1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mersin 21. yüzyıla hazırlanıyor
Mersin 21. yüzyıla hazırlanıyor

Mersin 21. yüzyıla hazırlanıyor

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'in, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin en iddialı illerinden biri olduğunu belirterek, "Biz Mersin'i 21. yüzyıla hazırlıyoruz" dedi.

A+A-

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'in, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin en iddialı illerinden biri olduğunu belirterek, "Biz Mersin'i 21. yüzyıla hazırlıyoruz" dedi.

Kentte yaşanan son ekonomik gelişmeler ve atılımlarla ilgili olarak soruları yanıtlayan Vali Güzeloğlu, Mersin'in, Türkiye'nin dünya ölçeğindeki kalkınma ve gelişme sürecinde ve dünyaya dönük iddiasını sürdürdüğü çerçevede bu iddiayı destekleyen ve besleyen en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi. Mersin'in, bir büyük şehir olarak Türkiye'de derinliği, dinamiği ve zenginlikleriyle her boyutta bu gelişimin ve Türkiye'nin iddialı bir şekilde 21. yüzyılda yürüyüşünün beslendiği çok önemli şehirlerinden biri olarak öne çıktığını ifade eden Güzeloğlu, "2010 yılı verilerine baktığımızda Mersin, bütün göstergelerde ilk sıralarda yer almaktadır. Mersin vergi tahsilatında Türkiye 6. bir il olarak 2010 yılını kapatmıştır. Türkiye'nin en büyük ve en önemli ekonomik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve vergisinin alındığı 6. büyük kenttir. Mersin'de üretim yapan ama Mersin'de vergisini vermeyen çok büyük şirketlerin de vergisini burada verdiğini düşünürsek, bu konumumuz çok daha ileriye ulaşacaktır. Buna rağmen 6. sırada bir büyük kentiz. 16 milyar dolara yaklaşan bir dış ticaret hacmi gerçekleştiren ve İstanbul'dan sonra en büyük liman potansiyeli ile sadece ülkemize değil Doğu Akdeniz çanağı ve uluslararası ticarete açık ve gelişen bir liman merkezi düzeyindeyiz. Dünyanın en büyük ilk 100 limanından biri Mersin Limanı'dır. Ve bugün Mersin Limanı'nın büyütülmesi, konteynır alt yapısının genişletilmesi ve en önemlisi kruvaziyer turizmine de hazır hale getirilmesi için çok önemli çalışmalar sürdürülmektedir. Öte yandan Mersin, lojistik anlamında da dünya çapında bir lojistik merkezidir. Mersin artık dünyada başka bir çok örneklerini bildiğimiz İtalya'dan İspanya, Hollanda'ya kadar bir Amsterdam, bir Rotterdam gibi dünya ticaretini belirleyen bir liman kenti olma yolundadır" diye konuştu.

"MERSİN YATIRIM MERKEZİ OLUYOR"

Bugün Mersin'in bu açıdan Akdeniz çanağının bütün ülkelerini aşan bir tanınırlıkta olduğunu kaydeden Güzeloğlu, Güney Amerika'dan tutun da bir çok Avrupa ülkesinin kente yatırım yapmak istediklerini söyledi. Bu kapsamda Mersin'i ziyaret eden bu ülkelerin büyükelçilerinin Mersin'de yatırım yapmak için kendi girişimcilerine alan ve yatırım arsası istediklerini anlatan Güzeloğlu, "Türkiye'nin ilk serbest bölgesi Mersin'de kuruldu ve üretimde bugün ikinci büyük bölgesi durumunda. Bu da yetmiyor mevcut serbest bölgemizi genişletmenin ve bugünkü alana en az yüzde 30-40 alan katarak bu serbest bölgeyi çok daha ötede ve bir büyük ölçeğe ulaştırmayı planlıyoruz. 2010 yılı sonunda 2.8 milyar dolarlık serbest bölge üretimimiz var. Öte yandan Sayın Bakanımız açıkladı; 5 yeni nesil serbest bölge Mersin'e kuruluyor. Bu müthiş bir olay, Türkiye adına bugün hiç gündemde olmayan hem istihdama hem ekonomiye hem de sosyal kalkınmaya doğrudan katkı sağlayan 5 yeni serbest bölge kurulacak. Öte yandan 1. Organize Sanayi Bölgesi ve 2. Organize Sanayi Bölgesi bugün tamamlandı, tahsisler bitti. 3 ve 4.'nün planlamasına başladık. Nedir buradaki amaç? Mersin'e yatırım yapmak isteyen ve yatırım yapacak insanlara alt yapı sunmak ve Mersin'in bu talebin karşılanmasına hazır olmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

