Marmaris'te denize girenler niye kaşınıyor?
Marmaris Körfezi'nde bir yıl süren araştırmanın sonucunda, denize giren bazı kişilerde kaşıntı şikayetine sebep olan şeyin "Noel ağacı" (Hidroid polip) isimli hayvan türü olduğu belirlendi.
Marmaris Körfezi'nde bir yıl süren araştırmanın sonucunda, denize giren bazı kişilerde kaşıntı şikayetine sebep olan şeyin "Noel ağacı" (Hidroid polip) isimli hayvan türü olduğu belirlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Marmaris Çevrecileri Derneği tarafından yapılan, Marmaris Körfezi'nin su kalitesi ve yaşayan canlı türlerinin araştırıldığı çalışma tamamlandı ve çalışmanın sonuç raporu açıklandı.
Çalışma ekibinin başında bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaptığı sunumda, çalışmaları kapsamında körfezin içinde 3, dışında 3 olmak üzere 6 yeni türün bulunduğunu tespit ettiklerini bildirdi.
Bu türlerden ilkinin "Göçmen Denizanası" olduğunu belirten Tarkan, "Bu denizanası insanlara temas ettiğinde çok acı veren, oldukça tehlikeli bir tür. Hint Okyanusu kökenli olan Göçmen Denizanası, küresel ısınmaya bağlı olarak Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e girdi. Göçmen Denizanası'nın bu yıl Güllük Körfezi'nde 6 kişiye temas ettiği belirlendi. Bunlardan üçü hastanelik oldu" dedi.
Yaptıkları araştırmada Göçmen Denizanası'nı, Marmaris Körfezi'nde bir defa gördüklerine işaret eden Tarkan, korkulacak bir durum olmadığını vurguladı.
Körfezde tespit ettikleri diğer iki denizanası türünün ise "Çiçek Denizanası" ve "Benekli Denizanası" olduğunu ifade eden Tarkan, bu iki türün insanların hastanelik olmasına yol açmadığını anlattı.
Tarkan, körfezin dışında buldukları "Geryonia proboscidalis" isimli denizanası türüne ise ilk defa rastlandığını, henüz Türkçe bir isim konulmadığını dile getirdi.
Araştırmalarda rastlanılan "Taraklı Medüz" isimli canlının ise bir denizanası türü olmadığını anlatan Tarkan, bu türün aşırı artışı sonucu balık yumurta ve larvaları ile ortamdaki planktonu tüketerek doğal yaşama zarar verdiğini söyledi.
-"Bundan çekinmeye gerek yok"-
Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaz aylarında İçmeler beldesinde denize giren bazı kişilerde kaşıntı olduğu yönünde şikayetlerin dile getirildiğini hatırlattı.
Yaptıkları araştırma sırasında "Noel ağacı" (Hidroid polip) isimli hayvan türünü tespit ettiklerini bildiren Tarkan, şunları kaydetti:
"Tüm güney sahillerinde var olan ve Marmaris Körfezi'nde de rastladığımız Hidroid polip, insanlarda kaşıntıya neden olan bir hayvan türü. Gemilerin altlarına yapışarak bölgemize geliyor ve küçük canlılarla besleniyor. Karadeniz hariç Türkiye'deki denizlerin hepsinde var. Bodrum adeta kaynıyor. Bundan çekinmeye gerek yok. Hassas ciltlerde kaşıntıya neden oluyor ve bir süre sonra geçiyor."
-Körfez sığlaşıyor-
Aynı araştırma çalışmasında görev alan Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir ise körfezin su kalitesi hakkında bilgi verdi.
Çalışma boyunca 18 farklı istasyondan 11 bin 26 numune aldıklarını kaydeden Özdemir, körfezdeki çözülmüş oksijen oranında özellikle yaz aylarında düşüş yaşandığını dile getirdi.
Körfezin kirlenmesindeki en önemli nedenlerden birinin dereler olduğuna dikkati çeken Özdemir, şiddetli yağmurlar sonrasında gelen sel suları dolayısıyla körfezin gittikçe sığlaştığını ifade etti.
Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin de Su Ürünleri Fakültesi ile yaptıkları ortak çalışmanın sonucunda ortaya çıkan raporun kitap haline getirileceğini söyledi. Çalışmanın bir yıl daha sürecek olan ikinci etabını hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlatan Kutengin, bu konuda destek beklediklerini sözlerine ekledi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.