1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Matbaanın tarihine yolculuk
Matbaanın tarihine yolculuk

Matbaanın tarihine yolculuk

Rahmi M. Koç Müzesi içinde açılan nostaljik matbaa atölyesi 1950 ve 1960’lı yılların basım tekniklerini yansıtırken ziyaretçilerini kurşun harfler devrinde yolculuğa çıkarıyor.

A+A-

Rahmi M. Koç Müzesi içinde açılan nostaljik matbaa atölyesi 1950 ve 1960’lı yılların basım tekniklerini yansıtırken ziyaretçilerini kurşun harfler devrinde yolculuğa çıkarıyor.

Türkiye’nin ilk nostaljik matbaa atölyesi, Rahmi M. Koç Müzesi’de açıldı. Promat Matbaacılık işbirliği ile Rahmi M. Koç Müzesi içerisinde açılan atölyede baskı sektörünün geçmişten günümüze yolculuğu anlatılıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete açılan Nostaljik Matbaa Atölyesi matbaanın tarihine ışık tutuyor. Nostaljik Matbaa Atölyesi Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilmiş çalışmaların ilki olma özelliğini taşıyor. Rahmi M. Koç Müzesi’nin bu yeni bölümü, 1950 ve 1960’lı yılların basım tekniklerini yansıtırken ziyaretçilerini kurşun harfler devrinde yolculuğa çıkarıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi’nde Promat Matbaacılık’ın 20. yıl etkinlikleri kapsamında hayata geçen projede; tarihi tipo tekniği, elle kurşun harf dizimi, metal klişeler ile baskı uygulamaları, kağıt kesimi ve ciltleme gibi teknikler, eski ustalar tarafından uygulamalı olarak gösteriliyor. Tipo Atölyesinde ayrıca matbaacılık üzerine seçilmiş kitaplar, hurufat, klişe ve efemeralar da sergileniyor.

Tarihsel gelişim herkes tarafından gözlemlenecek

Promat Matbacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ürkmezgil toplantıda yaptığı konuşmada; teknolojiye yaptıkları katkılarla değil, içinde bulundukları sektöre yaptıkları katkılarla da anılmayı hedeflediklerini belirtirken; “Bizim için önemli olan gelinen bu teknolojik sürecin ve tarihsel gelişimin öneminin herkes tarafından gözlemlenmesi” dedi.

Toplantıda konuşan Rahmi M. Koç Müzesi Müdürü Ertuğrul Duru ise “Rahmi M. Koç Müzesi bünyesine böylesine önemli ve alanında ilk olma özelliğini taşıyan bir bölüm kazandırdıkları için başta Promat Matbacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ürkmezgil olmak üzere tüm Promat ailesine teşekkür ediyorum” dedi.

Tipo Atölyesi içerisinde bulunan baskı makinelerinin listesi:

Heilderberg maşalı baskı makinesi 1953

Brillant kesim makinesi 1951

Aybakar giyotin 1977

El pedalı baskı makinesi

1.20110928163251.jpg

2.20110928163300.jpg

Virahaber

Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.