"BİR KENTİN KALKINMASININ EN TEMEL DİNAMİKLERİ MERSİN'DE MEVCUT"

Mersin'in, sanayide doğrudan kendi ihracatı ile Türkiye'nin ilk 10 kenti arasında yer aldığını ve 2010 yılı sonu itibariyle 1.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Güzeloğlu, hedeflerinin bunu çok daha öteye ve çok daha yükseğe çıkarmak olduğunu vurguladı. Mersin'in, doğrudan ihracatı bu ülkeye öğreten ve dış ticareti anlatan bir kent olduğunu belirten Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Mersin, dünya ile Türkiye'nin buluşmasını sağlayan bir kapı. Dış ticareti, lojistiği, sanayisi, üretimi, ihracatı ve şüphesiz sadece tek başına Türkiye'de tarımın yüzde 9-10'nu üreten bir kent Mersin. Bugün Mersin'de erken turfanda dan geç turfandaya kadar, endüstriyel ürün olan zeytinden başlayarak tarla bitkilerine, sera yetiştiriciliğine kadar bir çok önemli tarımsal ürün yetiştirilmektedir. Narenciyenin Türkiye'de yüzde 50'sini üreten bir kent. Tarım, lojistik, dış ticaret, sanayi ve şüphesiz olmazsa olmaz turizm. Bir kentin kalkınmasının en temel dinamiklerinin hepsi mevcut Mersin'de."

"AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ"

Mersin'in turizmde 300 kilometreyi aşkın el değmemiş sahili, sadece deniz ve güneş değil Türkiye'nin en zengin arkeolojik varlıklarına sahip adete bir açık hava müzesi durumunda olduğunu söyleyen Vali Güzeloğlu, Tarsus'tan başlayarak 10 bin yıllık kültürün, inanç coğrafyasının bütün değerlerinin Mersin'de yer aldığını vurguladı. Anamur kalesinden Silifke kalesine, Mut kalesinden Gülek kalesine, bugün Türkiye'de kaleli kentler konsepti dahil her açıdan Mersin'in ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Güzeloğlu, "Sit ve arkeolojik yerlere ve geçmiş dönemden kalan yerleşim yerlerine baktığınızda; bir Anamuryum Antik Kenti, bir Kanlı Divana ören yeri, bir Ayaş Sabeste'si, Tarsus Ashabı Keyf'i, bir Sempol İnanç Merkezi, Silifke'deki Azize Ayatekla Manastırı ve Kilisesi, Mut'ta Alahan Manastırı, sivil mimarı örneklerinde camilerimiz, kervansaraylarımız, antik kentlerimiz. Tüm bunlar turizmin sadece bir boyutta değil, deniz ve güneşin yanında kültür, inanç ve şüphesiz doğa turizminin de Mersin'de mevcut olduğunun göstergesidir. Bugün Toroslar, doğa turizminin her alanında ve her noktasına hizmet verebilecek durumda. Bugün biz hedefi daha da öteye taşıyoruz ve 'kongre turizmi' diyoruz, 'spor turizmi' diyoruz. İşte 2013 Akdeniz Oyunları, Türkiye'nin zirvesidir. Türkiye'de olimpiyatlardan sonra alınabilecek en büyük organizasyondur, alındı. Mersin'de 2013'te bir spor şöleni, bir uluslararası zirvesi olacak. Olimpik bütün branşlarda, profesyonel bütün sporcuların yarıştığı bir gerçek spor şölenidir, bir küçük olimpiyattır. Bu Mersin'de olacak ve tesis alt yapısı ile Mersin dünya çapında bir spor kenti olacak. O gündün sonra Mersin ulusal ve uluslararası bütün organizasyonlara büyük bir rahatlıkla ev sahipliği yapabilecek. Dolayısıyla spor turizmi de Mersin için geçerli olacak" dedi.

