Marmara Denizi Yaşıyor
Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından “13.Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali”, bu yıl 01-07 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlendi. Tüm sualtı camiasının buluştuğu törende ödüller sahiplerini buldu.
Sualtı dünyasını su üstüne taşıyarak görsel bir şölen oluşturan festival, aynı zamanda ulusal anlamda bu yıl 20. yaşını kutladı. Festival, dünyanın önde gelen sualtı fotoğraf ve video ustalarını ağırlayarak, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Türkiye'de ve yurt dışında çektiği sualtı belgesel filmleriyle tanınan, sualtının gizemli dünyasını bizlerle tanıştıran 2007 yılında kaybettiğimiz Haluk Cecan'a ithaf edildi.
Denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çeken festival
Uluslar arası sualtı arenasında düzenlenen en önemli festivalleri bünyesinde barındıran, konusunda otorite olarak görülen “EUIFA” Avrupa Sualtı Görüntüleme Festivalleri Derneği üyesi olan “Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali”, denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çekiyor. Bu amaçla festivalde; yok olma tehlikesi içeren sualtı canlılarının görüntülenerek toplum bilincini geliştirmek, ülkemizi çevreleyen denizlerimizin altında büyüleyici bir yaşamın varlığını, renkliliğini, çeşitliliğinin belgelendirilmesi ile farkındalık yaratması açısından büyük önem teşkil ediyor.
Marmara yeniden canlanıyor
Yapılan festivalde, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında yer alan çeşitli meslek gruplarındaki katılımcılara, ortak bir amaç için buluşma noktası sağlıyor. Marmara Denizi’nde, kanalizasyon ve fabrika atıkları, deniz kazalarının bıraktıkları, aşırı derecede kirlenmeye neden olmuş, bilinçsizce yapılan avcılık, sualtı canlılığının azalmasına, hatta birçok türün yok olmasına sebep oluyor.
Bu doğrultuda denize bırakılan atıkların kontrol altına alınması konusunda yapılan iyileştirme çalışmaları, yasaklar konusunda alınan kararların uygulanması ile, Marmara Denizi sualtı yaşamında canlılık gözlenmeye başlandı.
Uluslar arası yarışma
Festival bünyesinde 2 ayrı yarışma yapıldı, bilgi ve tecrübeleri ile kendilerini kanıtlamış jüriler tarafından fotoğraf ve videolar değerlendirilerek yarışma sonuçlandı.
Filipin, Singapur, Ukrayna, Tayvan, İspanya, Fransa, Polonya, Belçika, İsviçre, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’den katılımlar ile gerçekleşti. “Uluslararası-Önceden Çekilmiş Eserler” kategorisinde bu yıl 83 yarışmacı yer alarak, dünyanın birçok farklı bölgesinde çekmiş oldukları fotoğraf ve video görüntülerinden oluşan 939 eser ile yarıştı.
“Yaşayan Marmara” yarışmasına, son yıllarda sualtı yaşamındaki çeşitliliğin arttığı Marmara Denizi’nde, bu canlılığı görüntülemek amacıyla, 06 Temmuz 2013-Cumartesi günü Türkiye genelinden katılım ile toplam 54 dalıcı, aynı anda ve eşit şartlarda dalış yaptılar. Yaklaşık 3500 kare fotoğraf çekerek aralarından yarışmada değerlendirilmek üzere seçimlerini yaptı.
Sosyal sorumluluk projesi
Marmara Festivali kapsamında her yıl bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriliyor.. 2013 yılı Sosyal Sorumluluk Projesi’nde, küçük çocuklarımıza bir eğitim imkanı sunmanın yanı sıra, onların su ile ilgili bilinçlendirilmesi hedeflenerek, Küçükyalı Çocuk Yuvası’ndan 9-11 yaş arası 20 çocuk Türk Balıkadamlar Kulübü’nde ağırlanarak, yaz döneminde kulüp havuzunda yaşlarına yönelik yüzme eğitimi verilecek.Sponsorlarımızın desteği ile çeşitli havuz aktiviteleri ve hediyeler ile çocukların keyifli zamanlar geçirmeleri sağlanacak.
