1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. 'Marmara’yı çok geç olmadan kurtaralım’’
'Marmara’yı çok geç olmadan kurtaralım’’

'Marmara’yı çok geç olmadan kurtaralım’’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Marmara Denizi daha çok kirlenmeden gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Uysal, “Bu deniz kirlendiği zaman, hepimize çok büyük acılar verir” dedi.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mevlüt Uysal, 'Marmara Denizi'nin bir tarafından arıtılmış sular akarken diğer tarafından aynı şey gelmiyorsa bizim kıyılarımızın temiz kalma ihtimali yok. Marmara o kadar çok kötü değilken tamamını temizleyebiliriz' dedi.

Marmara Belediyeler Birliği'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği Marmara Denizi Sempozyumu "Bölgesel İşbirliği-Tuna" temasıyla başladı. Beyoğlu'nda bir otelde gerçekleştirilen sempozyuma İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mevlüt Uysal, NALAS Genel Sekreteri Kelmend Zajazi, birlik üyesi belediye başkanları ve çok sayıda akademisyen katıldı. Sempozyumda Marmara Denizi'nin tarihsel değişimi ve Tuna Nehri-Karadeniz-Marmara ilişkisi konuları uluslararası bir katılımla masaya yatırılırken kirliliğe karşı alınması gereken önlemler vurgulandı. Sempozyumda konuşan Başkan Uysal da Marmara Denizi'ndeki kirlilik oluşturan kaynaklar ve önleme faaliyetlerine dikkat çekti. Ardından 2 binin üzerinde fotoğrafın değerlendirmeye alındığı Marmara Denizi Fotoğraf Yarışmasının kazananları ödülleri Başkan Uysal'ın elinden aldı. Yarışmada birinciliği Serkan Tekin, ikinciliği İsmail Ödüm, üçüncülüğü ise Ayşegül Öztürk aldı. Yarışmada resimleriyle beğeni kazanan Sebahattin Özveren, Halil İbrahim Üzmezoğlu ve Yusuf Kaya ise mansiyon ödüllerine layık görüldü. Ödüllü fotoğraflar ise sempozyumun sergi alanında katılımcılarla buluştu.

"MARMARA DENİZİ 3 BİN KİLOMETRELİK TUNA NEHRİ'NDEN DE KİRLETİLEBİLİYOR"

Marmara Denizi'nin kirlenmesinin birçok ekosistemi doğrudan etkilediğini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mevlüt Uysal, "Marmara Denizi aslında dünyadaki küçük denizlerden birisi ama herhalde kendisi küçük olmakla birlikte fonksiyonu bu kadar geniş kesimleri etkileyen başka bir deniz yok galiba. Marmara Denizi kirlendiği, yapısı bozulduğu zaman sadece kendisini etkilemiyor özellikle Karadeniz'in ekosistemini de direkt etkiliyor. Bizim görevimiz sınırları içerisinde Marmara'yı kirletmeye yönelik çalışmaları engellemek görevimiz olduğu kadar Marmara'nın diğer bölgelerden de kirletilmesine engel olacak çalışmalar yapmak zorundayız. Marmara Denizi 3 bin kilometrelik Tuna Nehri'nden de kirletilebiliyor. Marmara Denizi kirlendiği, ekosistemi bozulduğu zaman sadece etrafında yaşayan insanlara değil, başka bölgelerde yaşayanlarda da Karadeniz'de ekosisteme de zarar vereceğini yüksek sesle konuşabilmemiz, duyurabilmemiz lazım. Bu manada bu sempozyum aslında özellikle Tuna Nehri'nin konu edilmesi, Marmara Denizi kirlendiği zaman başımıza neler geleceğini yüksek sesle konuşmak ve herkese yüksek sesle demeliyiz. Bu deniz kirlendiğinde hepimize çok acı, sıkıntı verir. Bu sempozyum sesimizi sadece bu salonda, Marmara'da değil,Türkiye'de değil inşallah uluslararası boyutta duyurur ki Marmara Denizi'nin kirlenmesine, kirlenmesinin önlenmesine katkı olsun" dedi.

"BİZİM KIYILARIMIZIN TEMİZ KALMA İHTİMALİ YOK"

Marmara'da kıyıların mavi bayraklı hale getirilmesiyle ilgili konuşan Başkan Uysal, "İstanbul'un tamamında bunu yaparak biz Marmara Denizi'nin tamamına İstanbul kıyılarında, Bursa kıyılarında aynı şeyleri sağlarız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İSKİ vasıtasıyla İstanbul'dan bütün akan suları arıtması bir şey ifade etmiyor. Marmara Denizi'nin bir tarafından arıtılmış sular akarken diğer tarafından aynı şey gelmiyorsa bizim kıyılarımızın temiz kalma ihtimali yok. Marmara o kadar çok kötü değilken çok daha kısa bir yoldan geri dönüp tamamını temizleyebiliriz. Etrafının tamamı mavi bayraklı hale gelebilir" diye konuştu.

