1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Mercan resiflerinin geleceği tehlikede
Mercan resiflerinin geleceği tehlikede

Mercan resiflerinin geleceği tehlikede

Bilim dünyası, okyanus sularındaki ısınmaların tetiklediği mercan resiflerinin ağarmalarının 1980'lerin başında 25-30 yıl aralarla gerçekleşirken, bugün bu sürenin 6 yıla kadar indiğini belirtti.

A+A-

Bilim adamları okyanuslardaki mercan resiflerinin ağarma aralıklarının belirgin şekilde azaldığı konusunda uyardı.

 Avustralya Araştırma Konseyine bağlı Mercan Resifi Çalışmaları Mükemmellik Merkezinden Profesör Terry Hughes önderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, dünyanın farklı bölgelerindeki 100 okyanus resifinde yaptıkları incelemede "mercan ağarması" denilen mercan resiflerinin beyaz yosunla kaplanması olayının yaşanma sıklığının son 40 yılda belirgin şekilde arttığını tespit etti.

Araştırmacılar, okyanus sularındaki ısınmaların tetiklediği ağarmaların 1980'lerin başında 25-30 yıl aralarla gerçekleşirken, bugün bu sürenin 6 yıla kadar indiğini belirtti.

Bilim adamları ağarmaların bu sıklıkta devam etmesi halinde mercan resiflerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Mercan resifinin deniz suyu sıcaklığındaki anomalilere tepki olarak içinde sembiyotik olarak yaşayan beyaz yosunu dışa vurmaya başladığına dikkati çeken araştırmacılar resifin kısa süre içinde eski haline dönmemesi halinde ağarmanın ekosistemin yok olmasına yol açabileceğini vurguladı.

Konu hakkında BBC'ye değerlendirmelerde bulunan ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinden (NOAA) Dr. Mark Eakin, "Bir ağır siklet boksörüyle ringe çıktığınızı düşünün. Belki bir raunt ayakta kalabilirsiniz, ama ikinci raunda çıkarsanız nakavt olacağınız kesindir." dedi.

Ağarmaların sıklığının artmasının resiflerin geleceğini tehlikeye atacağını ifade eden Eakin, "Ağarmaların yeniden ortaya çıkma hızında görülen artış, iklim modellerinin bize işaret ettiği dönüşümle uyumlu. Buna göre küresel sıcaklık değerlerindeki artış böyle devam ederse yüzyıl ortasına geldiğimizde mercan resifleri yıllık ya da yıllığa yakın sıcaklık streslerine maruz kalacak." diye konuştu.

Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte El Nino salınımı gibi "soğuk" denilen akıntı dönemlerinin bile okyanus sularını geçmişin sıcak dönemlerinden daha fazla ısıttığına vurgu yapan Eakin, "Maalesef artık soğuk yıl diye bir şey yok, yalnızca çok sıcak olmayan yıllar var." ifadelerini kullandı.

Mercan resifleri milyonlarca insanın geçim kaynağı olan balıklar ve diğer deniz canlıları için ekosistem işlevini görmenin yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyı korumasına katkıda bulunuyor.

mercan.jpg

mercan_1.jpg

mercan2.jpeg

mercan3.jpg

mercan4.jpg

mercan5.jpg

mercan6.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 11078 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.