"ÇAMLIYAYLA, SPORUN KAMP MERKEZİ OLACAK"

Bu çerçevede Mersin Valiliği olarak yeni bir çalışma daha başlattıklarını ifade eden Güzeloğlu, şu bilgileri verdi; "Bugün bir çok takımımız, Mersin İdman Yurdu dahil Türkiye'de belli bir rakım ve yükseklikte kamp yapıyor. Neden Çamlıyayla böyle bir kamp merkezi olmasın? Bunun üzerinde çalışıyoruz. Çamlıyayla'da o güzel rakımda oksijen küründe biz Mersin İdman Yurdu'ndan başlatacağız ve bütün takımları ağırlayacak bir alt yapıyla buluşturacağız. Bütün bu bakış açısı ile bütün bu sürdürülebilir yönetim anlayışı ile Mersin zaten bugün Türkiye'nin ilk 5'nde yer alan, her yanı ile en iddialı olan kentlerinden biridir. 2013 Akdeniz Oyunları, Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi, Çukurova Bölgesel Havaalanı, Mersin-Antalya Akdeniz Sahil Yolu, Mersin-Karaman duble yol, otoyolun Silifke'ye uzatılması, Mersin-Tarsus Karayolu şeritlerinin arttırılması, serbest bölge ve limana bugünkü gibi değil şehir trafiğine girmeden yük trafiğinin transfer edilmesi, Tırmıl-Yenice demir yolu yükünün limana bir lojistik transfer ile sağlanması ve benzer projeler, bunlar Mersin'i 21. yüzyıla hazırlayan projelerdir. Mersin'i biz 21. yüzyıla hazırlıyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alan ülkesine biz Mersin'i aynı noktada hazırlıyoruz. Bu projelerin adı budur."

"OSB'YE ÖNEM VERİYORUZ"

Organize Sanayi Bölgesi'ne özellikle önem verdiklerini vurgulayan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Biz her zaman ne diyoruz? Üreten başımızın tacı. Bu ülkede iş ve istihdam üreten, bir işçiyi alıp yanında çalıştırıp iş ve aş veren herkes bizim için kahramandır. Türkiye'nin kalkınması ihracata ve özel sektöre dayalı bir kalkınmadır. Mersin'de ben göreve başladığımda OSB'de hala çok boşluklar vardı. '1 yılda 5 bin istihdam' dedik ve çok şükür mahcup olmadık. Daha önceden tanıdığımız firmaları çağırdık. Türkiye'nin çok önemli 3 büyük firması Mersin'e geldi. Bu 3 büyük firmanın Mersin'e gelmesi 500 milyon avroluk doğrudan yatırım ve yaklaşık 2 bin 500 kişilik tek kalemde istihdam demektir. Geldiler arsa tahsisini yaptık ve biri 2012'de hizmete giriyor. Diğerleri de çalışmalara başladı. Ve yenileri de gelmek istiyor. Şimdi bölgede bir ilki yapacağız ve OSB içinde endüstri meslek lisesini açacağız. Burada eğitim görecekler, eğitilirken staj yapacaklar ve dersi fabrikanın üretim bandında görecekler. İstihdam sağlayacak her işin yanındayız. Kim istihdama dönük yatırımda bir arzu taşıyorsa onun yakınında ve yanında olacağız" diye konuştu.

Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nin dışında Mersin'de 6 tane daha turizm geliştirme bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Güzeloğlu, bu bölgelerin 2012 yılı sonunda hali hazır haritası, jeolojik etüdü, kıyı kenar çizgisi ve imarının tamamlanarak yatırıma açılacağını söyledi. Bunlardan şu an itibariyle ikisinin tamamlandığını ve yatırıma açılacağını kaydeden Güzeloğlu, "Çünkü yatırımcı bunu istiyor. İkisi önümüzdeki günlerde yatırıma açılıyor. 6 tane turizm geliştirme bölgemiz var, diğerleri de yatırıma kısa süre içinde açılacak" dedi.

Haberx

Bu haber toplam 710 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.