1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "Marmara'ya Ro-Ro terminalleri inşa edilmeli"
"Marmara'ya Ro-Ro terminalleri inşa edilmeli"

"Marmara'ya Ro-Ro terminalleri inşa edilmeli"

Ro-Ro ve feribot taşımacılığı yapan işletme firmalarının, Ro-Ro yük, yolcu ve araç taşımacılığını daha ileriye taşımak için kurdukları Kabotaj Hattı Ro-Ro ve Feribot İşletmecileri Derneği (ROFED), bir yandan da önemli bir kamu hizmeti sunuyor.

A+A-

Dernek Müdürü Özgür Topuz ve Dernek Başkanı Hasan Çemrek ile ROFED’i ve bu alanda aşılması gereken sorunları konuştuk…

Derneğinizin çalışmalarından bahseder misiniz?

Dernek Müdürü Özgür Topuz: Derneğimiz Marmara Denizi içerisinde ağır vasıta ve feribot hizmeti vermekte. Derneğimizin çalıştığı; Gelibolu-Çardak, Tekirdağ-Karabiga, Tekirdağ-Saraylar, Tekirdağ-Bandırma, Tekirdağ-Erdek, M. Ereğlisi-Bandırma, Ambarlı-Bandırma ve Eskihisar-Tavşanlı (Yalova) hatlarımız içerisinde yolcu-otomobil, ağır vasıta araçları olarak taşıma yapan toplam 33 gemi vardır. Geçen sene sadece Bandırma iştirakli 215 bin civarında araç taşıdık. Buna diğer hatlardaki bütün büyük araçları da kattığınız zaman 300 bine çok yakın bir rakam çıkıyor. Bu taşıma kapasitesiyle yaklaşık 10 milyon litre yakıt tasarrufu sağlamış oluyoruz.

Dernek Başkanı Hasan Çemrek: Biliyorsunuz petrolde dışa bağımlı olduğumuz için yapılan bu tasarrufla kamu hizmeti yapmış oluyoruz. 10 milyon litre yakıt tasarrufu gerçekten göz ardı edilemeyecek çok ciddi bir rakam.

Kamunun Ro-Ro taşımacılığından kazancı nedir?

Özgür Topuz: Öncelikle çok büyük bir yakıt tasarrufu sağlanıyor. Yorgunluk, uykusuzluk ve kaza gibi riskler en aza indirilerek ve en sosyal şekilde seyahat edebilme imkanı sunuluyor. Bu imkânlar dâhilinde taşınan araçlar, trafikte oluşan büyük sıkışmaları ve kazaların oranını düşürüyor. Ayrıca, lojistik şirketlerin kar marjına, sürücülerin dinlenme gibi sosyal hayatlarına ve çevreye de sayısız katkıları var. Bu durumları daha da artırabilmek adına denizyolu araç taşımacılığını mutlaka güçlendirmek gerekiyor. Çevreye egzoz salınımını azaltıyorsunuz.  Cari açığın kapanmasına katkıda bulunuyoruz. Kazalar olmadığı için dolaylı olarak sağlık sektörüne de katkıda bulunuyoruz. Emniyet güçlerine bile bu noktada katkımız var. Karayollarında asfalt maliyetleri yüksek ve bakımları da pahalıya mal olmaktadır. Ağır vasıta araçların bu yolları aşındırmasını da önlemiş oluyoruz.

Peki sizi tercih edecek ağır vasıta araçların Ro-Ro taşımacılığında avantajları nelerdir?

Hasan Çemrek: Araçlarının ömrü uzamış oluyor,  yakıttan tasarruf yapmış oluyorsunuz.  Tekerleriniz aşınmıyor, sürücüleriniz daha az yorulmuş oluyor. Sürücüye vermiş olunan yol harcını da azaltmış oluyor çünkü gemilerimizde kumanya veriliyor.

 

Ro-Ro taşımacılığın şehir içi araç trafiğine etkisi nedir?

