMAN ŞEHİRLERİ ARASINDA YERİNİ ALDI"

Doğru başlangıçların küçük bir adımla başladığını ama hedefe koşarak ulaşıldığının altını çizen Güzeloğlu, şu bilgileri verdi; "Mersin'de de bu bakışla ve bu derinlikle limanı önemli ve çok öncelikli bir yere koyuyoruz. OECD'nin küresel liman şehirleri çalışmasını bundan 3 yıl önce Mersin Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olarak Kalkınma Bakanlığımıza Mersin Limanı'nı Türkiye'nin öncelikli değerlendirilmesi gereken tek limanı olarak sunduk. Türkiye'de birçok liman var, ama Türkiye'nin limanları içerisinde bana göre gelecek ve stratejik öngörü üretebilecek en önemli limanı Mersin Limanı'dır. Nitekim o tarihteki öngörülerimiz bugünün gerçekleri oldu. Küresel liman şehirleri çalışması Türkiye'de Mersin Limanı ile vaka çalışması olarak buluştu. Bunları çok önemli buluyoruz ."

Toplantıda, Mersin Limanı Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas, limanın bugünkü durumu ve geleceğe yönelik projeleri ile ilgili bir sunum yaptı.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1158 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.