1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Marmara'da korkutan çekilme
Marmara'da korkutan çekilme

Marmara'da korkutan çekilme

Marmara Denizi'nin güneyinde kalan Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy'deki 20-25 metrelik deniz çekilmesi vatandaşları korkutuyor.

A+A-

Marmara Denizi'nin güneyinde kalan Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy'deki 20-25 metrelik deniz çekilmesi vatandaşları korkutuyor.

Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depremin sıcaklığı henüz geçmeden Bursa'da yaşanan ilginç olay akıllara bir çok soru işareti getirdi. Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy sahilinde deniz suyunun 20-25 metre çekilmesi paniğe neden oldu.

Marmara Denizi'ne bakan Yeniköy sahilinde son 1 yılda suların 25 metre çekildiğini belirten emekli Hakkı Altın (73), "1990 yılından buyana Yeniköy'de yaz aylarında yaşıyorum. Şimdiye kadar hiç böyle bir şey görmedim. Son 1 yılda deniz suyu 20-25 metre çekildi. Bunun nedeni sahile yapılan iskele ve doldurulan taşlar olabilir. Ama hayra alamet olmayan bir gelişme" dedi.

Vatandaşların bazıları ise yeni yapılan balıkçı barınağı sebebiyle denizin çekildiğini kaydederken, kimileri ise med cezir olayı olduğunu ifade ediyor. Kendilerinin Kütahya depremi sonrası yaşanan bu gelişmeyle korkuya kapıldıklarını belirten bazı vatandaşlar ise, suların çekilmesinin araştırılmasını istediler.

Öte yandan suların çekilmesiyle birlikte sahil bölümünde geniş bir alan oluştu. Bazı kayıkların da çekilen su yüzünden sahile sürüklenmesi dikkat çekti.

UZMANLAR 'ENDİŞEYE GEREK YOK' DİYOR
Jeoloji profesörleri ise Karacabey'de yaşanan su çekilmesi olayının normal olduğunu bir deprem habercisi olmadığını belirtti. Sabah.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür bu tip deniz çekilmelerinin depremle ilişkili olması için büyük bir depremin ardından yaşanması gerektiğini belirtti. Görür "Bu yüzden bu tip kaymalar atmosfer ve denizlerin etkileşiminden kaynaklanabilir. Basınç farklılıkları, gel-git olayları, rüzgarın yönü, ay çekimi gibi faktörler bu tip deniz çekilmelerine yol açabilir. Bunlar sıklıkla görülebilen normal olaylardır" diye konuştu. Görür, bu doğa olayının Simav depremleri tarafından tetiklenmediğinin, bu iki olayın ilgisi bulunmadığının da altını çiziyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da Marmara'nın bir Endonezya olmadığı için bu deniz çekilmesini atmosfer koşullarının yol açtığını belirtti. "Zaman zaman özellikle denizin sığ olduğu yerlerde rüzgar sebebiyle geniş deniz çekilmeleri görülmesi normaldir. Deniz çekilmelerinin depremin habercisi olduğu ancak Endonezya, Japonya gibi yerlerde görüldü. Endonezya'da deprem öncesi su çekilmesi yaşanmıştı. Ancak bunun Marmara'da yaşanma imkanı yok. Bu çekilmenin atmosferdeki koşullardan gerçekleştiğini düşünüyorum."

Sabah
 

Bu haber toplam 798 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.