Özgür Topuz: Bizim Karayolları Müdürlüğü’nden öğrendiğimize göre gün içerisinde köprüleri kullanan 40 bin civarında ağır vasıta araç var. Bunların içinde kamyon, kamyonet, uzun tır, kısa tır, tanker, kimyasal tanker, lovbet gibi büyük ticari araçlar bulunuyor. Bunların yüzde 60 kadarı zaten mecburen şehir içi trafiğine girmek zorunda.  Bizim hedefimizi geri kalan bu yüzde 40 oluşturuyor. Bu araçları devletimizin de desteğiyle deniz yoluna heveslendirmeye çalışıyoruz. Ağır vasıta araçları için de mutlak bir teşvik olmalı. Bu teşvik, ilgili bakanlıkların, müsteşarlıkların, genel müdürlüklerin ve hatta hatların ilişkili olduğu illerin UKOME’leri tarafından ağır vasıtaların denizyoluna yönlendirilmesi konusunda mutlaka bir teşvik mekanizması kurularak yapılmalı.  Biz dernek olarak, tüm ilişkili olduğumuz Büyükşehir Belediye başkanlıklarına, sosyal hayatın ve ekonomimizin daha da güçlenmesi ve gelişmesine katkı sağlayabilmek için ilgili konu toplantılarına katılma talebimizi yazı ile bildirdik. Bildiğiniz gibi özellikle İstanbul gibi metropollerde araçların belli saatlerde trafiğe çıkışları kısıtlanmıştır. Bu örnek uygulamada olduğu gibi, ağır vasıta araçlarının bekleme sırasında bu merciler tarafından denizyolu alternatifine yönlendirilmesi çok önemlidir.

Derneğinizi yeni katılımcılarla genişletmek istiyor musunuz?

Özgür Topuz: Geçen sene yılın ilk 6 ayında olarak araç taşımasında yüzde 8’lik bir büyüme kaydetti derneğimiz. Biz 24 firmadan oluşan bir derneğiz ve şu anda sadece Marmara Denizi merkezli hizmet veriyoruz. Dernek olarak; Marmaris’te, Bodrum’da, Antalya’da ve diğer kabotaj hattında çalışan, derneğimiz ile alakalı tüm firmalar ile ilişkiler kurmak, sorunlara ortak çözümler bulmak ve onları da bünyemize dahil etmek istiyoruz. 2013 Aralık ayından beri ciddi sorunların çözülmesinde destek olduk, güzel işler başardık. Büyümeye kesinlikle ticari öncelikli bakmıyoruz. Yeni çağa ayak uydurarak çok sesli ve güçlü bir şekilde ilerlemek istiyoruz.

Derneğinizin gemi filosundan da bahseder misiniz?

Hasan Çemrek: Şu anda çalıştığımız tam 11 tane hat var. Bunların yanı sıra potansiyeli yüksek olan hatlar üzerine yatırım düşüncelerimiz var fakat bu konuda da Ro-Ro terminali noktasında bazı sıkıntılar yaşıyoruz.

Özgür Topuz: Bu filolarımızı güçlendirmeye ihtiyacımız var ama bunun için de önümüzü görmemiz gerekiyor. Önümüzü görmemizden kasıt çalıştığımız bu limanlarla sadece bir yıllık sözleşme yapabiliyoruz ve sözleşmelerde istediği zaman bizimle anlaşmasını iptal edebilme maddesi var. Çünkü bu limanların işi Ro-Ro taşımacılığı yapmak değil.  Asıl işi olan tanker, kuru yük gemisi geldiği zaman ‘ben seni elerim’ diyor. Fakat tüm bunlara rağmen, biz bu işletmelerle anlaşma yapmak zorundayız çünkü başka alternatifimiz yok. Yeni bir Ro-Ro gemisinin fiyatı 11 milyon Euro. Bunu almak için kredi çekmen gerekiyor bankaya gittiğin zaman banka diyor ki; “ Göster bakalım, kiminle ne anlaşma yaptın?” “Ben çalışıyorum ama bana anlaşma imzalamıyorlar” diyemiyorsun.  Banka senin kredine onay vermiyor. O yüzden, derneğimizin üyeleri kendi aralarında para toplayıp gemi yaptırıyorlar.

res1-001.jpg

Nedir yaşadığınız sıkıntılar?

