1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Mersin Limanı da dahil edildi
Mersin Limanı da dahil edildi

Mersin Limanı da dahil edildi

İhracatta nakliye maliyetlerinin aşağı çekilmesine dönük olarak 7 limanda uygulanan, ihracat malı taşıyan kamyon ve TIR'lara “ÖTV ve KDV'siz akaryakıt verilmesi” uygulamasına Mersin Limanı'nın da dahil edildiği bildirildi.

A+A-

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin en büyük ihtiyacının ihracatı artırmak olduğuna işaret etti. Bu yolda, ihracat maliyetlerini aşağı çekmek için çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

“İhracatçı ve nakliyecilerimizin isteği üzerine yeni bir çalışma başlattık ve en önemli ihracat limanlarımızdan biri olan Mersin'de de ülkemizdeki 7 başka limanda olduğu gibi ÖTV ve KDV'siz akaryakıt satışını başlatacak çalışmayı tamamladık. Konuya ilişkin hazırlanan kararname, Bakanlar Kurulu'nun ve Sayın Başbakanımızın imzasından çıktı. Dün itibariyle de Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından geçti. Kararnameyi Resmi Gazete'ye sevk ettik, yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bununla beraber Mersin'de 3.70 lira olan motorin, ihracata mal taşıyan kamyon ve TIR'lara Mersin Limanı'ndan 1.70 liraya verilmiş olacak. Motorin satış fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak değişmekle birlikte, son rakamlar itibariyle Pendik'te 1.70 lira, Ambarlı'da 1.69 lira, Çeşme'de 1.67 lira, Kapıkule'de 1.81 lira, Hamzabeyli'de 1.81 lira, İpsala'da 1.78 lira, Tekirdağ'da 1.75 lira düzeyinde bulunuyor. Bu istisnanın tanınmadığı Mersin dahil diğer liman ve kara çıkış kapılarında ise yaklaşık 3.50 lira düzeyinde olan iç fiyatlar uygulanıyor.”

Uygulama sayesinde Mersin Limanı'ndan yapılacak sevkıyatlarda maliyetlerin azalacağını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

“Anadolu ihracatçıları ve sanayicilerine ek olarak, Avrupa'dan üçüncü ülkelere (Ortadoğu ve BDT ülkelerine) transit yük taşıması yapan firmaların da Mersin Limanı'nı daha etkin bir şekilde kullanmalarını sağlayacak. Mersin Limanı hinterlandında bulunan Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Konya ve Kayseri gibi illerden daha düşük fiyatla AB ülkelerine taşıma gerçekleştirilebilecek. Başta İtalya olmak üzere, Batı Avrupa'ya ve Kuzey Afrika'ya (Mersin-İskenderiye Ro-Ro Hattının faaliyete geçmesi ile birlikte) yönelik ihraç taşımalarımız artacak. Liman hizmetlerinin artmasının yanı sıra TIR bakım-onarım ve diğer hizmet sektörlerinde de ilave istihdam sağlanacak.

Türkiye'nin 2010 yılında Ro-Ro taşımalarının sayısı 103 bin 224 olarak gerçekleştirilmiş olup, bu taşımaların 13 bin 53'ü Mersin Limanı'ndan gerçekleşti. Söz konusu uygulama ile birlikte Mersin Limanı'ndan yapılan taşımalar iki yıl içerisinde 25 bine ulaşacak.”

Açıklamasında, sağlanan tasarruf imkanlarıyla lojistik firmalarına ve ihracat yapan firmalara maliyet avantajı sağlanacağına, Türkiye ihracatında Mersin'in öneminin artacağına dikkati çeken Çağlayan, “Bu gelişmelerden, dolaylı olarak, başta oteller olmak üzere, Mersin'de bulunan 2 bin 438 bakkal, 867 oto sanatkarı, bin 927 lokanta ve kafeterya esnafımız olmak üzere Mersin'deki 25 bin 555 esnafımızın tümü olumlu etkilenecek” görüşüne yer verdi.

A.A

Bu haber toplam 917 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.