“İZMİT KÖRFEZİ’NİN DURUMU İÇLER ACISIYDI”

Marmara Denizi’nin dünyanın sayılı iç denizlerinden olup, coğrafi konumu itibariyle Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran ve fakat aynı zamanda boğazları yoluyla da birleştiren bir değer olduğunun vurgulandığı sempozyumda bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kocaeli bir sanayi ve liman kentidir. 14 yıl önce göreve geldiğimizde İzmit Körfezi’nin durumu içler acısıydı. Kentimizi direkt olarak çevresinden araçla geçenler bile burnunu tıkamak zorunda kalıyordu. Günümüzde o kötü durum yerini mavi bayraklı plajlarımızın olduğu bir İzmit Körfezimize bıraktı. Göreve geldiğimizde ilk olarak bunu hayal ettik ve başardık” dedi.

“ŞİMDİ MARMARA DENİZİNİN EN GÜZEL NOKTASI OLMUŞTUR”

İzmit Körfezi’nin yaşadığı sorunları gidermede dertlendik ve çözüm aradık diyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “TUBİTAK ile bir protokolümüz var. Bilimsel çalışmalara değer veriyoruz. Kocaeli’de ihtiyaç duyulan her noktaya arıtma tesislerimizi yaptık. Bir gram atık suyu körfezimize bırakmıyoruz. Karadeniz sahillerimizde de aynı şekilde uygulamalarımızı yaptık. Yük gemilerin İzmit Körfezimizi kirletmesine de deniz uçağımız başta olmak üzere yerdeki görevli ekiplerimizle müsaade etmedik. Şunu ifade edebilirim ki şimdilerde İzmit Körfezi Marmara denizinin en güzel noktası olmuştur” diye konuştu.

“TORUNLARIMIZA ÇOK GÜZEL BİR MARMARA BIRAKACAĞIZ”

Marmara Denizinin de İzmit Körfezi gibi arzu edilen temizliğe kavuşacağına inandığını da dile getiren Karaosmanoğlu, “İstanbul ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarımızla bu noktada pratik ve sürdürülebilir neler yapabiliriz onları konuştuk. Marmara Denizi çevresinde ülke nüfusumuzun üçte biri yaşamaktadır. Marmara Denizinin ter temiz hale gelmesi geleceğe ve çocuklarımıza karşı sorumluluğuzdur. Marmara Belediyeler Birliği bu çalışmaya öncü olacağına inanmaktayım. Nerelerden kirlilik geliyorsa onu engellemek bizim boynumuzun borcudur. Belediye Başkanları olarak bu konuyu çok önemsiyoruz, daha çok önemsemeye devam edeceğiz. Torunlarımıza çok güzel bir Marmara denizi bırakacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

“BUNUN EN İYİ İSTANBUL VE KOCAELİ BİLİR”

“Bölgesel İşbirliği–Tuna” temasıyla gerçekleşen toplantıya ayrıca Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan ile Marmara bölgesi belediyelerinin başkanlarının yanı sıra Güney - Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS’tan başkan ve temsilciler de katıldı. Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mevlüt Uysal’da, “Marmara Denizi kirlendiğinde özellikle Karadeniz’i ve sonra Ege ile Akdeniz’in ekosistemini de etkileyen çok önemli bir su yolu. Marmara Denizi’ni kirleten çalışmaları engellemek görevimiz olduğu kadar, Marmara’nın diğer bölgelerden kirlenmemesi için de önlem almak görevimizdir. Marmara Denizi 3 bin kilometrelik Tuna Nehri’nden de kirletilebiliyor. Kirlendikten sonra temizlemek en zorudur. Bunu en iyi İstanbul ve Kocaeli bilir” ifadesini kullanan Uysal, temizlenenin onda birinin önceden harcanması halinde Altınboynuz Haliç’in hiç kirlenmemiş olacağına dikkat de çekti.

“MARMARA SAHİLLERİ MAVİ BAYRAK KRİTERLERİNE GELECEK”

İzmit Körfezi’nin geçmişteki halini herkesin bildiğini, buranın da Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarıyla iyi bir noktaya geldiğini hatırlatan Uysal, sözlerini şöyle tamamladı; “İbrahim Başkanımız Kocaeli’de mavi bayraktan bahsetti. İnşallah bütün Marmara sahilleri mavi bayrak kriterlerine gelecek. İnanırsak ve çalışırsak İstanbul ve Marmara denizini 60’lı yılların temizliğine taşıyabiliriz, bunu başarabiliriz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız, körfezi havadan denetleyerek mavi bayrak kriterlerine ulaştığını ve bunun bütün Marmara sahillerinde uygulanmasını teklif etti. Yoksa İSKİ’nin İstanbul’dan akan bütün suları arıtması yetmiyor.”

FOTOĞRAF YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ DAĞITILDI

Açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda daha sonra 2 binin üzerinde fotoğrafın değerlendirmeye alındığı Marmara Denizi Fotoğraf Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri, Mevlüt Uysal, İbrahim Karosmanoğlu ve Alinur Aktaş tarafından takdim edildi. Ödüllü fotoğraflar sempozyumun sergi alanında katılımcılarla buluştu. Aralarında akademisyenlerin, merkezi ve yerel idare yöneticilerinin ve uluslararası temsilcilerin bulunduğu 20 konuşmacı üç oturumda katılımcılarla buluşuyor. İstanbul’da düzenleniyor. Marmara Denizi kentsel kirlilik kaynakları ve önleme faaliyetleri, bütüncül olarak Marmara Denizi’nin tarihsel değişimi ve Tuna Nehri – Karadeniz – Marmara ilişkisi konuları uluslararası bir katılımla tartışıldı.

Vira Haber

Bu haber toplam 2999 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.