Sualtında “Çevreye Duyarlı, Denizlere Dost” Çevre Ödülleri Verildi
“Çevreye duyarlı, denizlere dost” çalışmaları sayesinde, dünyamıza nefes aldıran, gelecek nesillere daha yaşanabilir ortamlar sağlamak için farkındalık ve bilinç aşılayan çok değerli kişi ve kurumlara çevre ödülü verildi. Söz konusu ödüller, Türk Balıkadamlar Kulübü sosyal tesisleri havuzunda, sualtında gerçekleştirilen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Buna göre, çevreye dost ve duyarlı olan;
• sivil toplum kuruluşu olarak, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) adına Prof. Dr. Bayram Öztürk (Başkan)
• basın mensubu olarak Radikal Gazetesi’nden Serkan Ocak
• TV projesi olarak, NTV-Yeşil Ekran adına Korhan Varol ödülleriyle buluştular.
Çok sayıda basın mensubu da töreni kulüp eğitmenlerinin desteği ile sualtından izleme imkanı bulurken; video çekimleri ve montajı sualtı görüntü yönetmenleri İsmail Cem Odabaşı ve Sait Özgür Gedikoğlu tarafından, sualtı fotoğraf çekimleri Seracettin Gökçen, suüstü fotoğraf çekimleri Yücel Ünver, Efil Çelik, Hızal Çelik tarafından gerçekleştirildi.
13. Uluslar arası önceden çekilmiş fotoğraf ve video yarışması sonuçları
- Video:
1. MANFRED BORTOLI “GIANT AND FISHERMAN” (İtalya-Italy)
2. LEONARDO SERGIANI “CARTOON” (İtalya-Italy)
- Dijital Fotoğraf “Portfolyo” / Digital Photography “Portfolio”:
1. MARCELLO DI FRANCESCO (İtalya-Italy)
2. DAVID SALVATORI (İtalya-Italy)
3. GIARDANO CIPRIANI (İtalya-Italy)
Festival Komitesi Özel Ödülü/ Festival Committee Special Prize: ADRIANO MORETTIN (İtalya-Italy)
- Dijital Fotoğraf “Geniş Açı” / Dijital Photography “Wide Angle”:
1. ENRICO PATI (İtalya-Italy)
2. ANDREY NEKRASOV (Ukrayna-Ukrainian)
3. ANDREY NEKRASOV (Ukrayna-Ukrainian)
Nurdoğan Özkaya Özel Ödülü/Special Prize: CEDRIC PENEAU (Fransa/France)
- Dijital Fotoğraf “Makro” / Digital Photography “Macro”:
1. MARTIN STEINMEIR (Almanya-Germany)
2. DOMENICO ROSCIGNO (İtalya-Italy)
3. IYAD SULEYMAN (Ukrayna-Ukrainian)
Jüri Özel Ödülü / Jury Special Prize: ANDREY NEKRASOV (Ukrayna-Ukrainian)
- Photography “Diji-Art” / Photography “Digi-Art”:
1. DAVIDE LOPRESTI (İtalya-Italy)
2. PIETRO CREMONE (İtalya-Italy)
3. ALEX VARANI (İtalya-Italy)
Jüri Özel Ödülü / Jury Special Prize: ENRICO PATI (İtalya-Italy)
- Recep Dönmez Türkiye Sualtı Dijital Portfolyo Fotoğraf
Recep Dönmez – Digital Photography “Portfolio” Underwater of Turkey:
1. TAMER GUNAL (Türkiye-Turkey)
2. ADNAN BUYUK (Türkiye-Turkey)
3. UFUK DONMEZ (Türkiye-Turkey)
TBK Özel Ödülü/TBK Special Prize: ALP BARANOK (Türkiye-Turkey)
20. Yaşayan Marmara sonuçları
- Dijital Fotoğraf “Makro” / Digital Photography “Macro”:
1. SUKRU DEGER ERKEN (Türkiye-Turkey)
2. UFUK DONMEZ (Türkiye-Turkey)
3. ALP BARANOK (Türkiye-Turkey)
- Dijital Fotoğraf “Geniş Açı”/Digital Photography “Wide Angle”:
1. CENK CEYLANOGLU (Türkiye-Turkey)
2. SAYGUN DURA (Türkiye-Turkey)
3. TACI YUCEDERE (Türkiye-Turkey)
- Dijital Fotoğraf “Balık” / Digital Photography “Fish”:
1. BULENT SELLI (Türkiye-Turkey)
2. CENK CEYLANOGLU (Türkiye-Turkey)
3. SAYGUN DURA (Türkiye-Turkey)
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.