1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Mercan kayalıkların yüzde 80'i kayboldu
Mercan kayalıkların yüzde 80'i kayboldu

Mercan kayalıkların yüzde 80'i kayboldu

Karayipler’in mercan kayalıklarının son yıllarda yüzde 80′ini kaybettiği açıklandı. Çevre uzmanları acil önlem alınmasını istedi.

A+A-

Karayipler’in mercan kayalıklarının son yıllarda yüzde 80′ini kaybettiği açıklandı. Çevre uzmanları acil önlem alınmasını istedi. Dünyanın en zengin mercan kayalıklarına sahip Karayipler’in iklim değişikliği, kirlilik, aşırı avlanma ve bozulma nedeniyle yok olmayla karşı karşıya olduğu açıklandı. Catlin bilimsel çalışması Belize’den başlayıp Mexico, Anguilla, Barbuda, St. Lucia, Turks&Caicos, Florida ve Bermuda’ya uzanan kapsamlı araştırmayı üstlenecek.

Catlin uzmanları kayalıklara sahip ülkeler için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. Uzmanlara göre Karayipler bölgesinde mercan kayalıklarının son yıllarda yüzde 80′i yok oldu. Ama araştırma bu kayıplarla ilgili daha net fotoğraf verebilecek.

Kayalıkların kaybolması sadece çevre açısından değil Karayip ülkelerinin ekonomik sorun yaşamasına da neden oluyor. Çünkü bölgede yaşayan önemli bir nüfus balıkçılık ve turizmle geçiniyor. Mercan kayalıkları onlara deniz mahsülleri için önemli barınak sağlıyor, balıkların yuvalaması ve köpek balığı ve balina gibi yırtıcılara gıda zinciri kaynağı için bu kayalıklar önemli.

Catlin Gruop Başkanı Stephen Catlin “Uzmanlar sadece değerli verilere ulaşmayacak aynı zamanda yerel ekonomileri etkileyen değişiklikleri de anlamaya yardımcı olacak” dedi.

Küresel olarak mercan kayalıkları tehdit altında. Avustralya’daki Büyük Kaya Bariyeri’nin geleceği maden ve enerji şirketleri nedeniyle kuşkulu. Uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle mercan kayalıklarının beyazlaştığı uyarısını yapıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi bu beyazlaşmanın sıklığı ve şiddetinin artacağını tahmin ediyor.

Uzmanlar araştırma için Karayipler’i seçmelerinin nedenini bu bölgenin artık riskin ön cephesi haline gelmesi olarak gösteriyor. Son 50 yılda kayalıkların yüzde 80′ini kaybeden bölge için acil önlemler almak artık yaşamsal hale geldiği bilim insanları tarafından ortaya konuyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1116 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.