Özgür Topuz: Kuzey Marmara’da; Ambarlı Limanı, Martaş Ereğli Limanı, Tekirdağ Limanı, Barbaros Limanı ve buna müteakip Güney Marmara’da bir liman bulunuyor. Bu noktada özellikle Güney Marmara’da yeni bir Ro-Ro terminaline çok ihtiyaç var. Bu konuda devletimiz de sağ olsun, çok iyi niyetli olmasına rağmen, mevzuatlar öyle her istediğiniz yere terminal inşa etmenize izin vermiyor. Bu konuda en büyük bilgi birikim ve güç devlette...  Artık devletimiz de yeni ve akılcı yatırımlara evet diyebilecek yapıda. Fakat onlar da kendi içerisinde bazı bürokratik gruplara ayrılıyorlar. Örnek bir tesis yapılacak, ilk önce kıyı tesisi yapacaksınız ve birkaç bakanlığın onayı gerek… Çevre hassasiyetinin tabi ki olması gerek ama eğer bir şeye onay verilecekse bu kadar uzun süre bekletilmemesi, bu süreçlerin hızlandırılması lazım. O yüzden biz, bir an önce belli spot yerlerin seçilerek bunların üzerinde hızlı bir çalışma başlatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgeleri ilgili makamlarla istişare kurarak biz de gösterebiliriz. Bu eksiklikten dolayı, yeni sefer planlamalarını ve hareketlerini bu duruma göre değerlendirmek durumunda kalıyoruz.

Son olarak, beklentiniz nedir?

Özgür Topuz: Güney Marmara’daki liman, tek liman olmasından kaynaklı oldukça sıkışık durumda. Biz bu konuda ilgili bakanlığımızın ilgili müsteşarıyla görüştük. Bize uzman bir arkadaş göndereceklerini söylediler. Bu konudaki masrafları da biz karşılayacaktık. Hala bu konuda gönderilecek arkadaşın gelmesini bekliyoruz. Kuzey Marmara’daki en işlek limanlarından olan Ambarlı Limanı’nda çok ciddi bir sıkışıklık söz konusu… Sürücü arkadaşlardan 8 saat öncesinden sıraya girildiğini öğreniyoruz. Hem bu sıkışıklık, Allah korusun, bir kazaya da yol açabilir. Bu noktada acilen bir çözüm bulunmalı. Diğer taraftan, tekrar söylüyorum; Marmara Denizi’nin her iki yakasında da içlerinde tüm sosyal alanları barındıran ve araçların bekleme sorununa ortak çözüm bulan Ro-Ro terminalleri inşa edilmeli. Terminal olarak ifade ediyorum, çünkü bu tesislerin tek işi Ro-Ro taşımacılığı ile ilişkili olmalıdır. Liman kavramı gibi çok kapsamlı bir kavramdan ayrılmasını vurgulamak istiyorum. Ro-Ro taşımacılığının gelişmesini sağlayacak önemli bir etken de projedir. Belli noktalar için projelerimiz var. Hatta birçok prosedürü tamamlanmış, sadece onay bekleyen Ro-Ro terminal projelerimiz de var. Diğer taraftan ilgili makamların bize gösterebileceği yerlere için de projeler geliştirmeye ve daha çok ağır vasıta araçlarını denizyolu taşımacılığına çekmek amaçlı her türlü ortak düşünce ve fikirlere açığız.

Hasan Çemrek: Bu konuda bence bir kamuoyu oluşturulmalı.  Sonuçta ortada bir kamu yararı var. Sizin gibi medya kuruluşlarında bu soruna yer vererek bir kamuoyu oluşturabiliriz.

33-016.jpg

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.